Citindu-le pe Vero Budea și Rodica Pușcașu. Cartea „Aripi de Gând”!

Poezie… mă întorc la tine iar și iar….

Semeni unei căutătoare de emoții mă avânt în poezie, mă învelesc cu rima sa, mă mângâi cu metafore și mă adâncesc în cele mai diafane tablouri ale sufletului unui artist ce își cioplește din dragoste poeme, un om ce caută să colecționeze senzații și trăiri cu care ne copleșește. Astăzi avem parte de două autoare, Vero Budea și Rodica Pușcașu ce ne surprind frumos printr-un volum plin de splendoare, „Aripi de gând” apărut în anul 2020 la Editura LiterPress Publishing, ne creionează o lume a două inimi scriitorești ce își împletesc emoția redându-ne nouă o lume a frumosului prin vers. Fiecare partitură ne îndeamnă la un vals al iubirii, a gândurilor, a contemplării și a zborului spre infinit!

Caut
Ochii care nu se văd
Uit
Vocea ce nu o aud
Văd
Chipurile trecutului
Strig
Oamenii care nu mai sunt
Iubesc
Și atunci când lumea mă urăște.
(din poezia Aripi de gând)

„Aripi de gând” ne prezintă un duet poetic de senzație, cartea este împărțită în două segmente complementare, al autoarei Vero Budea, În lanul cu versuri, parte a unor trăiri care ne dezvăluie un lanț de evenimente care vor fi formula acelei prim emoții ce dăinuie în sufletul fiecăruia; astfel încât atunci când sunt date faptele către cititor emoția este imediat evocată. Autoarea atinge temele existențiale… de la regrete, la plenitudine, de la rupturile destinului la un trai firesc și pur omenesc. Fiecare vers e o pulsație a inimii… am trăit, am simțit și i-am „furat” din respirația poetei absorbind fiecare reacție afectivă.

dacă nu m-ai iubit
dragostea s-a ofilit
amintirile-au rămas
blocate la tine-n ceas
vraja de s-a risipit
odată eu te-am iubit.
(din poezia „A fost odată”)

A doua parte ne întâmpină ca o promisiune… „Într-o seară, cuvintele…„; Rodica Pușcașu surprinde prin nostalgia cuvântului ce se cere tatuat pe suflet, poezia sa te face să râzi, să plângi, să te contrazici cu sine, să taci, să-ți pui întrebări, să tânjești după acel dor ce doare, sau să te facă să vrei să faci totul sau nimic. Citind vers cu vers înțelegi că există trei lucruri pe care trebuie să le atingă un poem: ochiul prin imaginile ce le developează, urechea prin foșnetul paginilor ce-ți dau întâietatea unor pași parcurși spre înalturi și inima, acea care dă verdictul final. Iar această carte mi-a ajuns acolo unde trebuie și poate mai mult de atât…

Las veacul și plec
Secunde deșirate pe gresie
Mă caută prin timp.
Cifrul tăcerii îl arunc peste dimineața
maturizată timpuriu.
Cu fiecare pas din umbră spre lumină
Moartea de gânduri se cicatrizează
Sting veacul și plec…
Mă vindec.
(din poezia „Las veacul și plec”)

Răsfoind cartea înțelegi că poeții sunt forme vii a unei inspirații dumnezeiești; oglinzi ale unor explozii de freamăte pe alocuri neînțelese care îmbrățișează cu dăruirea lor umbrele ce se perindă între trecut, prezent și viitor; fiecare inimă de poet e fluturele ce-și ia zborul cuvintelor către nemurire. Atât Vero Budea cât și Rodica Pușcașu au îmbrățișat călătoria pasiunii prin rimă într-un mod elegant, sensibil și fragil; nu au pronunțat durități dar au păstrat acea luciditate către o lume în care ne scăldăm zi de zi. Au scos din străfundurile inimii lor și ne-au adus o adiere metaforică deplină, după cum spunea un mare gânditor:… „Marea poezie este întotdeauna scrisă de cineva care se străduiește să depășească ceea ce poate face”. Iar mândrele noastre autoare contemporane s-au întrecut pe ele însele… uimid, sensibilizând, descătușând spiritul în numele creației!

Vă îndemn la lectură, poezia nu se demodează niciodată, ba din contra prinde aripi de gânduri și își urmează cursul istoric! Acest volum de poezii e tot ce am nevoie aici și acum!

Cartea este disponibilă la Editura LiterPress Publishing, pe mine mă găsiți pe pagina- @apostolcristinuta unde puteți afla noutăți literare din biblioteca mea!

2 gânduri despre „Citindu-le pe Vero Budea și Rodica Pușcașu. Cartea „Aripi de Gând”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s