30 Cărţi despre al Doilea Război Mondial pe care trebuie să le citești!

Am avut întotdeauna o sensibilitate aparte față de cărțile despre al Doilea Război Mondial. Temele abordate, bibliografiile ca o adevărată provocare a vieții, memoriile ce au lăsat dâre de sânge în istorie au fost și sunt marile curiozități care au fost difinitorii printre lecturile mele. Cu urmări resimțite până în prezent acest spectru mereu mă va atrage, de la romanele de ficțiune și până la jurnalele de memorii care au dansat în ochii mei lacrimi, de la povești de dragoste în tumultul înstrăinat, până la evenimente de o subtilitate acaparatoare, toate în ansamblu vorbesc fără retușuri despre drama care a cuprins omenirea între 1939-1945 chiar și după. Recomand în rândurile de mai jos câteva cărți citite de mine și care cu siguranță nu vor fi ultimele… sper să vă inspire și pe voi!

 1. Cartea „Lista lui Schindler” de Thomas Keneally este povestea omului pe care războiul l-a transformat într-un înger al milei. O carte de neuitat, extraordinară prin faptul că relatează fapte reale. O recomand cu încredere! (recenzia completă, aici)
 2. Cartea „Ciudățeniile lui Hitler și alte necunoscute din jurul nazismului” de Jakob van Eriksson ne menționată misterele despicate în timp din surse veridice și din unele relatări din domeniul spionajului. Vom afla treptat originile vag descoperite ale führerului, vehiculându-se a fi austriac cu rădăcini slave și evreiești. De asemenea și cuceririle sale feminine, dar și discuțiile asupra faptului că acesta ar simpatiza și bărbații, însă acest aspect este încă necercetat în totalitate. Cum unele amante ale liderului nazist au ajuns în pragul suicidului iar altele au sfârșit a fi chiar moarte în circumstanțe incerte. Numai curiozități aici vă asigur. (recenzia completă, aici)
 3. Cartea „Fetele dispărute din Paris” de Pam Jenoff. „În Fetele dispărute din Paris, Pam Jenoff își folosește exemplar abilitățile de scriitoare și produce o poveste cu spioni, inteligentă, plină de suspans și cu o morală complicată, dar foarte modernă. Eleanor Trigg și fetele ei sunt pe cât de umane, pe atât de curajoase. O carte pe care nu am putut s-o las din mână.” Jessica Shattuck, autoarea romanului Vaduvele de la castel (recenzia competă, aici)
 4. Cartea „Stalin Mi-a Furat Copilăria„ de  Boris Vasiliev. „O carte de memorii, de multe ori, devine, pentru autorul ei, un adăpost. Boris Vasiliev o transformă într-o redută a neuitării, care vine să restituie o lume şi să reconstruiască o alta.” – Nicolae Dabija, poet, eseist și critic literar (recenzia completă, aici)
 5. Cartea „20 de ani în Siberia” de Anița Nandriș-Cudla. Cartea aceasta, care nu numai că se cere neapărat citită, dar ar merita să fie aşezată, prin biblioteci, într-un raft al clasicilor, descrie unul din cele mai cumplite destine.“ Monica Lovinescu (recenzia completă, aici)
 6.  Cartea „Continentul barbar” de Keith Lowe, autorul menționează că “istoria nu ar trebui lăsată să ne otrăvească prezentul“. Însă istoria e cea care determină prezentul și, implicit, viitorul. De aceea, prin intermediul unor cărți ca aceasta, trebuie să ne cunoaștem istoria, trebuie să ne cunoaștem trecutul, chiar dacă doare, chiar dacă e greu de acceptat. Pentru că doar așa ne vom cunoaște pe noi înșine. (recenzia completă, aici)
 7. Cartea „Pe frontul de vest nimic nou” de Erich Maria Remarque. Cartea e mai presus decât istorie, e o trăire pe care îndemn să o citiți, iar faptul că Remarque a avut și curajul și luciditatea de a reda atât de clar știrile de pe front fac din această istorisire una dintre cele mai bune cărți de război pe care le-am citit. (recenzia completă, aici)
 8. Cartea „Detașamentul setei” de Pierre Nemours. „Un roman din categoria celor mai suspecte – nu poți să-l lași din mână nici la patru dimineața!” (Paul McDonald- anticariat) (recenzia completă, aici)
 9.  Cartea „Războiul care mi-a salvat viața„ de Kimberly Brubaker Bradley. Cartea pentru copii „The War That Saved My Life” (Războiul care mi-a salvat viața) a primit premiul Newbery Honor Award în 2016. O carte care m-a copleșit cu desăvârșire, m-a făcut să văd un alt război decât cel ce l-a avut omenirea, un război a unor copii înstrăinați de emoția părintească. Aici ve-ți găsi o mamă găunoasă, plină de resentimente și de o ipocrizie greu de îndurat, îmi venea să urlu paginilor în speranța de a fi auzită, de a deplânge suferința unor copii inocenți în fața unor așa zise mame meschine. (recenzia completă, aici)
 10. Cartea „Supraviețuitorii” de Georgia Hunter este un volum care aduce un omagiu spiritului uman și puterii de a renaște. Până la sfârșitul Holocaustului, 90% din cele trei milioane de evrei din Polonia au fost anihilați. Din cei 30.000 de evrei care locuiau în Radom au supraviețuit mai puțin de trei sute. (recenzia completă, aici)
 11. Cartea „Vremuri second-hand„ de Svetlana Aleksievici. „Vremuri second-hand este un mausoleu literar închinat cetăţenilor unui imperiu care a dispărut în trei zile, la fel de fulgerător cum Rusia ţaristă a devenit, în 1917, Uniunea Sovietică. Dar este, mai presus de toate, un monument dedicat celor care, în cursul Istoriei, s-au simţit la un moment dat străini de vremurile pe care le trăiau. Acest exil interior nu poate fi mărturisit decât la persoana întâi, de la suflet la suflet.” (Julie CLARINI, Le Monde) (recenzia completă, aici)
 12. Cartea „Războiul nu are chip de femeie” de Svetlana Alexievici. „Svetlana Aleksievici este unul dintre cei mai valoroși scriitori ai vremurilor noastre. Proza ei nu este feminină, ci aspră precum războiul […], dar, prin expresivitatea ei, devine artistică, palpabilă, profund emoționantă.”  Vladimir Voinovici (recenzia completă, aici)
