15 Cărți despre cultura islamică, lumea arabă și musulmani!

Tot ce am citit până acum despre cultura islamică și tradiția musulmană e pe cât de colorată și animată tot pe atât de „grav” primită de mine la nivel de respect față de femeie; în mare parte cam tot ce am citit este din file povestite de însăși eroinele principale, o realitate apăsătoare, și pe care felul meu de a fi refuză să primească. Sincer, nu-mi pot închipui viața într-o astfel de conjuctură, aceste reguli care se înclină spre coborârea femeii la nivel de „sclavie” acceptată, acele norme morale care doar îi dă întâietate bărbatului, iluzia unei căsnicii și a unei iubiri care pare „a fi”; curiozitatea a curs în lanț, iar rafturile mele găzduiesc încă multe cărți de acest gen care vor urma, cert e că eu, locuind și fiind educată într-o manieră liberă monstruozitatea adusă față de fetițe, inocența tinerelor și scandalizarea vieții femeilor mi-a provocat o dorință a le ști tot mai mult cultul și religia. Cu siguranță trebuie să fie undeva o explicație a faptului de ce unele valori ale credinței sunt înclinate doar spre ramura masculină și cu înrăire spre cea feminină, fiind doar ea cea care dă continuitate, mărire, viață și frumosul din lumea întreagă!

Vă recomand azi câteva titluri cu accent pe cărți despre islam și despre viața în lumea musulmană, în trecut și prezent!

