Citind-o pe Cătălina Pană. Cartea „Dama de Pică!”

Îmi place foarte mult să descopăr autori noi din lumea contemporană, ei aduc o prospețime aparte dar și o scriere mai aproape de stilul propriu cu care suntem deja obișnuiți. Și cunosc faptul că unii merg pe lecturi recenzate, lăudate în stânga și-n dreapta, însă eu de cele mai multe ori sunt împinsă de intuiție, iar direcția aleasă astăzi este înclinată către autoarea Cătălina Pană care prin cartea sa de debut mi-a dat lumea peste cap; am râs până mi-au dat lacrimile dar și am suferit alături de eroii principali într-un joc tulburător al vieții. Fiecare unduitură a situației dar și a șanselor ce au răsărit la momentul potrivit mi-au întărit convingerea că autoarea are în spate o experiență în „ale vieții”, vorba bunicii; astfel într-un iureș de momente am fost întâmpinați de o lectură autentică și pe care fiecare ar putea să o redea drept o lecție dar și un gong al călirii prin încercări și maturitatea presărată cu lacrimi dar și dulceața învingătorului ce ajunge cu capul sus după lungi silințe.

Cartea „Dama de Pică” s-a dovedit a fi un chick-lit plin de furtuni și amuzamente, un roman care a fost glasul eroinei principale în propra-i luptă, una atât cu sinele său cât și a poziționării sale sociale, pe plan profesional, cât și cel sentimental într-o lume în care se simte străină dar și expulzată emoțional răpindui-se dreptul de a trăi împăcată. Și totuși „dama de pică” e femeia care ne va arăta ce simte o femeie, ce dorește o femeie, cum gândește o femeie, cum se înfurie și cere, cum se vrea iubită, înțeleasă, protejată, și nu în ultimul rând, păstrată! 

Ar putea fi o imagine cu carte

O avem ca eroină pe Ioana Pop, o tânără ce fuge de fricile unui trai bizar într-o lume total nouă, una în care speră să-și găsească alinare; însă aceasta nu cunoaște că o dată ce dai frâu liber așteptărilor realitatea poate avea gust amar, astfel ajunge în plină dimineață într-o nouă țară, iar nesiguranța o face să se lase pradă deznădejdilor, și totuși… Peste câteva ore bune de foame și neștire un tânăr îi devine salvator deoarece Ana, prietena în care-și pune toate speranțele o lasă baltă fiind bată fără a avea măcar decența de a o întâmpina după cum a fost înțelegerea. Realitatea o bate peste față ca o pală de ger în plin decembrie în care înțelege că nimic nu va fi bine, în care pricepe că greul e mai greu decât pare, însă nu se plânge, muncește și rabdă într-o agonie proprie. Enigmaticul salvator Amine îi este umbră și o cercetează cu interes, însă Ioana nu se lasă dusă de val, muncește pentru a-și croi un viitor decent simțind oricum că a fi străin e o etichetă care greu se estompează în timp.

Ioana, o fire răzbătătoare încearcă să-și lase în urmă demonii trecutului și să avanseze, însă nimerind într-un mediu agitat și într-o continuă stare sufletească de agonie și pierdere se rupe de așa zisa prietenă și șeful acesteia și aleargă în brațele lui Amine, fără un post de muncă și cu o stare în care își simte sentimentele ba ridicate în slăvi ba lovite de pământ fuga îi este din nou aliat. Și pleacă fără a da un semn, fără a înșirui explicații. Iar de aici suntem într-un crescendo tulburător, putem să o criticăm pe Ioana dar și să o strângem în brațe, să o certăm dar și să îi dăm acel spațiu pentru a-și liniști apele tulburi a unei copilării cât și maturități marcate de pierderi, neajunsuri și neiubiri convinsă fiind că are acea piază rea în relația cu oamenii.

Ce a urmat e o adevărată lecție de viață, dar cel mai important noua locație a devenit pentru Ioana o binecuvântare și o curățire prin apropierea sa de niște oameni care nu au avut așteptări de la ea, ci au primit-o așa cum era, cârpită pe suflet și cu privirea înnegurată. Fiecare din ei au avut înțelepciunea doar să asculte atât tăcerile ei cât și zbuciumul, să o aștepte oricând și să-i lase loc de contemplare. Iar treptat tânăra noastră a învățat să lupte atât cu visele ce o tulbură dar și cu timpul pe care nu-l mai poți întoarce, resimțind zi de zi ca pe o nouă etapă, una poate mai bună decât ieri. Iar dragostea ce s-a cuibărit în sufletul ei a înflorit, chiar dacă știe că nimic nu mai poți întoarce iar despărțirile nu-și mai găsesc calea, aceasta conștientizează că ce a trăit alături de Amine a fost iubirea adevărată chiar dacă una temătoare, cu rețineri și neexperimentată până la acel „El”; însă ce nu știe Ioana e că două suflete ce se caută se găsesc indiferent de timp și spațiu, de locație sau alte impedimente. Iar tot ce trebuie să se întâmple se va întâmpla indiferent de scepticismul nostru.

Cum își va trata rănile Ioana vă îndemn să aflați, pot doar să vă spun că finalul a fost unul delicios, încununat de zâmbete și descâlcirea unor noduri emoționale care doar cu ajutorul celor din jur au putut fi finalizate. Iar despre dragoste, aici autoarea a punctat la fix propunându-ne un sfârșit pe măsura eroilor principali iar pentru asta un mare mulțumesc, am respirat ușurată știind-o pe Ioana acolo unde îi este locul, în dreapta lui.

Autoarea Cătălina Pană menționa pe pagina sa: „„Dama de pică” este un roman scris în ritmul bătăilor unei inimi zbuciumate.”, astfel într-o neliniște am fost și eu pe durata lecturii dorind pentru Ioana și multe suflete rănite ca ea un gram de bine și poate mult mai mult. E greu să fii un suflet dezrădăcinat într-o țară în care nimeni nu-ți poate promite nimic, în care ești invizibil sau doar o frunză purtată de vânt, și totuși eroina noastră s-a descurcat, a luptat în neștire și prin simplitatea sa a îmbrățișat fericirea! Cum și în ce fel vă îndemn să aflați, pentru că știți deja, fericirea pentru fiecare are definiția sa, citiți povestea Ioanei și ve-ți afla care a fost a ei!

Romanul Dama de Pică de Cătălina Pană poate fi comandat pe site-ul Editurii Petale Scrise.

2 gânduri despre „Citind-o pe Cătălina Pană. Cartea „Dama de Pică!””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s