Citind-o pe Cristina Cristea. Cartea „Scrisoare pe o floare de salcâm”

****

„în serile când plouă,
mai ales atunci când plouă,
să nu mai simt
dacă plâng eu
sau doar salcâmii
își scutură floarea
ca o pecete de final
peste o scrisoare de dor
pe care tu
n-ai să o citești
niciodată.”

(din poezia „Scrisoare pe o floare de salcâm”)

După cum spunea Stephane Mallarme, „sarcina poeziei să curețe realitatea îmbâcșită de cuvintele noastre prin crearea unor spații de tăcere în jurul lucrurilor”; astfel, într-un dans al tăcerilor și parfumului de salcâm am pătruns într-o lume sensibilă a cuvintelor ce au menirea să transforme nopțile în zile, vocea în șoapte și așteptarea în apropiere de sensibilitatea debordantă a scriitoarei Cristina Cristea și a poeziilor sale în minunatul volum „Scrisoare pe o floare de salcâm”.

Ca un grădinar ce-și îngrijește salcâmii roz, rarele flori înmiresmate autoarea Cristina Cristea pune accentele pe viața în toată paleta de culori a emoțiilor ce le-a adunat ca într-un cufăr prețios. Cu o delicatețe aparte fiecare vers curge încărcat fiind de o eleganță deosebită, iar beatitudinea vine o dată ce consumi acea emoție a citirii plutind parcă o dată cu fiece literă fredonată în gând într-o simfonie a ce-a fost și ce va fi. Iar bucuria vine o dată ce realizezi că poezia autoarei e însăși împlinirea de care aveai nevoie, acea care te umple de har, dar din darul rimei.

Avansând, dând foaie cu foaie pătrunzi într-o lume ce te ademenește suav, te face să-ți iei zborul într-un vals al completamentelor, punând piesă cu piesă într-un cadru al vieții firești și totuși îndulcite de îmbrățișarea poemelor. Iar emoțiile pe care mi le-au lasat versurile sunt din cele unice cum doar poeziile mi le înrădăcinează în inimă, unele ce se imprimă pe inimă și pulsează pe retină încă multe zile în nevoia pecetluirii frumosului în mintea mea.

„Dar eu,
eu nu pot fi așa,
eu doar iubesc
și visez
și sper
și te chem,
și abia atunci când mâna ta
îmi mângâie tandru
rănile de pe obraz,
las să îmi alunece întâia lacrimă
știind că sunt iarăși întreagă
și frumoasă
ca un lotus abia înflorit.”
(din poezia „Sfidare”)

După cum menționa George Călinescu: „poetul este delegatul veşnic al sufletului omenesc în simfonia spiritului universal„, astfel am simțit și eu dezlănțuirea de emoții a autoarei Cristina Cristea, ea a făcut puntea dintre frumosul desăvârșit cu lumeasca tresărire, acea care e în căutarea unei alintări, sau îmbătări cu aroma unei licori a versurilor menite să armonizeze coardele unui suflet rebel.

… și atunci înțeleg că pentru tine eu sunt și primăvară și vânt și cireș înflorit…

Iar poezia, acea tornadă de stări în câteva cuvinte … după Augustin Jianu, este: „matricea de reprezentare, retina sufletească a unei fiinţe sensibile.”, iar aceasta e definiția completă a acestei minunate cărți ce poartă semnătura autoarei Cristina Cristea, o făuritoare de vibrații, de intensități și explozii de culoare, și nu printr-un tablou în acuarelă, ci prin rima însuflețită.

Volumul de poezii „Scrisoare pe o floare de salcâm” a fost o lectură pe cât de ușoară pe atât cu impact, copleșindu-mă cu freamătul unei gingășii debordante. O carte pe care ar trebui orcine să o găzduiască în bibliotecă și să o citească, să o recitească și nu în ultimul rând să o simtă… suavă, unică și roz!

„E o lume între noi,
dar privirile noastre
se îmbrățișează strâns,
iubindu-se cu disperarea
unui condamnat la moarte
ce și-a băut și ultimul cocktail
de speranță,
dorindu-și să uite
că în cenușa caldă a zorilor
nu va mai fi nimic
decât nesfârșită
tăcere.”
(poezia „Infinit”)

Impresii: Poezia Cristinei Cristea este o simfonie fluidă a unei minți răscolite de dragoste de viață. Poeta este, prin propria scriitură, o floare de salcâm roz. Neapărat roz, pentru că e o specie rară, așa cum este și cuvântul pus la baza unui univers descriptiv, cu case mici și albe, cu mușcate la ferestre, cu cireși înfloriți și dragoste ce se întinde curat în pânze pictate de amintiri, colorate adesea olfactiv. Emoțiile se scriu pe petale de floare, care se transformă adesea în fluturi, reinventând un ludic al gingășiei trăirilor. (Em Sava)

Cartea „Scrisoare pe o floare de salcâm” poate fi comandată pe site-ul editurii Siono!  Pe mine mă găsiți pe pagina de Instagram dedicată lecturii, apostolcristinuta – o căsuță plină cu recomadări de carte și nu numai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s