Citind-o pe Natașa Alina Culea. Cartea „Un bilet la circ numit Iubire!”

Natașa Alina Culea este o scriitoare româncă de origine ucraineană, născută la Tulcea. Aceasta este cunoscută pentru poveștile sale atemporale, pentru amintirile pe care le lasă în urmă orice carte a sa, fie ele dulci-amărui sau înduioșătoare. Natașa este responsabilă pentru lecturi ce fac cititorii să trăiască emoții puternice alături de personaje, pentru povești ce captivează prin inocență și senzualitate, pentru un stil ce frapează prin veridicitate și realism și nu se dezice niciodată de simplitate, frumusețe și eleganță. Din 2014, autoarea a publicat șase romane, vândute inițial în mii de exemplare în România și Moldova. În prezent, cărțile sale sunt traduse în mai multe limbi (engleză, franceză, spaniolă). (sursa: bookzone)

Nu demult am finisat cartea „Rusalka. Femeia din adâncuri” semnată de Natașa Alina Culea, astăzi însă stau și privesc visătoare la un final ce a lăsat loc de interpretări a romanului „Un bilet la circ numit Iubire”, poveste ce a zguduit sufletul meu provocând o introspecție între trecut și viitor, cu toate acele momente de déjà-vu ce încă îmi încarcă retina. Iar despre scriere parcă aș povesti- dar parcă nu, în nevoia de a proteja acele suflete și așa osândite de karma necruțătoare ce a înnodat destinele anterioare cu cele prezente într-o căutare veșnică unde lecțiile se învață pe măsură ce te pârpâlești la focul pierderilor și suferințelor, a timpului ce se duce și a zâmbetelor ce devin grimase pe chipuri bizare aflate pe scena unde fiecare joacă un rol. Mai bine sau mai rău, totul…

„Totul este o chestiune de perspectivă, nu?”

Ar putea fi o imagine cu Cristina Apostol, carte şi floare

„– Uneori îmi este așa de dor de el, Nevena. De ce nu pot să-l uit? De ce? se întreabă ea cu o expresie exasperată, fixând tavanul puțin jilav, vopsit alb zgrunțuros acum o zi. Iustin nu seamănă cu niciun alt bărbat pe care l-am întâlnit. Este ceva cu el, nu îmi place de el doar ca bărbat, îl admir pentru atitudinea lui în viață, pentru principiile sale – chiar și atunci când principiile lui mă exclud pe mine sau un comportament nepotrivit. Poate că îl admir mai mult atunci când nu mă vrea. Este absurd ce simt. Sau… nu știu. Nu îl pot uita, Nevena!”

Romanul este despicat în două, un trecut presărat de evenimente atât istorice cât și culturale și un prezent ambiguu a unei tinere mame aflate într-un impas emoțional a unui caracter vulcanic. Trectul se întretaie prin vise și evenimente aeve în viața Lidiei, iar ea ajunge să fugă după himere. Un arlechin, o figură ce ar trebui să stârnească zâmbete îi umple nopțile răscolind o suferințe parcă de azi dar departe înrădăcinată în niște ani goniți în neant. Iar ea ajunge să fie confuză mai ales că starea sa emoțională este fragilă fiind după o despărțire ce încă sângerează. Acel Arlechin îi arată parcă într-un film developat pe alb-negru o lume aparte, a circului Galaxy de unde se începe povestea și țeserea unor evenimente ce explodează într-o paletă de culori ce marchează pe oricine, chiar și pe cititorii ce vor parcurge romanul.

“El va fi arlechin, nu doar un clovn de circ. Va interpreta roluri mult mai complexe decât un număr de clovn. Clovni au toate circurile. Cu talentul lui și înclinația lui către dramă, va fi perfect în rolul de arlechin.”

Arlechinul în timpul său e pe cât de strălucitor pe scena mare pe atât de incoerent în relații și desfrânat în atitudinea sa față de femei; Maxim după cum îl știe toată lumea e departe de a fi un cavaler ce salvează tinere, e mai bine spus un călău al emoțiilor distrugând orice vis după ce își satisface egoul său de mascul alfa, însă karma nu iartă iar o iubire adevărată călcată în picioare ajunge să bântuie într-un ecoul al vremii ducând acel gong prelung în căutarea altor suflete dezechilibrate unindu-le într-un dans al metamorfozei.

„Durerea inimii îngenunchează și regi, și călăi, și arlechini.”

