Citindu-l pe Cristian Radu Constantin. Cartea „Femeia fatală”!

Pe poetul Cristian Radu Constantin l-am găsit fredonând rimă cu rimă, mereu pregătit să disece realitatea și să pună pe tavă un adevăr pe cât de cutremurător pe atât de direct, cuvântul pentru el e luptă a peniței și a gândurilor ce se cer așternute în mii și mii de freamăte pregătite să atenueze sau să stârnească curiozitatea cititorilor. Prima sa carte „Ziua când te-apucă noaptea” publicată la Editura Velvet Story a avut un impact minunat asupra ochilor sensibili ale criticilor, a cititorilor și a cuvântătorilor, o carte ce se cere prețuită, ocrotită și trăită!

Astăzi însă este despre noua apariție a autorului, „Femeia fatală”, o avalanșă de trăiri depănate într-o nelămurire a sinelui, într-un delirium al cunoașterii și al tumultului existențial. Poezia în gândul și mâna poetului Cristian Radu Constantin capătă nota de artă, de estetic, de evocare și instigare a îndeletnicirii actuale cu un fundament al celor mai muncite minți ale secolelor.

Cartea „Femeia fatală” ne provoacă, nici că se poate omis aspectul coperții acesteia, nici titlul nu e de trecut cu vederea; totul aici mistuie, te ademenește. Totul debordează de singurătăți apăsătoare și insomnii. Totul e sub clar de lună sau în ceața dimineții, atunci când mințile sunt tulburi sau ochii împăienjeniți, poeziile fiind cu duh, cu asprime, cu o nemărginită sinceritate care face cuvântul fatal.

Pe jumătate luciferic,
cuprins în disperarea fugii,
i se vedeau din întuneric
doar suferințele și blugii.
În noaptea rătăcirii sale.
El singur rătăcind pe stradă.
Unei tristeți universale
căzându-i gândurile pradă.
Și-unei obsesii idolatre.
Și unei liturghii de rugă.
Și câinii începeau să-l latre
și nu mai prididea să fugă,
la ora sumbră și târzie,
în noaptea cea precum un giulgiu,
învăluit în poezie
(Strigoi)

Cred că pentru poet scrierea sa, rima și însă-și poeziile acestei cărți sunt ca un testament, o pecete a tot ce a simțit în zbuciumul vieții, tot ce a cuprins în goana după încă o zi încât tot ce e sub influența scrierii sale e definitoriu, aici și acum… Cristian Radu Constantin este un evocator al febrei conținutului, deoarece fiecare poezie luată în parte ne combină și ne zdruncină, se sedimentează în subconștient provocând o îngemănare cu flirtul metaforic. Unele versuri le văd ca pe niște spovedanii iar pe altele ca pe un desfrâu, unele ca pe o tânjire la ceva anume iar pe altele o îngrădire de toți și de toate. În unele se oglindesc idealuri iar în altele întunecimea morții, în unele mesaje adânci iar în altele nostalgii.

Mă descălțam de toatele-mi regrete,
care acum nimic nu mai înseamnă
și scuturam din cuiburi de egrete
șosetele galvanice de toamnă.
Nu-i greu pumnale inimi să insulte,
ci-i greu să n-ai țigările la tine,
când aripile triste sunt mai multe
și marile speranțe mai puține.
(Toamnă de primăvară)

Și totuși, poezia scritorului e un pur adevăr, dur, fără sensibilități și restricții, e scuturător și te ia pe nepregătite; însă această doză de poezie e de o unicitate strălucită. Eu am nevoie de ea, și poate și tu cel care citești aceste rânduri. Citindu-l pe Cristian Radu Constantin nimic nu va mai fi la fel. Nici zbuciumul de afară, nici toamna, nici întunecimea nopții, el a înnobilat aceste trăiri în niște versuri de o boemitate creată doar de el și pentru sine în tranziția cuvintelor sale.

Stilul autorului e ca un verdict, cu metafore piezişe și cu o gravitate a limbajului diferit de toți ceilalți autori, iar acestă direcție îl face unic și de prețuit. Toate aceste elemente fac din versurile sale o căutătură a noului, a metamorfozelor, care acoperă o gamă amplă de trăiri şi sentimente, de la tânguirea goală şi până la dialoguri severe, monologuri aruncate cu repeciziune într-un colaps al haosului vieții! Poetul e un purtător de tăceri dar și un cuvântător prin vers… rima fiindu-i refugiu și aliat!

Mie îmi revine sarcina să vă recomand acest volum de poezie care rămâne pecete pe inimă, care se depune în straturi și își evocă strigarea prin emoție pură!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s