Citind-o pe Irina Magierka. Cartea „Trăiri”!

Irina Magierka este absolventă a Facultății de Drept, a profesat ca magistrat-procuror vreme de peste 16 ani în țară și acum locuiește în Germania. A debutat în 2002 cu volumul „Ecoul nerostitei rugăciuni”, sub egida poetului Valeriu Stancu, iar în 2020 a publicat povestirea „Savoare de cireșe amare”, în Antologia SIONO, „Nuanțe de piper și ciocolată”.

Anul 2021 i-a adus autoarei o nouă carte la Editura SIONO cu o încărcătură aparte, aceasta se intitulează „Trăiri” iar parcursul său e vibrație vie. Valeria Mahok spunea: „Poeziile sunt florile câmpului sufletesc parfumate de intensitatea simțirilor emotive.”, astfel am trăit și eu citind această explozie de frământări, de rime, de spontane revărsări muzicale ale notelor venite din adâncul inimii. Fiecare cărare bătătorită de pașii acestor poezii mi-a deschis o eternă iubire către înaltul gândurilor, a învelișului tainic al Edenului.

… ghid pentru suflet…

Scriu…
Tăcerile mele
Răspunsuri în tainele nopții,
Cratime scurte,
Gânduri,
(…)
(din poezia Sublim)

Dacă sunteți mai rezervați în a citit poezie, acest volum este modalitatea perfectă de a redescoperi bucuria versurilor. Pentru că poezia ne poate da putere, ne poate face să ne dublăm starea de bine sau să ne minunăm de surprizele și plăcerile vieții într-un număr mic de pagini într-o închegare de cuvinte mai minimaliste dar care poartă o întărire plină de semnificații pe care nici un text nu le poate întrece. Citirea unei poezii în fiecare zi este bună pentru suflet, mai ales în vremuri tulburi, iar bucuria acestui volum este că ne atinge acolo unde trebuie, potrivind acele nevoi pe care le așteptăm de la o zi, de la o clipă, de la o rimă înfloritoare.

Între noi
Doar tăcerile
Mai foșnesc cuvinte.

Volumul de versuri frământă gândurile, așteptările, iubirile și experiențele pentru a ne coace nouă dorința de frumos, sensibil și iubirii pe litere. E cartea ce creionează adevăruri din suflet pentru a arăta că dincolo de rămășițele vieții rămâne arta textuală, o rimă întortocheată, un suspin venit din ce-a mai firavă compoziție de cuvinte, o poezie ce ți se poate întipări pe retină semănând acolo o speranță în taina rugăciunii. Volumul mustește de înțelepciune și nostalgie, asezonate cu un lirism perfect. Citind, m-am simțit ca spectator împătimit la operă, acolo unde cântecul și patosul fac o echipă, acolo unde pasiunea în ceea ce faci și ce crezi scoală spectatorii în picioare și ridică aplauzele la cer. Acolo unde sentimentele prind viață chiar dacă nu mai au puterea să strige. Se fac prin mimică, iar aici în cartea autoarei Irina Magierka am fremătat lăuntric o dată cu fiece cuvânt sau vers ce mi s-a înșirat în fața ochilor. Totul a fost atât de viu… atât de prea-frumos. Mă ridic în picioare și aplaud, cu prețuire măreață pentru această paletă de culoare.

Te iubesc aidoma
Poeziei nescrise,
Cuvântului nerostit,
Gândului tăinuit,
Zborului frânt…
Cum nimic din toate astea
nu a fost făcut…
Te urăsc aidoma…
(din poezia „Mărturisire”)

Cartea „Trăiri” s-a dovedit acel stop când ajung în punctul să-mi trag și sufletul, să inspir și să absorb cuvânt cu cuvânt. Acesta e efectul poeziei asupra mea. Să citesc și atât. Să mă descarc. Să nu caut definiție sau să scot din context. Fiecare componentă găsită printre file a avut menirea să-mi atingă coardele sensibile, poate nu doar pentru a impresiona în mod excesiv ci pentru a se sedimenta pentru o data viitoare. Pentru că poezia mă ademenește spre ea, iar și iar, ca o întindere în care mă regăsesc, în care mi se așează gândurile și se sting furtunile și înfloresc cele mai sincere zâmbete!

Mie îmi revine sarcina să vă invit la lectură, să citești poezie nu-ți trebuie motive. Citiți versul, faceți acea punte spre sufletul vostru, pentru că poezia este fondarea fiinţei prin cuvânt, și poate mult mai mult!

„Dacă m-aș încumeta să definesc lirica Irinei Magierka, aș zice că este o alchimie a simțurilor ce recreează Universul, îl domesticește, transformându-l în argintul unei oglinzi transcendentale. Irina se scrie pe sine, revărsând, ca printr-o pâlnie, dinspre ea înspre lume, emoții puternice, care surprind realitatea în tentaculele unei abordări metafizice și o fixează spectaculos în imagini surprinzătoare pentru simțurile celui cu care intră în contact.” (Em Sava)

Volumul de versuri „Trăiri” de Irina Magierka poate fi comandat pe site-ul editurii SIONO!

2 gânduri despre „Citind-o pe Irina Magierka. Cartea „Trăiri”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s