Citind-o pe Ioana Mihaela Curaleț. Cartea „Recviem pentru umbre”!

Cărțile ce conțin fire narative încărcate de acțiune continuă sunt preferatele mele. Însă ce pot să spun de un thriller cu tentă de fantasy care îmbină iubirea, secretele cu psihologia maniacală, atingând cele mai sensibile coarde… e că ademenește instant. Vă spus asta deoarece recent a apărut la Editura Petale Scrise o carte ce are un cocktail din toate astea, iar după mine e construită cu o dibăcie impresionantă care atrage din prima. Romanul „Recviem pentru Umbre” nu simplifică cuvintele, nu te lasă să respiri, nu te cruță de detalii macabre. În schimb te prinde în plasa circumstanțelor halucinante și te agăți de text cu disperarea unui cititor ce vrea totul acum și aici!

Dispariţia misterioasă a logodnicului ei o pune pe Angelica pe drumuri. Nimeni nu ştie nimic. Nimeni nu spune nimic. Familia lui e singura pistă pe care o are, dar membrii ei nu-i fac deloc treaba mai ușoară, ba chiar pare că nu le pasă deloc de Marius. Invitată să-și petreacă noaptea la conacul lor, femeia intră în posesia unui jurnal care îi dezvăluie trecutul ciudat al viitorului ei soț și, mai important, detalii despre unde ar putea fi. 

 …cât de bine ne cunoaștem partenerii? Dar familia?

Romanul „Recviem pentru Umbre” este cartea de debut al autoarei Ioana Mihaela Curaleț, chiar dacă aceasta e la prima sa publicare lucrarea este sunătoare și îndeamnă la lectură continuă. Pe lângă înclinațiile de thriller încins cartea se întretaie cu segmente de fantasy care m-au prins în mrejele unor umbre sinistre, complicate și însoțite de secrete ale unei familii cu stranietăți marcate de ani de exil și tăceri ce strigă. Până la dispariția unui membru a familiei care stârnește un lanț de evenimente ce aduc trecutul pe masa mortuară și credeți-mă, totul va fi mai mult de atât…

O dispariție. Un început. Un ne/sfârșit

Acțiunea se perindă cu prezentul cenușiu atunci când Marius Dei dispare fără urmă după o ceartă cu logodnica sa, Angelica. Aceasta după uși închise și telefoane fără răspuns își adună tot curajul și merge la familia lui, acea familie pe care el a renegat-o și la care nu a revenit de ceva vreme, evitând cu desăvârșire să mai vorbească despre ea. Întrucât Marius nu a luat legătura cu membrii familei sale adoptive aceștia nu cunosc detaliile dispariției lui, însă ajunsă la fața locului tânăra este întâmpinată extrem de dubios, extrem de fugar și glaciar. Însă nu își cedează armele, apelează la poliția locală, iar de aici… doamne păzește și apără!

Cazul dispariției lui Marius este imediat preluat de Valeriu Axinte, polițistul care are o tangență cu familia Dei, mai exact cu sora lui Marius, Serafima, aceasta ducându-l indirect la rezolvarea unor cazuri greu accesibile pentru poliție. Ajunși la conacul impunător aceștia sunt nevoiți din nou să se confrunte cu intoleranța familiei asupra persoanelor dinafară, însă totuși li se propune să rămână peste noapte acolo, iar Angelica doarme chiar în camera iubitului ei, descoperind chiar și jurnalul intim al acestuia unde își deapănă grijile, frustrările și nemulțumirile asupra vieții, familiei și în special asupra misterioasei sale surori, Serafima, aceasta fiind pe departe o figură inocentă… și blajină.

Incertitudini…

Citind, și tot citind, Angelica află lucruri total noi despre El, iubitul, logodnicul cu care trebuia să facă pasul cel mare. Însă nici ea nu e cusută cu ață albă. Auzim deseori că nu ne cunoaștem niciodată pe deplin partenerii de viață, oricât de lungă ar fi perioada petrecută lângă ei, așa și în carte, aceasta întărește ideea incertitudinilor asupra a tot ce înseamnă secrete în cuplu/familie. Cu precizarea că, în cazul acesta, avem de-a face și cu o forță necunoscută nouă, cu întunecime, cu trădări… cu scăderea în ochii privitorului.

Recviem pentru umbre– un joc plin de suspans

Ancheta este dată în forță, însă Serafima alături de majordomul și prietenul lui Marius, Aurelion, își pornesc propria anchetă urmând un traseu al mersului fratelui geamăn a lui Marius. Cel care îi va duce la internatul ce a ars din temelii și care încă multe de spus, acolo unde toate drumurile sunt însângerate. În segmetul său polițistul Valeriu îndemnat de misterioasa Serafima descoperă o casă tapetată în cadavre mumificate, femei ce le unește un prototip, blonde, cu ochii albaștri sau verzui, frumoase și singure… doar una face diferență care iese din tiparul criminalului și care îi va duce la un pas în față. Sau cine știe…

Puteri de foc, divinitate sau blestem…

În toată însângerarea paginilor și a acțiunii, Serafina ne scoate în față un personaj enigmatic, pe ea însuși, o deținătoare a unor puteri de sine necunosucute care o fac specială dar și o îngenuchează în fața propriei familii și care de frica amplificării forței o trimit la internat. Greșeală sau ajutor vă rămâne să aflați, însă știu o vorbă străveche… cu focul cel mai bine să nu te pui. Însă tânăra nu cedează, iar cu ajutorul lui Aurelion își temperează pornirile, ba chiar reușește să fie mereu cu un pas înaintea poliției, iar spre final chiar și a criminalului. Salvând vieți, râzând în fața morții!

Recviem pentru Umbre – o torță de excepție…

„Recviem pentru Umbre” este un thriller fantasy ce te lasă fără cuvinte, parcă aștepți ceva, parcă pulsezi a întrebări, parcă ești într-o balanță a textului. Am fost încărcată o dată cu acțiunea cu emoții contradictorii, cu vagi confuzii, cu temeri pentru eroii aflați la ananghie. Însă și cei pe care-i credeam „curați” erau cu schelete în dulap. Mi-a plăcut firul narațiunii creionate de autoare, aceasta nici nu mi-a lăsat timp să respir, iar pentru această stare un mare mulțumesc. Am citit cartea cu sufletul la gură. Uneori făceam mici pauze doar pentru a-mi pune ipotezele cap coadă și să văd dacă mă dovedesc sau nu și eu un anchetator bun la feminin. Ei, uite că autoarea a completat perfect detaliile mărunte cu imaginea de ansamblu developând un cadru de film într-o carte care trebuie citită și recitită.

„Recviem pentru Umbre” este o carte plină de suspans, secrete, de suspiciuni și minciuni întortocheate. Eu recomand cartea. Sunt convinsă că vă va prinde în plasa ei!

4 gânduri despre „Citind-o pe Ioana Mihaela Curaleț. Cartea „Recviem pentru umbre”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s