Hobby-urile Autorilor Români Contemporani! Partea V

„Ce este scriitorul?”, este acel șlefuitor de giuvaiere prin cuvinte, fără de care o operă literară ar fi doar o construcție șablon gata oricând să se clatine în direcția necunoscutului. Scriitorii sunt acei făuritori de sensuri, de direcții ce cu mâna pe stilou ne fac viața mai amplă, mai vie, mai efervescentă. Totuși, să nu uităm că scriitorii sunt… oameni simpli, cu vieți încărcate și care au talente aparte pe lângă scris, citit și gândit texte ce ajung pe foaia cărții. Astfel mi-am propus să-i cunosc și din alt unghi, mai privat, mai unic, decât prin scrierea acestora. Vă îndemn în rândurile de mai jos să aflați câte ceva despre scriitorii noștri dragi, ce îndeletniciri le umplu timpul și ce hobby-uri au în zilele lor libere.

 • Gabriela-Mimi Boroianu autoarea unor poezii ce-ți îmblânzesc spiritul și te trezesc dintr-o amorțeală a vieții menționează pentru acest articol: „Au fost ani când timpul nu mi-a permis să am alt hobby în afara cititului. Era prea puțin… deşi, privit din alt unghi, tricotatul sau brodatul, chiar dacă erau făcute pentru casă, ar putea fi numit hobby. Tot ca hobby ar putea fi privită şi implicarea în diverse activități culturale cărora mulți nu le-ar vedea utilitatea şi le-ar numi pierdere de timp. Ce îmi mai place? Ieşitul în natură, pescuitul, drumurile lungi doar de dragul de a te plimba şi a vedea frumusețile acestei țări… Şi mai am un hobby dulce – îmi place să fac prăjituri!”
 • Anca Moraru autoarea cărților, „Să ai curajul să îți dorești mai mult” și „Prodigium” susține că pe lângă scris, se relaxează citind. Îi plac cărțile romance și e o mare fană filme horror și thriller, iar când vrea să se detașeze total urmărește un serial pe Netflix, doar că nu o face prea des, pentru că o acaparează foarte tare și nu mai poate să mai facă altceva. E pasionată de supranatural, adoră filmele cu vampiri (a văzut toate sezoanele The Vampire Diaries într-o săptămână și ceva). De asemenea filmele cu fantome, spiritism sunt și ele în topul preferințelor autoarei. Cochetează cu bloggingul, și e pasionată de tot ceea ce e frumos. Adoră să facă fotografii. Scrie și poezii. Îi plac mult pisicile, a avut câteva, dar ultima i-a fost furată. Iubește natura, și i-ar plăcea să călătorească mai mult.
 • Laura S. Götz… mamei dragonilor îi place să stea cu pisi și să colecționeze timbre, aceasta face cosplay medieval în locurile preferate cum ar fi castele, cetăți, păduri și munte. Oriunde este aproape de natură și „dragoni”.
 • Cristina Lincu autoarea unor serii de cărți care atrag privirea ciitorilor, susține: „Primul răspuns care-mi vine în minte este „să scriu”, căci, pentru mine, scrisul este, în primul rând, pasiune. Totuși, ca să fac dreptate tuturor lucrurile care-mi plac și cărora le acord din timpul și atenția mea, ar trebui să menționez faptul că-mi place să prepar diferite tipuri de gustări și prăjituri, să încerc mereu rețete noi, inedite, cu riscul de a stârni nedumeriri – uneori justificate – în rândul celor dragi. De asemenea, mă pasionează ficușii, am câțiva de care am grijă cu mare drag. Cel mai bătrân dintre ei are aproape 15 ani și l-am primit pe vremea când locuiam la Madrid. La întoarcerea în țară, nu am putut să nu-l iau cu mine. În altă ordine de idei, îmi place matematica, deși am urmat studii umaniste, și uneori mă delectez cu probleme de logică, cot la cot cu băieții mei. De altfel, primii bani pe care i-am câștigat vreodată au fost cei pe care i-am primit drept premiu la un concurs al Gazetei Matematice, undeva în secolul trecut.”
 • Natașa Alina Culea autoarea unor romane îndrăgite de mine menționează: „Deși nu am foarte mult timp pentru hobby-uri, împărțită fiind între cele trei profesii ale mele (realizator & prezentator TV – emisiunea Bookmedia, scriitor și inspector de Resurse Umane), reușesc totuși să dansez, să fac niște exerciții tibetane de Yoga și să meditez, zilnic. Îmi place să explorez bucătăria vegană, dar având timpul restrâns, mă pomenesc uitându-mă la tot felul de rețete vegane și realizând că deja mi-a expirat timpul alocat cinei, să zicem, de cele mai multe ori ajung să mănânc frunzele dintr-o salată pe care n-o mai fac, un avocado peste care nu mai pun nimic sau maimuțărindu-mă cu o banană și basta.”
