Citind-o pe Aurelia Chircu. Cartea „Taina Marchizului”!

Am avut mereu o adorație aparte pentru cărțile istorice, deoarece ceea ce găseam în ele nu le puteam culege în alte opere literare; cu parcurs boemic, cu atenția la detalii estetice și de purtare aceste cadre construite minuțios de autori mă poartă pe culmile unor timpuri în care mă văd valsând printre culori pastelate și gentilețe acompaniată cu vorbe pline de curtoazie.

Astăzi vreau să vă vorbesc de recenta mea carte citită ce face parte din genul historical romance, aceasta se intitulează Taina Marchizului”, editată la Editura Petale Scrise. Romanul combină foarte bine suspansul și întorsături dramatice de situație, cu personaje pătimașe și o poveste de dragoste cu multe încercări și secrete ce umbresc faima unei familii de nobili.

În contextul politic al zorilor secolului XIX, puterea nobilimii Italiei napoleoniene începe să pălească în fața dominației străine. La Milano, cinci bandiți îngrozesc întreaga țară cu jafurile lor, iar căpetenia acestora duce o luptă personală în vânătoarea de simpatizanți ai revoluției.
Enrico, fiul marchizului de Rosanverno nu și-a dorit să se căsătorească și viața pe care o duce i se pare un chin. Același lucru se întâmplă cu soția lui, Roxana, însă ea se străduiește să mențină căsnicia pe linia pe plutire. Într-o vară, pe când se întoarceau din vacanță, cei doi sunt atacați de hoți. Salvarea lor vine de la contele Lucio Varesi, al cărui mister îi atrage pe soți să-l descopere, mergând până la a-și pierde liniștea, credința, ba chiar și mințile.

O povestea fascinantă, plină de mistere, de neprevăzut și pericole ce se ivesc la tot pasul… O poveste cu iubiri interzise și taine ce curg în lanț provocând o scurgere sângeroasă…

„Știu că am fost îndrăgostiți și că acea iubire nu a dispărut. Viața noastră nu a semănat cu un basm, deși aveam premisele necesare: o fată gingașă cu plete blonde și o inimă de aur care e mult mai puternică decât oricine fiindcă ea nu a dat bir cu fugiții, ci s-a sacrificat pentru familia ei; în schimb, a primit disprețul socrilor și lamentările unui soț nevolnic care o face doar să sufere… „

Încă din primele pagini asistăm la pecetluirea unor inimi prin secrete, temeri și constrângerea unei societăți limitate. Acțiunea se precipită o dată cu un jaf la drumul mare; ai zice ceva de așteptat într-un timp al cărui lipsuri împingea mințile viclene la fapte nelegiuite, însă această tâlhărie provoacă în lanț o avalanșă textuală prin redescoperirea și răscolirea unor fantome din trecut, a unor reglări de conturi încă omise prin neștire, însă aici și acum totul se scrie chiar sub ochii noștri, iar fiecare piesă ce se cere mutată în față detronează pe alta decăzând în ochii celui ce privește. Sau crescând, cine știe… cert e că o dată deschisă cutia pandorei a tainelor, se revarsă mai multe decât te-ai aștepta iar emoția ce te cuprinde e explozivă la propriu și la figurat.

Îi avem ca eroi principali pe marchizului Enrico Rosanverno și soția sa Roxana, un cuplu format pentru a fi în rangul ce-l au de purtat ca pe un blestem; cu o căsătorie aranjată aceștia totuși își găsesc calea de mijloc pentru a fi un tot întreg, până ce viciul marchizului se înfiripează și se dezlănțuie; iar starea sa poartă numele de Lucio Varesi, un tânăr necopt care ajunge ispita cuplului din nevoia de a compensa pierderea prematură a propriilor copii; astfel își caută alinarea oriunde numai nu împreună și în același loc.

Lucio Varesi s-a jucat cu mintea celor doi soți creând pentru fiecare câte un personaj diferit, pentru Enrico l-a construit pe Vallo, un tânăr inocent dintr-un anturaj mult prea infect, iar pentru Roxana i l-a prezentat pe Stefano, grădinar ascultător și într-un final un confident la locul potrivit, însă toate astea pentru a le intra în grații și a fi mai aproape de ei. Lucrurile i-au întorsături colosale iar Lucio e nevoit să se destăinuie soților că el este atât Enrico cât și Stefano la un loc, făcând aceste gesturi pentru că îi iubește; atracția este reciprocă iar ispita adulterului planează deasupra capurilor lor cu cel mai dulce miros posibil. Și totuși, cât de incitantă și plăcută e senzația plenitudinii prin iubire, fie ea și una departe de a fi înțeleasă unele secrete îi împiedică să fie împreună, mai ales că în scena vieții intră personaje noi și taine ce-i fac să-și piardă bucăți de suflet pe treptele zilelor. Iar relația lor în trei e pe departe de a fi una ideală, gelozia planează iar critica din partea societății și a familiei îi dezbină din temelii, iar pe deasupra tulburarea comportamentală a lui Enrico e tot mai deplorabilă manifestând o agresiune greu de ținut în frâu.

…secrete întunecate care dezlănțuie răzbunarea trecutului, prezentului și viitorului…

Suspansul începe de la prima pagina și nu se pierde deloc pe parcursul cărții. Ba chiar atinge cote maxime de mai multe ori, totul e însoțit de secretele din familia Rosanverno cât și aversiunea față de alți nobili, de cele mai multe ori nimic nu e ceea ce pare, iar o nouă cotitură îți pare o direcție ce-ți va încețoșa și mai mult drumul parcurs. Aici fratele nu e ceea ce pare, tatăl nu e cel ce te plăsmuiește, mama nu e cea ce-ți dă viață, nici iubirea nu e ceea ce se consumă la primul act sexual; aici e totul creat să te amețească în sentimente și să contempli, să detaliezi și să nu uiți că într-o istorie trecută viața se trăia altfel. Chiar și moartea…

„Taina Marchizului” este o poveste fascinantă, bine închegată și cu acțiunea mereu într-un vârtej, cu personaje încăpățânate, mândre și orgolioase, ce nu vor să cedeze deloc unul în fața celuilalt. O carte cu descrieri somptuoase și nepretențioase cu o mare atenție la detalii, în care avem dragoste și mister cât cuprinde, avem dezicerea de iubire și lepădarea de sine pentru celălalt. Avem bogații și… tâlhari la drumul mare. Avem crizele societății și dramele de familie. Iubire și ură din plin într-un tablou complex țesut de autoare pentru cititorii împătimiți de historical-romance.  

Recomand cu căldură cartea, eu am rămas fascinată de ea!

2 gânduri despre „Citind-o pe Aurelia Chircu. Cartea „Taina Marchizului”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s