Citindu-l pe Haralamb Zincă. Cartea „Soarele a murit în zori!”

Haralamb Zincă, pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman ( d. 28 decembrie 2008, București), a fost un autor de romane polițiste și cărți-document. Este autorul a peste 50 de cărți polițiste și de spionaj, fiind laureat cu Premiul Asociației Scriitorilor din București (1971) – pentru cartea Si a fost ora H (Editura Militara, Bucuresti, 1971) – și cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1976). A decedat la 24 decembrie 2008 la București, după ce mulți ani a suferit de boala Alzheimer și a fost aproape uitat. Scriitorul a fost înmormântat la Cimitirul Evreiesc de lângă stația de metrou Eroii Revoluției. Fiul său, Andrei (Abraham) Zincă, locuiește în SUA și e un cunoscut regizor de telenovele latino americane.

Astăzi am început o nouă serie de cărți apărută la Editura Publisol dedicate agentului B-39, prima fiind „Soarele a murit în zori”, o lectură ce m-a purtat dintr-un colț în altul trasând linii dintr-o istorie sângeroasă, una care a fost pata omenirii unde mulți și-au pierdut umanitatea, iar alții simțul patriotic. Unii au fost călăi iar alții simple piese pe o tablă a unui joc fără ieșire. Lectura s-a dovedit a fi plină de întorsături a unor timpuri ce au înstrăinat oamenii de țară și țara din inimile compatrioților.

Soarele a murit în zori este romanul aventurilor lui Radu Doinaș, ingeniosul și fermecătorul agent B-39. Cartea rezumă de fapt, sărind peste anumite perioade de timp, toata activitatea celebrului spion. Povestea se derulează pe fundalul marilor confruntări armate și de intelligence din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Așa cum se întâmpla cu mulți spioni, și Doinaș trebuie „să moară” mai întâi pentru a-și putea asuma deplin noua identitate în cadrul serviciilor de informații germane. Prin urmare, i se înscenează moartea. Dar nemții nu știu că spionul lor e, în realitate, loial României. Odată cu această renaștere încep și misiunile de spionaj, care-l poartă în cele mai fierbinți locuri din Europa aflată în plin război. În cele din urmă, spionul e arestat și, după ce nemții îi află secretul, executat. Se naște, astfel, legenda unui erou ale cărui aventuri sunt relatate de-a lungul următoarelor patru romane din seria Pe urmele agentului B-39.

„Povestea a început într-o seară de toamnă, urâtă şi ploioasă. Scriitorul Corneliu Cara, instalat la masa de lucru, se oprea când şi când din scris pentru a se văita, (…)”

„Gândul morţii îl cutremură şi deveni conştient că trebuie să se opună fatalităţii, să întreprindă neapărat ceva… ceva menit să împiedice ireparabilul. Se răsuci cu spatele către fereastră: ochii săi mai mult speriaţi decât trişti se îndreptară automat spre masa de lucru – zări manuscrisul.”

Cartea ne aduce la cunoștință pentru început activitatea scriitorului Corneliu Cara, un om ce își duce cercetările pentru cărțile scrise până în pânzele albe, astfel într-o după masă anostă și ploioasă primește o vizită care îi dă viața peste cap. Un om vlăguit și ud vine ca un sol pentru a-l înștiința că este așteptat la patul unui muribund, un străin ce îl cere cu ardoare pentru a-și încheia socotelile pe pământ înainte de a se desprinde de o viață în chinurile unei boli netratabile. Curiozitatea scriitoarească îl împinge într-o zonă necunoscută la căpătâiul unei persoane uscate de timp ce ascunde secrete ce zdruncină starea letargică a scriitorului. Mersul lucrurilor îl face să parcurgă niște pași în plus pentru a așeza totul pe piese după o ultimă dorință a decedatului, însă nimic nu e ceea ce pare, iar acea valiză cu un manuscris în ea e doar începutul unui șir de momente și evenimente ce dau viață unui trecut ascuns printre dosare secrete!

Astfel scrisoarea cât și ultimele cuvintele ale răposatului Vasile Chihaia ne conturează portretul agentului B-39, cu numele Radu Doinaș, acesta s-a dovedit a fi o personalitate ce și-a pus amprenta în istorie și care a avut un sfârșit dramatic. Aceste detalii îl provoacă pe scriitor iar când primește aprobarea poliției să continue cercetările își dă frâu liber investigației dar și a punerii pe cronologii a evenimentelor care fluid descriu cu amănunte operațiunile întortocheate dar și pe muchie de cuțit a intelectualului jurnalist Radu Doinaș.

În plin avânt Corneliu Cara este îndârjit să-i ducă la bun sfârșit manuscrisul lui Ovidiu Vanghele spre a da valoare operațiunii de la Budapesta unde agentul B-39 a strălucit în ale spionajului, chiar dacă puțini i-au știut adevărata identitate și scopul său într-o luptă dusă atât politic cât și cu sine însuși. Aflăm despre legături pe cât de ciudate pe atât de întortocheate, limbaje secrete dar și despre tactici de spionaj gândite cu miticulozitate. Am surprins cum femeile erau instruite pentru interogare și cum acestea prin efectul său senzual dezlegau limbile diplomaților, cât și a persoanelor sus-puse într-un joc hitlerist.

Poate vă întrebați ce rol are Ovidiu Vanghele și de ce acesta cu atâta înverșunare dorește să-i redea agentului B-39 gloria pe care o merită, ce datorie are asupra sa în pasul greu al ultimei sale nopți, …acest fapt vă îndemn să-l aflați, pot doar să vă spun că istoria a creat o mare gaură neagră în care au fost înghițite atâtea conduite morale, atâtea suflete menite să susțină patria și glia natală, atâtea idei inovative și de cultivare culturală. Atâtea vise…

Cartea „Soarele a murit în zori” a fost pentru mine ca multe alte cărți despre al Doilea Război Mondial o piatră pe suflet, lectura a decurs sângerie și dramatică, nu poți trece impasiv printr-un astfel de text fără a strânge din dinți atunci când soarta e decisă de alții, când ești doar un punct în mare, ești firul care poate fi tăiat în două oricând, oriunde și de oricine. Personajele nu doar că au impact dar te fac să te uiți în spate și să gândești scrierea în dorința de a nu pierde un fapt ce peste câteva pagini va fi difinitoriu; totul în această carte a fost cu încărcătură, una grea dar și esențială pentru cunoașterea unor fapte ce au lăsat semne de întrebare în deznodarea istoriei ce încă nu ne lasă să respirăm liber. Fiecare detaliu prezentat a arătat că după colț te așteaptă o nouă întorsătură, o nouă provocare ce nu lasă momente de respiro doar te acoperă cu ceața curiozității dezolante parcă anticipând că totul va fi din rău în mai dezastruos. Vă spun, o carte cu sigiliul unei apăsări istorice pe care vă îndemn să o citiți, eu am rămas profund impresionată de ce am descoperit printre file… și e doar primul volum dintr-o serie!

Cartea Soarele a murit în zori” de Haralamb Zincă se poate comanda de pe site-ul Editurii Publisol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s