Citind-o pe Raluca Pavel. Cartea „Străinului!”

Raluca Pavel (Raluca Rodica Ailincăi) este născută la 19 martie 1986, în Botoșani. Este doctor în sociologie și scriitoare. După absolvirea cursurilor universitare (2008), postuniversitare (2011) și doctorale (2015) ale Facultății de Sociologie și Asistență Socială București, secția Sociologie, a susținut seminarii la aceeași facultate, pe teme de criminalitate și devianță socială. A participat la o serie de cercetări și studii realizate în colaborare cu Institutul de Sociologie și cu Administrația Națională a Penitenciarelor privind strategii și forme de prevenire a criminalității în general, a criminalității feminine, în special. Volume de poeme:
Sipetul din Călinești, Ed. Contrafort, Craiova, 2011; Locul unde îngerii ațipesc, Ed. Contrafort, Craiova, 2014; Străinului, Ed. Contrafort, Craiova, 2012. Premii: Premiul „Ion D. Sîrbu”, pentru poezie, acordat de Fundația Culturală „Ion D. Sîrbu”, 2011; Premiul „Ion D. Sîrbu”, pentru roman, acordat de Fundația Culturală „Ion D. Sîrbu”, 2019.

Cum poate o zi să fie memorabilă?, vă spun eu- citind poezie, vibrând rimă și respirând această avalanșă de cuvinte ce vin într-o armonie textuală ce te răscolesc din adâncurile celor mai sensibile terminații nervoase. Astăzi bucuria neverosimilă a cuvintelor am luat-o din volumul de versuri „Stăinului” de Raluca Pavel, poezii menite să fredoneze muzica solitudinii și a contemplației prin așezământul dorului, a începutului și a zborului prin scris.

Cartea „Străinului” ne duce într-un carusel al căutărilor, a cuvântului direcționat spre acel „el” ce pare a fi plecat într-o înstrăinare ce doare, ce face ca dorința să fie cu un gust de cafea amară iar ziua o pală de vânt a amintirilor. Fiecare poezie în parte mi s-a părut o cărare presărată cu emoție care duce într-o finalitate curgătoare tot mai aproape de acel străin ce a tatuat pe inima poetei o emoție definită prin legământ al cerului cu pământul, al creației cu muza ce își așteaptă sentința apropierii, a uniunii, a iubirii prin aici și acum.

Mi-a intrat un spin în talpă,
mi-am așezat degetul pe buze
să nu-mi auzi durerea.
mi s-a lipit de suflet
oprind cuvântul,
nu mă lăsa să te scriu,
străinule.
îmi tremurau genele,
lacrima ta să te anunțe
pot dărâma orice zid
numai să ajung la tine.
sunt trandafiri mii,
nu toți spinii ucid

din poezia Confesiune

Acel El, acea Ea sunt într-un dute vino a chemării și golului, a întrebărilor ce nasc retorice semnificații ale întâlnirii pe podul dintre ieri și mâine sub un clar de haos a unor suflete dornice de povești scrise cu cerneala istoriei. Iar fiecare unduire a cuvintelor ne aduce tot mai aproape de un erotic senzual al chemării, al rugii către el, a rescrierii unui roman ce se cere reîntregit într-un tot întreg.

Cartea vine cu un simțământ al scenelor feminine ce își cer alintul și apropierea cu el, de acel bărbat ce se lasă în umbra amintirilor dar care se ține ca o liană de memoria acelei ce-i poartă sorocul iubirii. Toate poeziile îi bătătoresc drumul, de străin, de acaparator, de visător, de umblător între file de cărți și visări ce sunt ca niște năluci ale neantului.


Nu te pot imagina decât iubindu-mă
între filele de cărți, în spatele cortinei
între lumi de dincolo

din poezia „Între file de cărți”

Recomand cu căldură cartea, a fost un popas într-o lume dantelată de autoare în cele mai suave cuvinte, slove ce m-au răscolit, m-au făcut să descopăr o redeschidere într-o măiestuoasă alură sciitorească. Mulțumesc autoarei pentru această sevă poetică dăruită unei cititoare!

Sunt nopți în care te aștept
cu o înfrigurare nordică
și nu apari.
pe ale cui gânduri alergi,
de nu-mi auzi tăcerea?
ce doruri ți-ai amintit
uitându-mă?
voi veni să te caut,
străinule,
poate te voi găsi
închis în oglindă

din poezia „Înfrigurare”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s