Citind-o pe Teodora Matei. Cartea „Inima Castelului”!

Teodora Matei (Elena Teodora Mateiu) s-a născut în Ploiești in 1971. Din 1990 lucrează într-un institut de proiectare, unde a fost pe rând: desenator tehnic, tehnician proiectant, secretar de proiect, document controller. Înainte de debutul în volum, Teodora Matei a publicat proză scurtă in revistele Nautilus, Gazeta SF, Fantastica, ficțiuni.ro, Revista de supans, începând cu anul 2012. Contribuții în reviste, antologii, volume colective: „Kowalski ’67” – antologia digitală a Gazetei SF 2014 „Bumerangul lui Zeeler”, „Ghinion!” – antologia „Cele mai bune proze ale anului 2013″ editura Adenium, „E-51741” – revista CPSFA nr. 28, „Soft” – volum colectiv „Exit”, poezii în „Gazeta cărților” (editată de biblioteca Nicolae Iorga-Ploiești) și „Revista bibliotecarilor prahoveni”.

După prima mea întâlnire cu scriitoarea Teodora Matei prin intermediul volumul întâi „Stăpânul castelului”, al seriei „Povești la castel”, am pășit cu o curiozitate aparte spre al doilea volum „O noapte la castel”, iar aici tumultul de informație a dat pe dinafară iar inima mi-a bubuit de deznodământuri spuse la un pahar de vin la focul din șemineu ca o mărturie înfricoșătoare. Ultimul volum însă a seriei intitulat, „Inima Castelului” m-a răvășit și mai mult, aici am găsit acele piese lipsă care au adus lumină întregii povești dar și au dezvăluit fapte dintr-un trecut mult prea apăsător, și miezul acelui blestem spus ca ultimă suflare dintr-o viață dusă la fundul apei.

 …aici totul te duce când într-o direcție… când în cealaltă. 

Dacă primele volume ne deapănă viața și chinurile Baronului, a lui Dominic- gardianul de la închisoare, în cartea prezentă vom parcurge traseul străbătut de Dan, cel mai bun prieten a lui Dominic, acel care i-a fost pilon de sprijin în nebunia opacă, și cel care l-a găsit pe Nikos în inima Transilvaniei, dar și acel care încă are întrebări urlătoare ce-i sună în cap ca un gong al faptului că stăpânul castelului i-a făcut ceva amicului său, că nimic nu e ceea ce pare, nici măcar starea de moleșeală și depărtare sufletească a lui Dominic. Cuprins de o mânie necaracteristică lui cât și de glasul dreptății acesta se duce la castel în speranța de a primi răspunsuri, dar de aici totul se precipită. Un nou semn, noi vise, noi fantasme și năluci, cât și o nouă scrisoare menită să dezlege un suflet pentru un adevăr sigilat pe buzele unui neam de nobili ascunși într-un castel ca o fortăreață a secretelor. Însă adevărul răbufnește, se înnăbușă într-un monilit al întemnițării dorindu-și ofranda, astfel îl ademenește pe Dan, Nikos și fiul său Simion într-o cursă a obstacolelor prin transpunerea într-un trecut tenebros venit ca niște flah-uri din alte lumi pentru a le arăta adevărata față a blestemului. Cine la spus cu ultima suflare? De ce? Și pentru cine,… vă îndemn să aflați, cert e că timpul face un joc al pieselor de schimb pentru ca stăpânul castelului să realizeze că, ce nu ar face, destinul lui e scris în stele și cântat în descântecele țiganilor.

Acest ultim volum a reunit prietenia și a arătat importanța păstrării ei. Mi-a plăcut noul unghi descris de autoare cât și răstălmăcirea acelor consecințe ale blestemului ce a îngenuncheat un neam, cu o miză mult prea mare. Am simțit orice vibrație a dezamăgirii, a reproșurilor aduse strămoșilor cât și renegarea ca parte dintr-o uneltire terifiantă. Am vizualizat imaginea unui Baron căzut în puhoiul dezolanțe luptând cu toate elementele naturii pentru o lămurile, pentru o dezlegare de păcat, pentru a salva sufletul prietenului său pătruns în ceața neștirii. Încercări care nu le-a parcurs singur, totuși… datorită tatuajului făcut prin legământul cu Rita acesta suferă înmiit curgându-i sângele propriu ca sacrificu adus acelei rătăcite schilodite de străbunul său cu mulți-mulți ani în urmă. O poveste tristă ce a marcat generație cu generație de un fir invizibil a unor nenorociri în lanț.

Am citit volumul într-o singură seară, este o carte incredibil de palpitantă, cu personaje construite impecabil, autoarea acordându-le mare atenție; eroi ce se dezvoltă fascinant de-a lungul întregii serii fapt ce demonstrează evoluția lecturii prin adorația asupra stilului Teodorei Matei. Iar direcția în care m-a purtat fiecare volum în parte pur și simplu m-a cucerit, nimic la întâmplare, nimic pus doar pentru a fi, scriitoarea a știut exact unde să țintească cuvintele pentru a atrage ochiul „șmecher” al cititorului, iar pentru asta un mare mulțumesc!

Cartea „Inima Castelului” ne trece prin toate stările, realizezi că autoarea nu doar îți dă ceva ci îți oferă și ceva în plus, ca supliment, o iubire și un blestem, o nenorocire și o ușiță mică de scăpare, o prietenie și o jertfă, o șansă dar și o clauză ce te pune pe gânduri, un secret răscolit dar și o nevoie de a așeza totul la locul lor, o lumină de la capătul tunelului dar și un final ce îl așteptam cu sufletul la gură, deoarece… sincer, credeam că acuș va mai răsări încă ceva, sau cineva ce va zdruncina liniștea și așa fragilă. Aici misterele sunt dezvăluite treptat iar forța vizuală a descrierilor este surprinzătoare, iar cartea am simțit-o ca pe o torță vie ce mă ademenea continuu. Ca prin magie…

„Povești la castel” e o serie plină de evenimente, caratere complexe și multe de învățat. Cărți pe care le recomand cu toată căldura!

„O nouă călătorie, de data aceasta într-un trecut îndepărtat, cu întâmplări la fel de pline de culoare, cu fire legate peste timp. Și un final de serie care te lasă cu un zâmbet pe buze și o ușoară nostalgie pentru poveștile castelului.” (Lucian Dragoș Bogdan)

„Inima Castelului” de Teodora Matei poate fi comandată de pe site-ul Editurii Tritonic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s