 13. Cartea „Hitler, vecinul meu„ de Edgar Feuchtwanger. Cartea a developat amintiri care trebuie să ne atenționeze unde poate ajunge nebunia unui om, cum se poate de știrbit o nație care nu a greșit cu nimic, această dezvăluirea a lui Edgar e cât se poate de interesantă pentru orice cititor pasionat de viața evreilor din timpul celui de-al treilea Reich. (recenzia completă, aici)
 14. Cartea „Cinci ani la Auschwitz” de Wieslaw Kielar. Citind această carte mi-am întărit convingerea că omul este cel mai periculos animal și, deși se pare că toată lumea știe ce s-a întâmplat în trecut, continuăm să fim ignoranți și să repetăm aceleași greșeli. Scăpări care o să ne ducă la moarte. (recenzia completă, aici)
 15. Cartea „Omul în căutarea sensului vieții” de Viktor E. Frankl. „Omul în căutarea sensului vieții” nu este o carte pentru orice cititor, dar aș îndrăzni să o recomand tuturor, deoarece readuce în ochii noștri importanța vieții, a istoriei și a omenirii. E o luptă pentru viață și datorită ei. (recenzia completă, aici)
 16. Cartea „Evadarea de la Auschwitz” de Andrei Pogojev. Paginile acestei cărți sunt pline de suferințele prizonierilor de la Auschwitz și Birkenau, despre puterea de îndurare a ființei umane și despre supraviețuire. (recenzia completă, aici)
 17. Cartea „Vioara de la Auschwitz” de Maria Angels Anglada. “Această carte micuţă vi se va imprima cu siguranţă în memorie. Din ea răzbat în mod vibrant atât oroarea unei neomenii inimaginabile, cât şi puterea incontestabilă a muzicii. N-o veţi uita niciodată.” (Tatiana de Rosnay, autoarea cărţii Sarah’s Key) (recenzia completă, aici)
 18. Cartea „Am fost medic la Auschwitz” de Dr. Nyiszli Miklos. Memoriile orădeanului Miklós Nyiszli, expuse în cartea „Am fost medic la Auschwitz”, arată experienţa sa tragică din lagărul unde au fost exterminați 1,1 milioane de prizonieri, 90% dintre aceștia fiind evrei. (recenzia completă, aici)
 19. Cartea „Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris. „Un roman vindecător despre iubire și altruism.” (Times Literary Supplement) (recenzia completă, aici)
 20. Cartea „Bibliotecara de la Auschwitz” de Antonio G. Iturbe. Este o poveste dură, tristă și emoționantă prin relatările din timpul Holocaustului, dar, în același timp, este o lecție de viață, despre speranță și curaj. Este o carte impresionantă pe care trebuie neapărat să o citești cel puțin o dată. Eu mi-am găsit curajul să o citesc a doua oară! (recenzia completă, aici)
 21. Cartea „Călărețul de aramă” de Paullina Simons. Se observă repede că autoarea de origine rusă, Paullina Simons, stăpânește acest gen de saga romantică… Ea poate să facă demonstrații puternice despre trăinicia spiritului uman, dar niciodată în detrimentul pasajelor descriptive pline de strălucire, forță și frumusețe.  Barry Forshaw  (recenzia completă, aici)
 22. Cartea „Tatiana și Alexander” de Paullina Simons. M-a uimit spiritul de învingători al eroilor cărții, felul lor de a se proteja unul pe altul, sinceritatea iubirii lor cât și sacrificiile pe care le fac în numele iubirii, impresionantă carte n-am ce zice! (recenzia completă, aici)
 23. Cartea ”Zuleiha deschide ochii” de Guzel Iahina. „Cea mai bună carte pe care am citit-o în ultima vreme. O carte foarte puternică, care aduce un suflu nou în literatura rusă.” Evgheni Vodolazkin (recenzia completă, aici)
 24. Cartea „Murind când vine primăvara” de Ralf Rothmann. „În literatura germană contemporană, nu există nimic care să poată fi comparat cu această carte.” Frankfurter Allgemeine Zeitung. (recenzia completă, aici)
 25. Cartea ”O femeie din Berlin” de Anonima. „O lectură esențială. Autoarea anonimă este un observator rafinat, ce dă dovadă de un talent scriitoricesc ieșit din comun și care nu îți deplânge nici o clipă soarta nedreaptă. Este o carte pe care o veți ține minte mult timp după ce veți fi citit ultima pagină, un dar de o valoare istorică incontestabilă.“ (Daily Telegraph) (recenzia completă, aici)
 26. Cartea ”Privighetoarea” de Kristin Hannah. ” Mi-a plăcut nespus Privighetoarea de Kristin Hannah, o scriitoare americană deosebit de talentată; personaje bine conturate, intriga excepțională, emoții extraordinare, cine își poate dori mai mult de la un roman?” – Isabel Allende (recenzia completă, aici)
 27. Cartea ”Ora 25” de Virgil Gheorghiu. „N-am citit nimic, în nicio literatură, care să se apropie, cât de departe, de teroarea istoriei pe care o îndură personajele. Consider «Ora 25» una dintre cele mai mari cărți ale generației noastre, din toate țările“. Mircea Eliade (recenzia completă, aici)
 28. Cartea ”Hoțul de cărți” de Markus Zusak. „Povestea este remarcabilă prin tragismul ei unic şi pentru că este nevoie de un talent special să poată fi redate momentele sale de frumuseţe printre ruine”, notează publicaţia Philadelphia Inquirer (recenzia completă, aici)
 29. Cartea „Ana” de Em Sava. Romanul „Ana” e furtună de emoții, este o poveste pur românească bătătorită pe grai așezat de vremuri și peisaje desprinse de hotarele minții. Totul aici este idilic, tradițional și într-o formă de prezentare istorică, a ce a fost într-un colaj a unei generații ce a înfruntat tot pentru dragoste și în numele ei. (recenzia completă, aici)
 30. Cartea „Aneta” de  Lucian Domșa. Aneta e sufletul multora, ea e chipul care merge să ne îndrume în developarea amintirilor, a istoriei și a glasul unui popor, e acel personaj puternic ce are întâietatea de a ne spune, ca la gura sobei povestea unor memorii de război și izolare auzite de la propriul tată, despre iubirea sinceră ce a surprins inima părinților acesteia, despre persecuția comuniștilor dar și a luptei fecărui membru din familia Mătrăgună de a face ceva, prin forțe proprii, prin curaj și simțământul de a fi mai bun. (recenzia completă, aici)
Sursa foto: pinterest.com

