Citind-o pe Cristina Lincu. Cartea „Liberă!”

Cristina Lincu este blogger (la armonie acvatica, în 2014 a câștigat cel mai longeviv concurs de blogging creativ); creatoare a site-ului ghidusii.ro, Editorial Manager la catchy.ro, co-fondatoare a platformei chic-elite.ro și designer de conținut la mai multe proiecte online (marketingfocus.ro). Între 2001 și 2009, în perioada cât a fost la Madrid, a fondat și condus un proiect dedicat românilor din diaspora, alcătuit din ziar de limba română, emisiuni radio bilingve, portal web și evenimente românești (sub denumirea „Român în Lume”). Tot în cadrul acestui proiect, a coordonat publicarea unei antologii bilingve de poezie – „Român în Lume – Poezia diasporei române după 1990, Spania” (la Editura Fundației Culturale Ideea Europeană, în 2004). În mai 2017, a publicat prima sa carte „Mamă de 3, femeie de 10! sau… invers?”, reeditată în octombrie 2018 cu titlul „Eu, o mamă (im)perfectă?”, în noiembrie 2018, primul roman „Amn3zia”, iar la începutul anului 2020, romanul „Liberă!”. (cristinalincu.ro)

Astăzi vreau să vă vorbesc despre cartea „Liberă” apărută la editura BOOKZONE, prima care m-a apropiat de autoarea Cristina Lincu, o lectură răvășitoare umplând fiecare gol cu acțiuni peste acțiuni într-o nevoie constantă de a prinde cititorul în plasa textuală și de al ține acolo, fără ai fi milă de acel impact asupra sa, deoarece este, nu poți trece pur și simplu peste acest text fără a sustrage tragicul existențial, ironiile sorții și mințile încâlcite de o răutate ce țese în ani idei morbide!

Doamne, ce mai carte, …am citit, m-am cutremurat… am tras aer în piept și mi-a zburat mintea departe descosând firul unor scenarii întortocheate a unei povești duse pe marginea unei prăpastii!

„Viața mea are ceva din artificialitatea filmelor românești din perioada comunistă.”

Această carte e purtarea unei suferințe ca o ofrandă, cu gânduri ce sapă adânc în suflet frici, cu stări ce te spală în mii de contradicții, cu emoții ce te îngenunchează în fața neputinței; asta e povestea Sarei, scriitoarei ce vrea prin puterea cuvintelor deșirate pe foaie să se lepede de iubirea ce nu va mai fi, de acel Doru lăsat în anii care nu vor mai veni. Și totuși, Sara refuză adevărul din prisma altor viziuni, ea se ține semeni unei liane de acea realitate croită după propria-i minte, iar totul o aduce în pragul unei nebunii sintetice ce o ține pe o linie de plutire dintre adevăr și fantastic, dintre realitate și visare, între patologic și existența afectivă distorsionată de o respingere agresivă a corectitudinii.

o scriere a adevărului și al contradicției…

Dintre paralela scrierii și a vieții trăite la zi Sara își neagă pornirile bolnăvicioase; ce e adevărul atunci când îți este așternut în față ca o foaie deja completată?… ce e corectitudinea atunci când mintea îți joacă feste?… ce e prietenia atunci când întrebările curg mai multe decât răspunsurile, iar umbrele neîncrederii se arată în cele mai hidoase forme? și totuși după cum spunea autoarea: „Nu ai suficient suflet câte nenorociri se întâmplă pe lumea asta.”, iar protagonista își încarcă sufletul cu multe încercări și provocări care o duc în pragul dezechilibrului psihologic. Viața ei se duce razna fără ca ea să-și poată da seama!

un joc al destinului…

Acțiunea pornește atunci când Sara din curiozitate vrea să „arunce un ochi” asupra casei fostei iubiri, chiar dacă timpul a săpat acea dureroasă despărțire aceasta nu acceptă, mai exact mintea ei respinge distanța ce i-a îndepărtat. Iar de aici ca într-un cerc al nefericitelor alegeri Sara plonjează într-o criză a normalității, pe lângă unele detalii ce le află aceasta se confruntă cu bătălia deja pierdută în fața morții. Jocul destinului este extrem de crunt, protagonista nu este scutită de nimic, dintr-o nenorocire în alta, dintr-un șoc în altul, dintr-o ceață a neștirii în alta, iar consistența trăirilor sale le-am simțit și eu retrăind iar și iar dezamăgirea neputinței de a o putea ajuta. Alte iubiri pentru ea nu mai au consistență, relațiile nu mai au importanță iar ca o văduvă își duce doliul într-o nebuloasă filosofie despre viață, dragoste și sacrilegiu spiritual.

„Acest bărbat este un bruiaj în viața mea, o nenorocire și o… binecuvântare.”

Modul de scriere al autoarei a fost exact pe gustul meu, s-a jucat cu mintea mea, cu simțurile, cu cromatica stărilor ca spre final să mă afunde într-un abis al unor neclarități ce se cer explicate. Nu vreau să vă dezvălui prea multe din carte, e o poveste ce se simte doar fiind citită nu relatată aici, vă îndemn să aflați oda libertății sau a captivității Sarei. O carte originală, unică prin felul ei complex de expunere, ce m-a atras încă din primele pagini. Dacă v-am trezit interesul, vă sugerez să lecturați această carte cu tentă psihologică ce va rămâne încă mult timp tatuată pe retina mea!

8 gânduri despre „Citind-o pe Cristina Lincu. Cartea „Liberă!””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s