 1. Cartea „Orașul minciunilor” de Ramita Navai, o carte ca o provocare. (recenzie completă, Aici)
 2. Cartea „Prizonieră în Teheran” de Marina Nemat, ne povestește despre închisoarea vieții. „Prizonieră în Teheran” nu este numai povestea Marinei, ci, aşa cum şi ea şi-a dorit, cartea este povestea femeilor rămase în închisoare sau a celor care nu au mai apucat să îşi revadă vreodată familiile. În amintirea celor care au fost executate și a căror nume nu se va ști niciodată. De asemenea, este o modalitate de a vedea şi înţelege schimbările prin care Iranul a trecut, văzute prin ochii unei copile necoapte de 16 ani, mult prea tânără pentru a face faţă cruzimii la care a fost supusă. (recenzia completă, Aici)
 3. Cartea „Septembrie în Shiraz” de Delia Sofer.  „Septembrie în Shīrāz” este un roman care te tulbură la propriu, care îţi provoacă sentimente contradictorii a unei lumi în care cu greu aș trăi, care te face să-ți pui întrebări, dar care te ţine cu sufletul la gură până la ultima pagină. Mai pui că această carte e sângele și agonia unei povești adevărate îndurate chiar de autoare și familia acesteia! Recomand cartea! E o istorie, e o pecete a unui neam și a unui glas ce strigă către o nație întreagă! (recenzia completă, Aici)
 4. Cartea „Femei fără bărbați„ de Shahrnush Parsipur. Romanul „Femei fără bărbaţi” a inspirat, în 2009, ecranizarea pentru care regizoarea Shirin Neshat a câştigat Leul de Argint, la Festivalul de film de la Veneţia. Cartea urmăreşte destinele întreţesute ale celor cinci femei care ajung să trăiască într-o grădină din apropierea Teheranului. Cartea ilustrează vocile disperate ale femeilor din societatea iraniană contemporană, care se confruntă cu discriminarea generată de gândirea tradiţionalistă şi dogmatică. Grădina în care se află personajele reprezintă un spaţiu al izolării şi, în acelaşi timp, al libertăţii, pentru că acolo se ascund de realitate. Una care doare până la sânge! (recenzia completă, aici)
 5. Cartea „Suntem Dezrădăcinate” de Malala Yousafzai. Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea și poveștile altor fete refugiate din toată lumea este o carte document plină de emoții contradictorii, care răscolește sufletul la maxim, de fapt ca toate cărțile ce au în spate povești adevărate, e o carte ce m-a făcut încă o dată și încă o dată să-mi deschid ochii larg la facilitățile mele pe care le iau ca pe ceva normal pe când undeva la un colț de lume oamenii se războiesc, se umilesc, se omoară și trăiesc în condiții deplorabile. E o carte ce trezește întrebări, multe și de-a valma, una care îți subliniază norocul pe care îl ai dar și pacea în care te scalzi. (recenzia completă, aici)
 6. Cartea „Floarea deșertului” de  Waris Dirie și Cathleen Miller. „Povestea lui Waris este una a curajului remarcabil. Din deșerturile Somaliei, în lumea modei, ea lupta împotriva oprimării și iese campioană. Waris este inspirația cea mai frumoasă pentru toți.” – Elton John (recenzia completă, aici)
 7. Cartea ”Citind Lolita în Teheran” de Azar Nafisi. Dezvăluind o parte nevăzută a vieţii femeilor din Iranul revoluţionar, Citind Lolita în Teheran este un roman izvorât dintr-o mare pasiune, o remarcabilă explorare a rezistenţei în faţa tiraniei şi o celebrare a puterii literaturii de a elibera. (recenzia completă, aici)
 8. Cartea ”Necredincioasa” de Ayaan Hirsi Ali. Cartea e mai mult o bibliografie dură și de gheață, ca o apă rece, te trezește din orice visare. Aici o are ca protagonistă pe Ayaan Hirsi Ali, unul dintre cele mai controversate personaje din Europa, o țintă pentru teroriști și o eroină a timpurilor noastre. (recenzia completă, aici)
 9. Cartea ”Fecioara Încătușată” de Ayaan Hirsi Ali. Cartea mi-a părut o realizare enormă din partea autoarei deoarece este nevoie de curaj și nebunie pentru a merge împotriva acestui tip de religie care are la bază jertfe vii în numele unor ideologii învechite, în urma unor  doctrine scrise cu ceva vreme în urmă care au un impact negativ, dar care fanatic musulmanii le cred, se închină și le ideolizează, le cred mai presus decât celelalte religii. (recenzia completă, aici)
 10. Cartea ”Clubul de Crichet al Talibanilor” de Timeri N. Murari. „Pe cât de ficțională este povestea lui Murari, pe atât este de realistă incursiunea pe care ne-o oferă scriitorul în primejdiile, privațiunile, pasiunile și speranțele care animă existența de fiecare zi în Afganistan.“ National Geographic Traveler (recenzia completă, aici)
 11. Cartea ”Tatăl celuilalt copil” de Parinoush Saniee. (recenzia completă, aici)
 12. Cartea ”Cel care mă aşteaptă” de Parinoush Saniee. (recenzia completă, aici)
 13. Cartea ”Leila. Măritată cu forța” de Marie-Thérèse Cuny. Cartea are ca subtexte lipsa de atenție și importanță a fetelor/ femeilor, lipsa de comunicare, nevoile de a arăta necesitățile și aspirațiile, limitările sociale și de relaționare, violența în toate felurile posibile și imposibile, și lupta unei copile la libertate, la părere și într-un final lupta de a-și avea copilul. E dificil de închipuit prin ce ”iad” trec unele femei, cartea având ca scop intenția de a arăta, a comunica lumii întregi că unele femei sunt lipsite de ceea ce e mai important în viață- de libertate. Lupta lor de zi cu zi, lupta de a fi. (recenzia completă, aici)
 14. Cartea ”Arsă de vie” de Marie-Therese Cuny. O carte-document care șocheză și care ne zguduie din temelii existența. Suad devine cea care spune tuturor haosul zilnic prin care trec femeile musulmance, femei care sunt tratate mai rău decât sclavii, sau animalele. Sincer nu am cuvinte cum aș putea scrie sau reda emoțiile după lectură, e mai mult ură, dezgust și frică pentru femeile care încă trăiesc pe pielea lor aceste religii și învățări încă păstrate. (recenzia completă, aici)
 15. Cartea ”Ceea ce ziua datorează nopţii” de Mohammed Moulessehoul. Romanul m-a răscolit în tot adâncul sufletului meu, mi-a dat trăiri tulburător de triste, m-a acaparat în lumea iubirii neîmpărtășite și m-a făcut să înțeleg dragostea și să apreciez într-un ton mai de preț aceste emoții unice și cu adevărat importante în această viață. (recenzia completă, aici)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s