 • Alexa Drăgan autoarea unor povești incendiare are ca hobby-uri călătoriile, dar în locuri solitare, unde să fie doar ea și familia sa, înconjurați de natură. Îi place să citească, deși în ultima perioadă nu prea ia reușit. Iubește să facă unghii, să pună cu tipsuri, cu gel sau oja semipermanentă, și speră ca în curând să poată face o școală pentru așa ceva.
 • Autoarei Teodora Elena Matei îi place să citească, să se uite la filme (dacă sunt serialele preferate privește un sezon într-o singură zi), iubește să bea cafele cu oameni dragi și să se plimbe prin locuri neaglomerate.
 • Ioana Mihaela Curaleț autoarea cărții „Recviem pentru umbre” menționează că are ca hobby-uri plimbările prin pădure sau pe câmp, desenul, muzica, îi place să adune cărți interesante chiar dacă le-a mai citit; altele ar fi jocurile online, cititul, scrisul mai puțin și filmele.
 • Silvia Rusen autoarea unor romane pline de iubiri la limită, cu pasiuni înfocate ne destăinuie: „De mică mi-a plăcut să pictez. Abia așteptam ora de desen să pot să-mi dau frâu liber pasiunii. Apoi, cu trecerea timpului, am descoperit cărțile, cele alese de mine, nu cele impuse. Cu cititul am rămas ca și hobby constant, deși îmi mai fac timp și pentru pictură. De asemenea, îmi place să descopăr locuri noi, să mă plimb și să fur câte puțin din magia locurilor respective. Și nu în ultimul rând, dar cel mai important pentru mine, scrisul. Acele momente când degetele ating tastatura sau când pixul atinge foaia, sunt clipele mele de liniște, bula de entuziasm și nerăbdare pentru că știu că fac ceea ce-mi place. Simplul fapt că pot spune povești mă face fericită.”
 • Autoarea Roxana Neguț menționează: „Cele două mari pasiuni ale mele sunt lectura și scrisul. Ele îmi ocupa cea mai mare parte a timpului liber. În general, toate hobby-urile mele țin de creație: pictura, desen, ilustrație de carte, realizarea unor videoclipuri, coperte de carte, site-uri web. Tot ce ține de partea de creație mă relaxează foarte mult. Inclusiv gătitul, tot ca un act artistic îl văd. Recomand și eu la rândul meu, încercarea acestor activități creative ca metoda de relaxa
 • Lore Lenn(Lorena Lenn) autoarea unui număr impresionant de cărți are ca hobby-uri lectura, muzica, filmele și călătoriile.
 • Flavia Badic autoarea cărților „Planul atracției. Seducție” și „Planul atracției. Tentație” menționează: „Îmi place să cânt la vioară sau pian, de fiecare dată când timpul îmi permite în ceea ce privește călătoriile, m-aș întoarce oricând la Milano. Am colecționat timbre când eram mică, dar acum nu mai colecționez nimic. Nu mai am loc de fiică-mea.”
 • Autoarea Iulia Ioniță relatează pentru acest articol: „Cred că mai ales în perioada asta, în care nu prea am putut vizita cine știe ce, m-am axat pe scris și citit, bineînțeles, dar și pe pictat sau doar sketch-uri, mereu mi-a plăcut sa desenez și mi se pare o formă de terapie. Și cred că asta merge mână în mână cu machiajul, care e înca o pasiune de-a mea, mă machiez chiar și când nu plec undeva, îmi place pur și simplu.”
 • Andreea Pop autoarea cărții „Crinul de argint” și a unor eseuri apărute în cartea „Albă domniță cu viscol în păr” apărută în 2017, Cluj-Napoca menționează că are ca hobby-uri colecționarea de genți și a câtorva sute de cărți.
 • Lucian Domșa, autorul cărții „Aneta”, o carte suprinzătoare și de o sensibilitate aparte menționează: „Din cauza dializei nu prea am timp de hobby-uri. În afară de citit, scris, mișcare în natură (când îmi permite timpul)… Am colecționat casete audio cât am fost student (am strâns câteva sute), dar ulterior le-am donat altor colecționari. Idem CD-uri audio și DVD-uri cu concerte. Acum colecționez doar cărți.”
sursa foto: pinterest.com

4 gânduri despre „Hobby-urile Autorilor Români Contemporani! Partea V”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s