Dintr-o emoție în alta, dintr-un trecut într-un prezent încă neașezat pe piese atât Arlechinul singuratic cât și Lidia învață să-și găsească punctele slabe, pentru el într-un sfârșit târziu iar pentru ea datorită prețioasei sale prietene care spune lucrurilor pe nume Nevena încă mai este o șansă la izbăvire și la recunoașterea acelor trăsături ce împiedică inima și cugetul să prețuiască cu adevărat cea de-a doua jumătate. Ce-i unește pe Maxim cât și pe Lidia e egoismul și prea-iubirea de sine, fiecare în felul propriu mutilează apropiatul și își încarcerează inima parcă protejând-o de năluci neexistente dovedindu-se a fi oameni ce profită de ceilalți. Uneori fără scrupule, alteori mințindu-se și pe sine într-o situație în care își caută necunoscute cunoscute doar de ei însăși. Și ce e cel mai rău din păcate, e că niciodată nu sunt mulțumiți cu ceea ce obțin dorind ceva mai mult, mai bun, mai peste forțele proprii ajungând singuri și nefericiți.

„Cine ești tu când nu te vede nimeni?”

Ce face povestea unică?… e faptul că pe lângă o developare a istoriei scriitoarea Natașa Alina Culea ne trage cortina circului, ne arată jongleriile vieții și cum fiecare suntem actori nu doar cu școală în spate; autoarea ne prezintă drama în toată splendoarea ei sensibilizându-ne într-un mod individual. Ademenindu-ne într-un contrast al culorilor crezând că vei parcurge o iubire de la înflorire la plenitudinea efervescentă ajungi să realizezi contrariu, ba chiar să cerșești o împăcare, o iubire … până la adânci bătrâneți. Însă textul se scrie sub ochii noștri, trist, înflăcărat și țesut cu lacrimi amare în febrilitatea unei îndrăgostite de tragicul suferinței morale. Și te întrebi, cu ce scop se derulează această poveste?… pentru a indentifica acele inimi încă nepregătite să primească lecția vieții, acea în care reciprocitatea e cheia, în care iubirea are valoare iar să fii aproape de cineva nu e precum ți-ai pierde libertatea, cea cu care se mândresc atât Arlechinul Maxim cât și Lidia Caraman realizând cu oroare că cei doi se aseamănă într-o măsură sau alta, detalii pe care trebuie să le aflați singuri.

În stilul său povestitor autoarea pe lângă povestea ce pulsează a trecut și a prezent ne aduce în față frânturi din textele marilor scriitori, ne pune în față istoria pentru cei care „au dormit-o” și ne conturează un tablou ce va rămâne cel puțin pentru mine întipărit pe retină căutând acea paiață în vitrinele magazinelor pentru a-mi reaminti zbuciumul ei în căutarea acelei pe care a îndepărtat-o într-un acces de orgoliu, de masculinitate dusă până în pânzele albe; voi gândi un final pentru cele patru personaje pentru a le da împăcare și a le ostoi freamătul și a-și găsi liniștea. Așa sunt eu, o romantică incurabilă ce caută un final fericit chiar și pentru egoiștii ce nu au doar o cărare, rătăcind în noaptea încețoșată.

Finalul a încununat opera, ni se vor întinde cărțile în față arătându-ne că continuitatea este și acolo unde timpul a închis porțile… vom afla sau poate nu de ce soarta a țesut destinul Arlechinului cu cel al Lidiei venind ca o lecție sau ca un avertisment.

„– Viața este o comedie!

– La care plângem cu toții.”

Cartea „Un bilet la circ numit Iubire” m-a răvășit, pe lângă toate scenariile puse în față de autoare și toate direcțiile și alegerile pe care le face un om, Natașa Alina Culea a pus pe un piedestal iubirea venind cu un manifest al speranței față de această umplere emoțională. Povestea în sine pentru mine a fost un pelerinaj alături de corturile gălăgioase ale circului plimbându-mă nestingherită alături de acele efervescente personaje bucurându-mă de fiecare reprezentație dar și realizare, întristându-mă plecările cu ochii în pământ a femeilor lăsate fără răspuns și făcând ochii mari la toate alegerile ce au despicat inimi ale Arlechinului mereu cu zâmbetul pe buze într-o fericire machiavelică. Însă toate au un început… și toate au un sfârșit, chiar și pentru personajul comic ce s-a contopit cu masca împrumutată dintr-un dulap învechit din culisele unui circ renumit ce a înconjurat lumea. În câteva cuvinte, cartea s-a lipit de sufletul meu, textul m-a plimbat, m-a acaparat și m-a învățat prețul plătit pentru jocul de-a iubirea, de-a sentimentele, de-a viața!

Recomand cu drag cartea!

Cartea „Un bilet la circ numit Iubire” de Natașa Alina Culea poate fi comandată de pe site-ul Bookzone! Vă urez lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s