Citind-o pe Grace Lin. Cartea „Bătrânul din Lună”!

Grace Lin s-a născut din imigranții taiwanezi în New Hartford, New York în 1974, a crescut în nordul statului New York împreună cu părinții și cele două surori. Ea și surorile ei au fost singurii elevi asiatici la școala primară. Ulterior a absolvit Școala de Design din Rhode Island, primind BFA în Ilustrație. A publicat prima sa carte „Legumele urâte” în 1999. De atunci a publicat peste 25 de cărți, dintre care multe le-a ilustrat singură. Cartea ei „Where the Mountain Meets the Moon”, o fantezie de inspirație asiatică inspirată din Vrăjitorul din Oz, a primit o onoare Newbery în 2010.

Din tot buchetul literar propus de autoare noi am început prin a citi cartea „Bătrânul din Lună”, o scriere atât de intensă încât citirea ei a fost o aventură însoțită de o povestire curgătoare cu morale, cu povețe și mici îndemnuri spre bine!

Bătrânul din Lună este un roman pentru copii scris de Grace Lin. Cartea spune povestea unei fetițe pe nume Minli care locuiește împreună cu familia ei într-un sat de la poalele unui munte pe care nu crește fir de iarbă și nu poposește nicio viețuitoare. Dorindu-și foarte mult să își schimbe norocul, Minli pornește într-o călătorie până la Muntele Nesfârșit, călăuzită de către personaje de legendă, pentru a-l întâlni pe Bătrânul din Lună, care are răspunsuri la toate întrebările lumii.

Într-un sat de la poalele Muntelui Neroditor trăiau o familie săracă, chiar dacă Ma și Ba încercau să oferă fetiței Minli o copilărie fericită din puținul pe care-l aveau pecetea lăsată de lipsurile zilnice umbrea zâmbetele familiei. Minli cu voiciunea ei suplinește acel gol din bolul de orez însă… până când, nici măcar poveștile pline de morală ale lui Ba nu-și mai găsesc farmecul iar Ma devine pe zi ce trece tot mai tăcută, mai repezită în replici amintindu-le tuturor de năpasta lor de a fi săraci lipiți pământului și total nefericiți.

„Minli nu era nici pământie și nici ștearsă ca restul sătenilor. Fetița avea părul negru lucios și obrăjorii rozalii, ochi scânteietori mereu însetați de aventură și un surâs ager care îi lumina chipul.”

O zi devine decisivă pentru familia de la poalele muntelui, atunci când un negustor de pești trece prin zonă iar micuța Minli din puținul pe care-l are cumpără un peștișor auriu, iar consecințele sunt pe măsură, aceasta pleacă de acasă pentru a afla secretul fericirii lor, ca Ma și Ba să nu mai fie cu capurile plecate și ea un copil fericit alături de ei. Și de aici începe marea aventură. Povestea se ramifică întretăindu-se atât cu calea parcursă de micuța protagonistă cât și toate celelalte personaje ce i se ivesc pe parcurs, toate într-un final reunindu-se într-o definiție a prieteniei, a ajutorului și a camaraderiei!

Călăuzită de personaje legendare, Minli pornește într-o lungă călătorie până la Muntele Nesfârșit în căutarea Bătrânului din Lună pentru a afla secretul cum se poate îmbunătăți starea materială a familiei sale. Toate obstacolele și oamenii ce-i ies în cale o întăresc și o îndeamnă să ajungă acolo unde și-a propus. Fiind-i alături dragonul misterios aceasta simte și știe că mai are puțin… încă puțin. Și are dreptate… ajunge, însă are de luat o mare hotărâre, care este vă îndemn să aflați, cert e că un copil mi-a deschis ochii la multe! Mi-a desenat zâmbete și mi-a întărit ideea că noi adulții complicăm și cele mai simple porniri ale noastre!

Cartea este plină de personaje descurcărețe și numeroase însă neobositoare, ba chiar au fost acolo unde trebuia, dar ce ne-a plăcut cel mai mult a fost construcția cărții și mai exact am simțit-o ca pe o păpușă matrioșka, deoarece a fost o „poveste dintr-o poveste”, și toate din ce în ce mai interesante și mai pline de lecții cu morală fină și pe înțelesul celor mici, dar și un semnal de alarmă pentru noi adulții, pentru a fi mai atenți asupra unor lucruri delicate. Finalul dar și ceea ce au învățat Ma și Ba a fost o încântare, o plăcere pentru micii mei curioși, iar eu am rămas cu promisiunea să citim și alte cărți scrise de autoare.

Dacă vrei să aduci bucurie în viața copilului tău, cât și să petreci timpul frumos alături de el călătorește alături de Minli în aventura sa, vei afla secretul adevăratei bogății și fericiri. Vei prețui mai mult omul de lângă tine și prietenul ce ții dat să-l întâlnești poate o dată în viață.

Citiți cu îngerașii voștri… pentru noi asta a devenit un ritual pe care nu-l încălcăm pentru nimic în lume!

Inspirată din folclorul chinezesc, Bătrânul din Lună este o poveste fascinantă despre prietenie, magie şi încredere. „

Recomandăm cu drag cartea „Bătrânul din Lună”, aceasta poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Arthur! Noi deja ne-am făcut plan de lectură cu următoarea operă a scriitoarei,„Râul înstelat al cerului”, sperăm să ne placă la fel de mult!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s