Citind-o pe Iulia Nani. Cartea „Cine nu e gata”!

Autoarea Iulia Nani (19 noiembrie 1976), are o experienţă de 20 de ani în marketing şi comunicare, în companii naţionale şi multinaţionale, dar şi freelance şi în mediul ONG. În paralel, este traducătoarea a 18 cărţi, majoritatea din domeniul ştiinţelor sociale. Absolventă de Limbi Străine, şi-a completat studiile cu un Master în Marketing şi o certificare internaţională în Neuromarketing, disciplina care combină cele mai noi descoperiri din neuroştiinţe cu marketingul. În prezent este Communication Manager la HR Club, cea mai importantă asociaţie a profesioniştilor de HR din România. Pe lângă cartea “Cine nu e gata”, apărută în 2021 la Editura Bookzone, o povestire a Iuliei, intitulată “Uşile”, a fost publicată în antologia “Nuanţe de piper şi ciocolată”, apărută în 2020 la Editura SIONO.

Cartea zilei e „Cine nu e gata”, un roman efervescent care încheagă atât frustrările personale cât și cele legate de serviciu, oameni blocați în propriile eșecuri sau neimplicări, acțiuni menite să o stârnească pe protagonista noastră și să ia situația în mâini, să dea câte o împingere sau un stimulent altor persoane care au nevoie. Cartea m-a pus pe gânduri, deoarece de multe ori am acel „stop” înainte de a face ceva, sau acea comoditate care mă împiedică să avansez, iar această parazitare nu mă lasă să-mi croiesc visele la justa lor valoare, sau să-mi duc până la capăt pornirile, iar dacă m-ar ști Victoria m-ar „sechestra” cu siguranță până aș ieși din „coconul personal” și mi-aș lua avânt ca cel mai falnic fluture.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi carte

O avem ca eroină pe Victoria, o femeie cunoscătoare în ale comunicării, a gestionării grupurilor și a situațiilor problemă (aici e cam sub semnul întrebării- la ea fuga e sănătoasă, altfel…), viața ei se învârte în jurul unor corporații ca un sacou cu două mărimi mai mici; management rigid, colegi nepăsători, șefi anoști sau prea plini de sine, și multe imposibilități de a te afirma acolo unde trebuie, și chiar dacă o faci se găsește cineva să-ți stingă lumânarea încă neaprinsă. Astfel dintr-un eșec în altul, dintr-o subjugare a inițiativei profesionale în alta decide să urmeze un curs de career coach, iar de aici tornada evenimentelor ia amploare iar viața protagonistei noastre se întoarce în direcția opusă a vântului.

Noua preocupare de consilier în carieră o face să fie foarte epuizată și în timp ce-și reorganizează viața profesională conștientizează că căsnicia ei se clatină, astfel înaintează actele de divorț. Chiar dacă simte o atracție și un respect față de soțul acesteia hotărârea e luată, iar unicul partener de viață îi rămâne motanul său, Mango, confidentul și sfătuitorul în cele mai critice momente. Iar ele nu încetează să apară chiar dacă cele câteva cazuri cu succes îi dau încredere, sunt multe alte piedici care o fac să privească înapoi cu teamă, cu înfrângere și înstrăinare. Și cu expresia… nimic nu va mai fi la fel!

„Nu mai era loc de nimic dramatic în viața mea, nici măcar sub forma unei piese de teatru.”

Povestea „Cine nu e gata” are o tonă de divertisment pe lângă toate încâlcelile Victoriei atunci când își pune în practică manipularea, şantajul şi alte metode ingenioase mai puțin corecte față de clienții săi în ai stimula să-și urmeze cursul în carieră. Cartea este direcționată spre stilul “chick lit” – ușor, plăcut, relaxant dar și cu o doză de informație utilă textuală cum ar fi despre ce se întâmplă în interiorul unei corporații, care sunt „mințile șmechere” ce țin strategiile de formare și gestionare, despre fenomenul de burnout și ce înseamnă coaching şi consiliere. Util, nu? Acțiunea e un dute vino, ceea ce m-a ținut într-o continuă stare de citire prelungă, ce să mai vorbesc, o noapte de nesomn și o carte potrivită venită la timpul potrivit!

Ce mai carte, chiar ne-ar prinde bine o Victoria în viața noastră pentru a ne da un brânci și a ne deschide ochii față de ce am realizat până la zi, ce avem în plan și cum să ne reorganizăm timpul și activitățile pentru ca viața noastră profesională să nu fie un chin mânat de un dezastru iminent. Totul trebuie să fie o plăcere nu un exces, iar Vichi asta încearcă să arate prin ședințele sale mai puțin deontologice. O carte pe care o recomand cu zâmbetul pe buze, și cu câteva lecții bune învățate, una dintre ele ar fi: să îmi prețuiesc munca, iar dacă știu că o fac bine, iar șefia e cu ochii în soare să fac pasul următor cu încredere!

3 gânduri despre „Citind-o pe Iulia Nani. Cartea „Cine nu e gata”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s