Citind-o pe Cynthia Ország. Cartea „Art Nouveau”!

Cynthia Ország, autoare născută în 26 mai, 1995 în Arad. A locuit o vreme la Nadlac până să plece la Timișoara, în 2014. Până la momentul actual a publicat în revista LiterNautica o poveste scurtă „Stea pe cerul meu” despre discriminarea din sistemul de învățământ românesc, de asemenea a publicat în revista Boema un text scurt „Toate astea au un cost”, ambele apariții au fost în 2019. Tânăra arădeancă a fost și olimpică la slovacă, unde a luat premiul I pe țară. A publicat în anul 2020 prima sa carte „Scrum în vânt” la Editura Velvet Story, urmată de o poveste în Antologia de Crăciun iar anul 2021 îi deschide orizonturile cu o nouă poveste incitantă și cu un titlu plin de finețe, „Art Nouveau”!

Romanul „Art Nouveau” ne aduce în față un tablou la propriu și la figurat a unei creionări mirifice, o sedimentare a anilor îmbinată cu un prezent ce își cere tributul. Ne relatează o iubire spălată de spuma vicleană a legendelor și a unei realități cu care greu te împaci. Art Nouveau e despre evidențierea unor valori estetice ce se desprind din Constanța până la Paris, de la renumitul Cazinou la adâncimea secretoasă a mării!

„Atingerea ei era din altă lume și-l spăla de numeroasele-i păcate. Era un val înspumat care inunda malul și curăța nisipul de impurități. Era apă sfințită, era licoarea zeilor, era un afrodiziac special conceput pentru el. Iar ei îi venea, simultan, să-i cânte ca unui copil în leagăn și să-l înghită cu lăcomie, ca o flacără un buștean. Pentru Zoe, el era salvarea, pentru sirenă era prada. Și ambele femei aveau același trup gazdă.”

Îl avem ca erou principal pe Leon, un bărbat plin de el, un mascul conștient de magnetismul pe care îl emană, însă cu o dependență de bani, distracții și o viață în huzur până când i se taie elanul. Încetarea unei relații convenabile cu o femeie mult prea mare și o moștenire ce se lasă greu așteptată îl duc în culmea disperării. Iar când vine o palmă a vieții trebuie să întorci obrazul celălalt, astfel oferta vine chiar din partea bunicului acestuia, cel care îi este nu doar antipatic cât și neagreat din toate punctele de vedere, însă nu are încotro. Tace, ascultă și își pornește călătoria într-un necunoscut căutând nălucile unui trecut al bunicului său, un tablou cu o memorie, o femeie divină și o dragoste spulberată ca pașii pe nisipul spălat de valuri.

„Ochii lui sunt angelici, dar inima-i e rece”…

Astfel Leon ajunge în România, mai exact în Constanța, iar ținta lui este Cazinoul, locul unde se vehiculează că ar fi misteriosul tablou, care după legende și superstiții ademenește bărbații cu o voce cântată iar aceștia se înneacă într-un mod bizar. Tânărului aceste temeri ale localnicilor legate de tablou i se par irelevante, acesta fiind decis prin orice moduri să îl găsească și să-l restituie bunicului în schimbul plății promise. Însă cum spune zicala: „totul în viață are un preț”, chiar și această călătorie, care îi arată altă parte a lumii în care trăiește Leon, doar așa și prin intermediul unei femei descoperă imposibilul posibil dar și jertfa în numele a tot ce e omenesc. Tabloul pe cât de unic vine ca un blestem care ispitește sufletelor celor necinstiți, e o chemare dar și o eliberare care survine după o conștientizare a celui mai de preț lucru în viață. Leon trebuie să renunțe la ceea ce-i este mai important ca să poată salva un suflet, un destin, o sirenă care din emoție pură îl salvează punându-și pe ape tulburi propria ființă în calea uitării. Oare ce va alege bărbatul vă îndemn să aflați, cert e faptul că Zoe nu merită atârnarea și înrăirea lui pentru ceilalți, sufletul ei i se pare pur iar atracția iminetă.

În lumea asta mare toate au un scop și vin sau ca o lecție sau ca o preîntâmpinare iar de foarte multe ori a face un pas e însăși un miracol, o șansă și o refulare a tot ce ai fost până la… Nu de puține dăți realizăm că lumina de la capătul tunelului e de fapt ceea ce e în noi din tot haosul exitențial cu care ne-am hrănit, iar prin distrugerea zidurilor confortului obținem mult mai multe lecții ce au „gust sărat” dar bine întipărite pe retina proprie. Și doar atunci piesele se așează, iar busola devine unicul instrument ce-ți mai rămâne.

„Art Nouveau” e un roman semeni unei înfățișări artistice. Scris într-o manieră unică din care am preluat legenda, mirificul dar și unduirea romanticului, acesta mi-a întărit convingerea de ce sirenele sunt răzbunătoare, de ce suferința lor este cântată iar singurătatea le este purtată de valuri. E o carte ce ne creionează secvențe în care nimic nu e imposibil, oricât de greu ar fi de crezut, orice convingere nu am avea aici totul e aevea; iar textul, mesajul vor ajunge la tine ca o undă a unei reîntâlniri cu o producere a unor valori estetice incredibile. Autoarea Cynthia Orszag te ia mereu prin surprindere: de la scene din viața de zi cu zi trece direct la momentele de tensiune maximă și fantastic, te portă într-un iureș de emoții, iar mersul impetuos al firului epic nu te lasă să-l lași.

Cartea este disponibilă pentru comandă pe site-ul editurii Velvet Story… pe mine mai nou mă găsiți pe pagina- @apostolcristinuta unde puteți afla noutăți literare din biblioteca mea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s