Citindu-l pe Clăbuc. Cartea „Legiunea lui Lilith. Sufletele celor Întunericiți.”

Clăbuc este un pseudonim. Sosia lui este Vinicius Moldovan„copil al basmelor”, creator de personaje fantastice, „liliți”, „ifriți”, și bătălii între întuneric și iubire. Clăbuc le poate pune oricând în scenă- ca actor, în melodii- ca artist muzical sau în pagini, ca scriitor. Creatorul pe care Alba-Iulia ni l-a descoperit este un interpret al emoțiilor și un maestru al surprizelor. Cartea întâi din seria „Legiunea lui Lilith. Sufletele celor Rătăciți” reprezintă debutul său literar, iar de curând m-am bucurat cu un nou volum intitulat, „Legiunea lui Lilith. Sufletele celor Întunericiți” ce a fost un vulcan de emoții, evenimente pe muchie de cuțit și de o încărcătură terifiantă soră cu moartea.

Această carte e despre asumarea multor lucruri ce vin în viața noastră fără să cerem, fără să așteptăm, și mai ales fără a fi pregătiți; astfel eroii cărții nimeresc într-o tornadă a lucrurilor ce cu voie sau fără de voie se înfăptuiesc … spre binele lor sau mai puțin vă îndemn să aflați, cert e că lumea fantastică se întretaie cu cea a pământenilor simpli și crează o nebunie pe care greu o prinzi din urmă parcă strigându-i, stai! … nu am înțeles, poți relua scena în care m-am pierdut căutând o salvare pentru acele suflete rătăcite. Și aștepți… și aștepți!

„Ai ierta vreodată trădarea persoanei celei mai iubite?

După ce trec prin Malgisa, Satrina, Cella şi Andrzej rămân fără Caleb. În căutarea celui mai bun prieten, Satrina descoperă alte secrete întunecate tulburătoare despre oamenii din jurul ei, ceea ce îi zdruncină încrederea şi o poartă spre alte destinaţii.

În Palatul Lunii, relaţia Zabetului şi a Eretocritului putrezeşte tot mai mult, amândoi luând decizii pe ascuns care, atunci când se află, aduc la iveală adevăruri dureroase.

La Catedrala Saint-Alpin o comunitate numită Renăscuţii, se confruntă cu apariţia unui musafir care îşi ascunde o parte a identităţii sale, dar care ajută la elucidarea unui mare mister: acela de afla care este planul Comunităţii Secrete.

Va putea fi iertarea deasupra mândriei sau ura va corupe şi cel mai blând suflet?

Iubirea şi prietenia vor trebui să treacă prin testele de foc ale Sufletelor celor Întunericiţi.” 

Cartea „Sufletele celor Întunericiți” ne aduce la cunoștință o lume fantasy, unde am cunoscut secretele magilor, ifriților și a mirenilor, o atmosferă presărată de secrete, de pericole și un trecut ce îi ajunge din urmă pe toți într-o oarecare măsură. Lectura s-a dovedit a fi încinsă, mereu condimentată sau de evenimente sau de persoane ce au ieșit pe scena acțiunii aducând din culise noi secvențe ce m-au atras pur și simplu, m-au acaparat în întregime iar uneori m-au lăsat fără de grai. Dacă în primul volum acțiunea s-a petrecut în Alba Iulia, aici vom călători și la Bălți, un oraș din Republica Moldova, vom parcurge un drum al cunoașterii pentru a așeza piesă cu piese în nelămuririle Satrinei Roya, în căutarea explicațiilor care întârzie să apară. Încă din primul volum îi cunoaștem pe Satrina Roya, Partash Euclid, pe Caleb și pe Celia, precum și pe alte câteva personaje cheie, precum Andrzej Marek și fratele acestuia, Aurora și Septimiu, toți în acest volum își conturează personalitățile oferindu-ne nouă o lectură pe cinste. 

„Ura că toată viața ei se va concentra pe întrebări la care nu va găsi răspunsuri.”

În primul volum am pornit timid și neștiutoare însă în cel de-al doilea am plonjat rapid într-o spirală a circuitului poveștii. Ca un dute vino totul a fost la limită, trădările au fost punctul culminant iar dorința de a fi alături de persoana iubită a tronat. Totul s-a împletit într-o combinație de puteri, dintre magi și ifriți, tărâmuri nevăzute și cel mai cutremurător e că toți, de la oameni la personaje mistice vor cunoaște de ce sunt în stare sufletele celor întunecați și până unde pot ajunge în a-și atinge scopurile.

„(…) cel mai dureros era conștientizarea acestor pierderi. Era un suflet rătăcit într-o lume mult prea nouă și confuză.”

Acțiunea este antrenantă și pregătită să ni-o înfățișeze pe Satrina ca personaj în jurul căreia se învârte dilema, ce rol joacă ea pe tabla minților întunecate?… sau ce sarcină are de îndeplinit din plăsmuirea sorții vă îndemn să aflați, cert e că orice cărare pe care nu ar merge tânăra adolescentă i se deschid în față tot mai multe uși, dar nu toate duc spre cunoaștere, nu toate se deschid cu bunăvoință iar acest fapt îl simte pe propria piele, deoarece prieteniile sale se destramă, pierderile sunt pietre de moară iar durerile parcă o încăpățânează să meargă semeață tot înainte. Dacă în primul volum uniunea adolescenților era de a se sprijini reciproc, de a-și descoperi calea în noua lume a magiei, aici deja își găsesc rostul dar și blestemul ce răsună ca un gong în epava acelei găuri negre formate de acea vibrație a malgisei, dintr-o invocare a ritualurilor ce propovăduie un viitor incert și un prezent încețoșat de neclaritatea propriilor alegeri.

Piesele de schimb propuse sunt tot mai fragile, tatăl e dispus să o sacrifice pe propria fiică, prieten pe prieten, mag pe mag în uneltirea unor planuri dubioase. Iubirile parcă sunt mai sugrumate în timp și spațiu iar neîncrederile tot mai aproape să dărâme zidurile siguranței, iar eroii tot mai departe de a ajunge la lumina de la capătul tunelului. Am simțit unele personaje aproape de inimă iar pe altele ca niște sloiuri de gheață gata pregătiți să oprească timpul prin răutatea și mârșăvenia faptelor. Și cel mai important e că fiecare personaj întâlnit urmărește ceva, are un scop ce le scuză mijloacele, au un țel spre a atinge un rezultat final, unul care pentru unele personaje e un început iar pentru altele un sfârșit iminent. Ce îi unește pe unii și pe alții e că viața oricând la ei atârnă pe un fir de ață…

În cartea „Legiunea lui Lilith. Sufletele celor Întunericiți” ne strecurăm parcă nevăzuți ca mai apoi să fim în lumina reflectoarelor ca niște eroi mânați de curiozitate, unii care văd și aud doar că privesc neputincioși o developare a unor acțiuni rapide, ca flah-urile unor tablouri memorabile ce încântă. Lupta în care intrăm ca cititori nu doar că ne provoacă ci și ne face să croim scenarii de… oare ce va mai fi, oare încotro se va înclina balanța binelui? dar al răului? Pot spune doar că finalul nu e un final, iar povestea nu se termină aici, lumea magică în care intră fiecare erou se ramifică producând o reacție efervescentă de care ne vom îndrăgosti… Vă îndemn să citiți cartea pentru a afla mai multe detalii ce cu siguranță vi se vor întipări pe retină stenografiind orice amănunt!

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Heydaybooks

Un gând despre „Citindu-l pe Clăbuc. Cartea „Legiunea lui Lilith. Sufletele celor Întunericiți.””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s