Hobby-urile Autorilor Români Contemporani! Partea IV

Opera scriitorului nu este decât un fel de instrument optic pe care îl oferă cititorului pentru a-i permite să discearnă ceea ce, fără acea carte, nu ar fi văzut poate în el însuşi.” Marcel Proust

Meseria de scriitor din punctul meu de vedere e o luptă continuă cu tot ce sălăsluiește într-o minte mereu știutoare și creatoare de scenarii, această meserie exercită asupra multor cititori o vrajă aparte, prin povești menite să te poarte și să te tot poarte; dar aproape nimeni nu ştie cum este viaţa de zi cu zi a unui astfel de om-creație, nimeni nu se încumetă să caute, să afle, să descoase cine este persoana care scrie povești, povestiri, poezii, romane, nuvele cititorilor. Însă eu am dorit să aflu, am găsit îndrăzneala de a-i provoca pe scriitorii români contemporani în a povesti câte ceva din îndeletnicirile lor pe lângă scris și citit! Cu sinceritate spun că am aflat lucruri minunate în decursul a patru articole cu această tematică, am descoperit că fiecare în parte sunt atât de speciali și originali, adevărate comori ale țării! Vă îndemn să-i cunoașteți și voi!

 • Andreea State, autoarea unor poezii de o sensibilitate aparte menționează că pe lângă faptul că îi place să citească și să scrie (fiind primele sale pasiuni încă din copilărie care o relaxau și o ajutau să își eliberez sentimentele și trăirile) acum e pasionată de teatru. Actoria a fost o altă pasiune descoperită în copilărie când scriitoarea se visa pe marile scene și urma cursuri de actorie. A urmat un liceu cu profil artistic, Dinu Lipatti și Facultatea de arte (actorie) Hyperion. Andreea pictează și desenează tot din pasiune, pe hârtie, pereți (wall painting- a pictat și camera băiețelului său), pe față și corp (face & body painting).
 • Andreea Lichi, autoarea cărții „Suflet de porțelan” întrucât condiția fizică nu îi permite prea multe hobby-uri din sfera desen, creativitatea, sport, etc, hobby-urile sale sunt mai mult îndreptate spre scris, citit, cunoaștere, implicarea în cât mai multe proiecte, sprijinirea persoanelor vulnerabile, etc. Îi place și să pozez, și îi iese foarte bine, Andreea e divină!
 • Livia Furia, autoarea unor serii de cărți superbe menționează că hobby-urile sale sunt puțin diferite; unul dintre favoritele sale este somnul, aceasta se explică;” De ce? Pentru că în anumite momente, când sunt conștientă de trecerea de la contiența la vis, pot face OBE-uri (călătorii astrale) sau pot „prevede” viitorul. Dintre hobby-urile obișnuite ar fi ascultatul obsesiv al melodiilor preferate în timp ce-mi imaginez diverse. Am perfecționat vizualizarea la rang de artă astfel încât am cinema în care rulează producții proprii aproape non-stop, deci, pot spune că hobby-rile mele sunt muzica și somnul.”
 • Vero Budea autoarea unor poezii superbe menționează că pe lângă pasiunea pentru poezie se adaugă cea pentru cărți. Colecționează cărți mai multe decât are timp de citit. Vero Budea deține peste 2000 de cărți vechi și noi. Sigur, mai are multe alte pasiuni: iubește copiii, florile și gătitul. Și… revine cu drag la mare. Iubește viața, oamenii și cărțile!
 • N. Marianne Autor are ca pasiuni pictura (de când era mică), ceramica (a descoperit-o mai târziu, experimentând diferite tipuri de materiale) și călătoriile pe urmele culturii și artei. Îi place să colecționeze pixuri, ceainice și bilete de intrare la diferite evenimente.
 • Suzănica Tănase, autoarea unor cărți de un artistism original ne menționează pentru acest articol că lectura e hobby-ul cel mai cel, un altul e colecționarea cărților vechi, pictura, când mai are timp ceea ce e destul de rar e și călătoritul, din păcate cam tăiat pentru toți în ultimul an.
