Citindu-l pe Roald Dahl. Cartea „George și miraculosul său medicament”!

Roald Dahl (1916 – 1990) a fost un scriitor britanic. Acesta avea un program zilnic strict. Îşi lua micul dejun în pat şi îşi citea corespondenţa. La 10.30 făcea o plimbare prin grădină până la căsuţa unde obişnuia să scrie şi lucra până la ora 12.00, când se întorcea pentru masa de prânz – un gin tonic, urmat de salată de creveţi norvegieni cu maioneză. La sfârşitul fiecărei mese, Roald şi familia sa mâncau un baton de ciocolată dintr-o cutie roşie de plastic. După un pui de somn, îşi lua un termos cu ceai şi se întorcea în căsuţă, unde lucra de la ora 16.00 până la ora 18.00. Apoi se ducea acasă la ora şase fix pentru cină. Scria întotdeauna numai cu un anumit tip de creion: galben cu gumă la capăt. Înainte să înceapă să scrie, Roald se asigura că are şase creioane ascuţite în apropiere. În două ore, acestea se toceau şi erau ascuţite din nou.

Deci, după cum ați observat ne-am pus ca obiectiv să citim întreaga colecție de cărți semnată Roald Dahl, nimic imposibil atunci când ai acasă copii curioși și care adoră poveștile de numai pot. Astăzi am pus la lectură cartea „George și miraculosul său medicament” apărută la Editura Arthur, o carte extrem de pozitivă ce ne-a stârnit din start un amuzament teribil și care a atras atenția piticilor mei.

Am citit această carte în timpul nostru liber între lecturile școlare, o carte care ne-a făcut să râdeam pe înfundate și să uităm de toate din jurul nostru. Autorul Roald Dahl deapănă povestitor istoria nefericită sau nefirească a lui George, care este sătul de necazurile și grosolănia bunicii sale. Majoritatea bunicilor sunt ca bunicile, blânduțe, amabile peste putință, săritoare în a ajuta și cu voci de-ți face inima miere, însă nu și bunica lui George, aceasta e de-a dreptul obraznică și plină de ea. Bunica-nebunica stă țintuită într-un scaun lângă fereastră și se tânguiește, ceartă încontinuu, mormăie cuvinte înjositoare, și îi face viața un calvar micului copil. Până într-o zi…

În una din zile pe când mama lui George se află la cumpărături în sat, George este însărcinat să îi ofere bunicii sale medicamentele ei. Pe când acesta rămâne cu ea, bunica devine din ce în ce mai insuportabilă, iar lui George îi vine o idee bizară, să îi facă un medicament să o „cumințească”, nu mai vrea să se sperie de ea și așa că decide să-i dea o lecție făcându-i un nou medicament cu totul diferit. Își ia ingredientele din toată casa, inclusiv șampon, lac de pardoseală și antigel, praf de purici, și multe altele pe care le combină într-un amestec vâscos și ciudat la compoziție. Efectul nici nu cred că-l bănuiți, cert e că urmările au fost fantastice, nici pe departe după imaginația copilului, ci mai mult de atât. Evenimentele se accelerează o dată ce tatăl află efectele misteriosului medicament și vrea să-l facă pentru a se îmbogăți, însă socoteala de acasă nu e ca cea de la târg, astfel tura 1, apoi tura 2, apoi celelalte încercări de a reproduce formula sunt niște eșecuri care fac lectura să precipite a amuzament și voie bună, până la micșorarea bunicii… interesant, nu?

Aceasta este o carte distractivă atât pentru părinți, cât și pentru copii, ar menține cu ușurință curioșii mici implicați datorită efectului wow, sau phiu ce mai încercare din partea lui George, o adevărată aventură, tura- vura. Este o carte frumos dimensionată pentru cei care progresează în lectură, cu ilustrații sugestive, astfel că nu sperie complet cititorul mic! Cu toate acestea, consider că ar fi important mai ales pentru copiii mai mici să explice și să consolideze mesajul „nu încercați acasă”, deoarece nu pot crede că este bine să se amestece cu medicamente etc. sau chiar să încerce să își facă propria poțiune specială acasă!

Recomand cu drag cartea, Roald Dahl este un autor pe care fiecare copil ar trebui să-l citească. Cea mai mare caracteristică a acestei cărți pentru mine este imaginația pe care Dahl o folosește de-a lungul poveștii, de la modul în care se face medicamentul până la diferitele reacții pe care le produce fiecare lot. Umorul este, de asemenea, foarte evident în această carte și prin ambele aceste caracteristici atrage în cititorul de toate vârstele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s