Citind-o pe Tony Mott. Cartea „Iarna Crimelor perfecte”!


Tony Mott (pseudonimul Antonetei Galeș) s-a născut în 1970 la Brașov. Debutează în 2008 cu ”Roșu”, editura Pastel, Brașov, un roman despre o întoarcere după 20 de ani în România post-comunistă a eroinei care emigrase ilegal. În 2010 apare la aceeși editură volumul de poezii ”Hohote&Clocote”, urmată apoi de romanul ,”Doi” , apărut la editura Tritonic, București, 2012. Stilul autoarei devine din ce în ce mai pregnant în genul mystery&thriller, iar acest fapt se întărește prin seria de cărți a eroinei Gigi Alexa care începe cu ”Iarna crimelor perfecte”, roman publicat în decembrie 2019 și aduce în prim plan Brașovul în care se petrece acțiunea.

Într-un tablou iernatic pe ulițele Brașovului o tânără se întoarce singuratică într-un cămin în care se aude doar torsul unei pisici. Viața ei e oricum numai banală nu, trecută prin diferite furtuni aceasta își croiește drum prin troienele pline de experiențe descoperind că nimic nu e ceea ce pare, nici chiar ea!

„Dacă o singură victimă poate părea un doar un accident, mai multe victime alcătuiesc un puzzle care poate părea imposibil de descifrat.

Fiecare dintre noi își dorește să ucidă, spune Ion Fora.

Fiecare dintre noi este dator să aleagă viața, susține Gigi Alexa.”

Acțiunea se desfășoară în Brașov, când un caz de carbonizare îi trezește suspiciuni tinerei Regina Alexa, spusă și Gigi, un medic legist sclipitor; decedatul e nimeni altul decât cunoscutul psihiatru, Ion Fora, mort în propriul garaj. Pentru început cazul se vedea ușor de închis în lipsa unor probe concrete, însă mintea isteață a lui Gigi răscolește o altă incendiere care parcă-i strigă de acolo din arhivă, iar o dată scos dosarul se produce un lanț de evenimente ce îi marchează pe toți. Treptat textul se umple de conținutul unor cazuri ce au legătură cu Ion Fora, ba chiar apar detalii ce duc investigația spre pacienții psihiatrului, fiecare direcție apărută este cercetată minuțios de Gigi cot la cot cu Matei, detectivul pus pe acest caz, un el care este atras de ea, însă o veche fostă iubire a tinerei încă îi face inima ba să se teamă ba să țină o distanță considerabilă neimplicând viața personală cu cea profesională. Între tachinări și glume ironice aceștia fac o echipă de milioane care pun piesă cu piesă într-un puzzle complicat ce tulbură multe chipuri.

În fiecare poveste este un personaj ce ține acțiunea într-o tensiune constantă, în cazul acesteia este Gigi, ea însăși fiind o fostă pacientă a remarcabilului psihiatru, astfel minuțioasă și atentă în ceea ce face – ba chiar la un pas de o moarte prin intoxicare frumoasa blondă creață scoate la liman câteva povești terifiante despre niște oameni ajunși în culmea nebuniei mânați de instincte criminale și încurajați de un psiholog spre a-și face o cercetare despre mintea omenească și pornirile răzbunătoare asupra acelor persoane ce i-au lezat, și au făcut din ei niște „defecți” prin abuzuri constante.

De la acest caz în mintea tinerei Gigi se produc stimulente ale unor amintiri de mult uitate, parcă și acum aude cum Fora o îndemna indirect să scape de acel tată absent, prin acuzațiile aduse atunci, parcă ecoul recompunerii cuvintelor și direcționarea acolo unde îi trebuia psihologului încă nu au trecut. Însă ea a fost cea care și-a luat deciziile proprii, una dintre ele a fost să nu mai apeleze la el, și la timp! Pentru că altfel… ajungea și ea un pacient X care avea un caz, o cauză, și un efect prin consecință!

Avem parte de mai multe destine înnodate care au un punct comun, acel psiholog cu o înclinație de a studia și duce mintea umană pe tăișul unei lame. Vor răbufni povești misterioase cu o încărcătură aparte, deoarece să luăm fiecare mărturisire în parte vom afla că suferința noastră are „un buton” care poate să pornească în noi acel mecanism criminal împins de nevoia de autoapărare, limita e la un pas distanță. Iar sarcina lui Gigi e să afle pe parcursul anchetei ce secrete ascund fiecare în parte, însă ce va face cu ale ei, va reuși oare să le țină ascunse de ochii colegilor și apropiaților? Vă îndemn să aflați, intriga și pulsul vi se va accelera ca și dorința de a afla mai mult, asta vă asigur!

Cartea „Iarna Crimelor perfecte” este un roman polițist destul de alert, povestea s-a scris sub ochii mei cu o panoramă a Brașovului într-un context plin de mister. Personajele cât și conjunctura psihologică mi-a plăcut la nebunie, însă de ce sunt încântată cel mai mult e faptul că „Iarna Crimelor perfecte” e primul volum dintr-o serie cu răsturnări de situație ce încântă, vă pot asigura- deoarece citesc deja următoarea carte, iar ce am reușit să surprind e departe de așteptările mele. Deci, avem aici o cititoare super mulțumită cu nasul în următorul volum ce e pregătită să devoreze toate cărțile scriitoarei Tony Mott!

Recomand cartea cu mult drag, deoarece m-a făcut să trec prin toate stările posibile și imposibile și a menținut suspansul pe tot parcursul poveștii!

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Tritonic!

2 gânduri despre „Citind-o pe Tony Mott. Cartea „Iarna Crimelor perfecte”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s