 • Iulia Nani, autoarea cărții „Cine nu e gata” menționează: „Hobby-urile mele sunt, într-o ordine aleatoare: – să citesc despre psihologie, economie comportamentală şi neuroştiinţe – în general mă interesează cum iau oamenii decizii şi ce îi motivează; – mai nou, să-mi exersez talentul la grafica pe computer; să dansez- câţiva ani am practicat dansul câte 4 ore pe săptămână, ca stiluri: hip-hop, r’n’b şi dancehall (ştiu, nu par genul); din cauza bătrâneţilor, maică, m-am lăsat; – în pandemie m-am reapucat să iau lecţii de pian după – nu pot să cred că scriu asta – 37 de ani (începusem să studiez pianul în clasa I dar am avut un mic accident şi nu am continuat); acum pot din nou să cânt cu ambele mâini deodată; limbile străine – pe lângă engleză, mă descurc binişor cu franceza şi italiana şi, de când cu Netflix, mi-am îmbunătăţit şi spaniola; muzica în general, să ascult şi să cânt; bunicul şi tatăl meu au fost muzicieni, soţul meu e muzician şi câteodată mai înregistrez piese la el în studio.”
 • Claudiu Liviu Onișoară autorul cărții „Pădurea” îi place pictura, limbile străine, călătoriile, și să îngrijească plante de apartament cât mai exotice. Autorul menționează că mai păstrează biletele de la cinema și de la teatru, și colectionează plante rare!
 • Simona Prilogan, autoarea cărții „Visările dintre castani”, menționează: „cu toată agitația cotidianului, îmi rămâne prea puțin timp pentru hobby-uri, dar atunci când găsesc timp, îmi place să scriu, să citesc, să gătesc, să fac drumeții, să zdrăngăn la chitară.”
 • Miruna Lavinia autoarea ce crează fantasticul în toate formele ne spune că cel mai mult îi place să picteze, chiar încearcă să-și facă câștigul din asta, dar mai greu. Un alt hobby pe care îl are este să realizeze benzi desenate după scurte povești care-i vin în minte. Îi place să adune suveniruri de oriunde se duce, sau dacă pleacă în drumeții lungi, să se întoarcă cu o pietricică, specifică locului. În mod repetat, singurul lucru pe care îl face e să asculte muzică.
 • Corina Finta, autoarea a două volume de poezii îi place hip hop-ul, să facă fotografii (macro mai ales, e interesant să vezi lumea „mică mare”), îi plac nopțile de vară cu cântecul greierilor pe fundal. Adoră muncile brute (cosit, spart lemne, tăiat lemne -inclusiv cu drujba), e un fel de eliberare de stres. Autoarea colecționează ceasuri, șosete și îi place la nebunie marea!
 • Ștefania Shaydarov autoarea cărții de copii „Timur și lăpticul” ne povestește câte ceva despre ea: „Cine sunt eu! Sunt Mamă și băiețelul meu îmi este – adevărul și visul! Sunt șoție, fiică, soră, prietenă! Și sunt și EU! Acest EU, iubește călătoriile și să călătorească. Îi place să descopăre locuri și oameni noi, oameni cu care să împărtășească experiențe și să învățe din ele. Am urcat pe Annapurna, am bătut la picior Delhi și am admirat o zi întreagă Taj Mahal, am străbătut Europa pe motor și m-am îndrăgostit iremediabil de Sankt Petersburg? De ce? Pentru că iubesc să colecționez „amintiri „… amintiri care îmi umplu mintea și sufletul de bine și frumos! Îmi place să găsesc… în fiecare călătorie o rețetă cu specific… iubesc să aduc colțurile lumii la mine în bucătărie. The last but not the least este cititul… iubesc să citesc tot ce îmi pică în mână, dar trebuie să să spun că iubesc cartea Maestrul și Margareta de M. Bulgakov.”