11 gânduri despre „30 Cărţi despre al Doilea Război Mondial pe care trebuie să le citești!”

 1. Foarte bine realizată lista. Aș îndrăzni să mai sugerez „Jurnalul Annei Frank” și o carte puțin cunoscută, dar foarte bună „Vecinii-suprimarea comunității evreiești din Jedwabne” de Jan T. Gross. Chiar și „Fabrica morții” 🙂

  Apreciat de 2 persoane

 2. De fapt, atunci când citim cărți despre războaie suntem în plin sindrom Stocholm invertit: ne dorim a fi acolo, să trăim experiențele, dar fără nervi, anesteziați, calmi, din fotolii, o gogoașă, o atenție…
  Nici o carte despre război nu ar trebui citită, doar cărțile despre oameni în timp de război merită citite.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Am citit de curând „Arhitectul parizian” de Charles Belfoure și nu pot să nu mă gândesc și la ”Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne. Le recomand, dacă îmi este permis! Interesantă listă ai alcătuit! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

 4. Interesanta lista ta!
  Zuleiha deschide ochii, este cea mai buna carte citita, si de mine, in ultima vreme. Este o bijuterie ce te modifica citind.
  Mie mi se pare ca din topul tau lipseste clar, Soljenitin – Arhipelagul gulag. Un alt scriitor de ce-mi place foarte mult. Multumesc, Aurelia. O zi buna! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s