Citindu-l pe Ben MacIntyre. Cartea „Agent Sonia”!

Benedict Richard Pierce Macintyre (n. 25 decembrie 1963) este un autor, istoric, recenzor și cronicar britanic pentru ziarul The Times. Rubricile sale variază de la actualități la controverse istorice. Macintyre a fost educat la Abingdon School și la St. John’s College, Cambridge, absolvind cu licență în istorie în 1985.

Macintyre este autorul unei cărți despre gentlemanul criminal Adam Worth, Napoleon of Crime: The Life and Times of Adam Worth, Master Thief. De asemenea, a scris Omul care ar fi rege: primul american din Afganistan (despre Josiah Harlan). A urmat cartea despre Eddie Chapman, agent dublu al Germaniei și Marii Britanii în timpul celui de-al doilea război mondial, intitulată Agent Zigzag: The True Wartime Story of Eddie Chapman: Lover, Betrayer, Hero, Spy. Cea mai actuală operă a lui Macintyre e cartea Agent Sonia din 2020, o biografie a agentului secret Ursula Kuczynski, iar din 2021 apărută și în limba română, volum întreținut de Editura Publisol, traducere de Alina Loreley Rogojan, cu prefață de Florin Banu.

„(…) cum aflaseră sovieticii atât de repede conţinutul unui acord ultra-secret? Cine se afla în spatele acestui extraordinar succes al G.R.U.? Probabil că stupefacţia lui Churchill şi a lui Roosevelt ar fi fost maximă dacă ar fi ştiut că preţioasele informaţii fuseseră obţinute şi transmise la Moscova de o femeie de 36 de ani, „politicoasă, modestă și discretă”, mamă a doi copii şi însărcinată cu al treilea, locatara unei modeste căsuţe de pe George Street nr. 50, cartierul Summertown, Oxford. Numele său era Ursula Maria Beurton, născută Kuczynski, în Schöneberg, Germania, singura femeie cu grad de colonel din G.R.U., purtătoare a numelui de cod „Sonia”.”

Am citit o mulțime de cărți în care femeia a fost cel mai bun spion, cea mai devotată pentru o ideologie și o cauză nobilă, iar eroina noastră nu face excepție, chiar dacă pentru început e doar o adolescentă ce prin înclinația sa spre comunism i se crează rebeliunea, demonstrând mai mult familiei și mamei în special că ea poate mai mult; iar de aici e doar un pas, și aceasta ajunge undeva unde nici în vis nu i s-ar fi conturat acest scenariu. Cartea abundă de detalii, de la personalități care apar fugar la unele care răsună în cărțile de istorie; prima parte a acestei cărți are loc mai ales în Shanghai, unde i se întărește activitatea de spion, încet, miticulos, cu pașii mici ce au adus-o să fie una dintre cele mai bune în activitatea secretă. Și pe parcura Ursula a jucat un rol esențial în transmiterea informațiilor către sovietici, inclusiv secretele nucleare. Sonia alege să trăiască o viață dublă, acest fapt o incită, îi crează o doză de „nebunie” personală din care n-o poate scoate nici chiar soțul acesteia, pentru că da, ea e soție, mamă a trei copii, gospodină dar și o foarte bună strategă în a conduce operațiuni de spionaj extrem de periculoase.

Povestea Soniei a fost incredibil de interesantă. Iar stilul de scriere ușor de urmărit nu a devenit niciodată prea simplu sau prea complicat, ba chiar atât de agil încât atenția mi-a fost sută la sută asupra lecturii. Am aflat nume, istorii și detalii ale oamenilor care au marcat-o pe acesta într-o măsură sau alta, fie prin aport fie prin decesul acestora. Iar eu am rămas încântată de unele detalii dar și de curajul, încăpățânarea și îndârjirea Ursulei de a duce operațiunile la bun sfârșit, de a arăta că o femeie poate multe și… mai mult de atât!

Ce e de spus…

Ursula a trăit mai multe vieți din plin decât și-ar putea imagina unii, păstrând în mod intenționat majoritatea contribuțiilor sale semnificative sub radar. A trăit o viață care a cuprins unele dintre cele mai importante evenimente din secolul al XX-lea și a jucat un rol crucial în multe dintre ele.

Scrierea lui Macintyre „feliază” bucată cu bucată istoria pentru a ne aduce în față evenimente importante, personalități marcante, în timp ce stimulează întotdeauna atenția cititorul.

Per total, o biografie excelentă despre o femeie foarte interesantă. Recomand cartea dacă vă place să citiți despre spioni și despre creșterea și lacunele Uniunii Sovietice!

Cartea „Agent Sonia” de Ben MacIntyre poate fi comandată pe site-ul Editurii Publisol!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s