 • Ela EH, autoarea a două cărți dragi mie, „Iartă-mă că te-am iubit” și „Permite-mi să te mai iubesc puțin”, adoră să citească, să scrie, să colecționeze monede și mai nou ceasuri de mână. Mai are și dansul și fotografia, dar destul de rar în ultimul timp. Și mai are o mare pasiune: orhideele.
 • Petru Racolța, autorul unor cărți cu care mă mândresc enorm menționează: „Am învățat să joc șah, la vârsta de zece ani, și am vrut mereu să fiu printre cei mai buni. Această ambiție m-a făcut să câștig titlul de campion al județului Maramureș pe echipe, în anii ’80, și mi-a adus categoria I, la individual. Acum sunt campion al orașului Seini. O altă pasiune care necesită răbdare a fost pentru mine pescuitul, care m-a făcut să dorm multe nopți pe maluri de lac sau de râuri (Someș, Lăpușel). Am avut multe capturi frumoase, dar cele mai mari mi-au scăpat, producându-mi amărăciune până la viitoarea ieșire. Acum, nu mai practic acest sport, dar tot îmi plac peștele și povestirile despre felul cum a fost prins. Al treilea și cel mai vechi hobby este filmul, pe care l-am îndrăgit de la cinci ani, când mă furișam în cinematograful din Seini pentru a vedea a doua sau a treia oară aceeași producție. Nici astăzi nu trece vreo zi fără să văd două filme la TV sau pe Internet. Desigur că lectura e pasiunea care mi-a dat cele mai mari satisfacții, iar cărțile m-au fascinat încă dinainte de a învăța să citesc.”
 • Raluca Irimie autoarei cărților „Gloanțe oarbe” și „Complicații inutile” ne spune câte ceva despre îndeletnirile sale: „O pasiune pe care am fructificat-o din plin pe plan profesional este aceea de a asculta. Am o plăcere deosebită să descopăr lumile interioare ale oamenilor cu care intru în contact. Pun întrebări, încerc să surprind cât mai multe subtilități dintr-un interes autentic, fără a judeca sau a pune la zid pe cineva. Îmi mai place să călătoresc, chiar dacă în ultima vreme n-am prea avut parte de multe ieșiri. Sper ca 2021 să fie mai blând. Pe lângă toate acestea, vă mărturisesc că îmi place să cânt. N-am să mă afișez cu asta, cel puțin nu în curând. În schimb am împărtășit cu voi câteva poze din grădina pe care o am. De câțiva ani, de când m-am mutat aici, mă îngrijesc de un mic petic de pământ unde plantez în fiecare primăvară câte ceva. Nu întotdeauna am timpul necesar pentru o grădină exemplară, dar chiar și așa, satisfacția de a vedea plăntuțele crescând e incomparabilă.”
 • Ioana Trif autoarea a trei cărți ce atrag atenția ne menționează: „Trebuie să povestesc de hobby-urile mele și m-am gândit cu ce să încep… să vedem, fac reconstituire medievală de unsprezece ani și nu m-am săturat încă, acolo am învățat să trag cu arcul și fac asta acum pentru o completă relaxare, în grădină, cu căștile pe urechi. Iubesc să fac puzzle și să ascult documentare despre istorie. Și îmi place să lucrez cu coarne de animal, pe care le curăț și să le ofer un moment de nemurire.”
 • Petre Nichita autorul cărții „Tata știe mai bine” îi place să colecționeze timbre pe care le cumpără din locurile prin care ajunge în vacanță. Nu are o tematică anume: adună un atlas în toate culorile şi motivele posibile. De fapt, îi place să păstreze şi biletele de pe la muzeele prin care intră. Pe multe sunt reproduse cele mai importante oprere din muzeele respective şi sunt o amintire frumoasă!
 • Simona Lungu autoarea cărților „Întoarce-te la mine” Vol.1 și 2″ și „Prejudecăți. O iubire interzisă” menționază că are ca hobby, plimbările pe traseele montane și încearcă să le străbată cât mai des.
sursa foto: pinterest.com

2 gânduri despre „Hobby-urile Autorilor Români Contemporani! Partea IV”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s