Citind-o pe Katherine Applegate. Cartea „Ivan cel fără de Seamăn”

Katherine Applegate s-a născut în Michigan, Statele Unite ale Americii. Încă din copilărie şi-a cultivat o atenţie deosebită şi afecţiunea pentru animale: părinţii au fost înţelegători şi i-au permis să aibă mai multe animale de casă, iar în liceu a lucrat la un cabinet veterinar. A locuit în Michigan, Illinois şi Texas până la definitivarea studiilor. Absolventă a Universităţii Texas din Austin, autoarea mărturiseşte cu umor că a avut drept specializare principală „Lipsa de Ţel“, iar secundară „Nehotărârea“.

Katherine Applegate s-a îndeletnicit cu udarea plantelor (sfârşind prin a le omorî) şi servirea cocktailurilor (pe care reuşea să le verse), până când şi-a dat seama că lumea ar fi un loc mai sigur dacă ar rămâne la profesia de scriitoare. De atunci, a scris peste 150 de cărţi pentru copii şi adolescenţi, multe dintre ele în colaborare cu soţul ei, Michael Grant. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt: The Buffalo Storm, Roscoe Riley Rules, Eve & Adam, Home of The Brave

Romanul Ivan Cel fără de Seamăn (The One and Only Ivan) a fost inclus de publicaţia New York Times pe lista celor mai bine vândute cărţi şi i-a adus scriitoarei mult râvnita Medalie Newbery în 2013. Doi ani mai târziu, Katherine Applegate a publicat Crenshaw, o carte foarte bine primită de public, o poveste magică și de neuitat despre familie, prietenie și curaj. Apărut în 2017, Copacul dorințelor a fost desemnat bestseller de New York Times și de Publishers Weekly. A fost trecut în 2017 pe lista celor mai bune cărți pentru copii de Washington Post și de Boston Globe. (sursa: aici)

Astăzi vreau să vă vorbesc despre o carte care încă va fi în memoria noastră, pentru început deoarece e inspirată dintr-o poveste reală iar din alt unghi pentru că s-au trasat multe teme pe cât de dureroase pe atât de sensibile în special pentru copii. Cartea „Ivan cel fără de Seamăn” a fost mai mult decât o poveste bine scrisă, a fost drumul unor animale ce au cunoscut pierderea și lipsurile, camaraderia dar și singurătatea. Contextul e pe cât de adorabil, înțelept, pe atât de trist cu semnificații profunde. Prieteniile și vocile interioare ale acestor animale au fost uimitoare creionate de autoare într-o manieră unică.

La Ieșirea nr. 8 de pe autostradă, în arena circului din Mallul Big Top, se dau spectacole în fiecare zi a anului. Capul de afiș e Ivan, o gorilă cu o înfăţișare ameninţătoare, dar cu o fire blândă, de artist.
Lui Ivan îi place să deseneze, să simtă căldura soarelui pe burtă, să se uite la desene animate și să stea de vorbă cu prietenii lui: Stella, un elefant, Bob, un câine vagabond, și Julia, o fetiță de zece ani.
Totul se schimbă odată cu venirea micuței Ruby, puiul de elefant care trebuie să treacă, la fel ca toţi ceilalţi, prin chinul dresurii. Gheara, nuiaua cu cârlig, va trezi în Ivan furia adevărată, menită s-o protejeze pe Ruby. Va reuși Ivan să-și respecte promisiunea de a-i oferi lui Ruby un loc unde să fie fericită?

Cartea „Ivan cel fără de Seamăn” a surprins enorm, Katherine Applegate a fost capabilă să ne înlănțuie în această poveste șă să ne pună în mintea acestor personaje. Ea a umanizat aceste animale fără a le știrbi din origini. Chiar am ajuns să ne pese de eroii cărții foarte mult, să empatizăm și să le suferim toate lipsurile. Această poveste mi-a făcut inima fericită și tristă totodată cu întoarcerea fiecărei pagini, nu mai vorbesc de impactul avut față de copii mei. Îmi rămâne să vă îndemn la lectură, deoarece ve-ți avea parte de o poveste bine scrisă plină de personaje provocatoare prin gândire, cuvinte alese concis și un final frumos. Înțeleg de ce această carte a primit premiul Newberry. Felicitări autoarei.

Las mai jos recomandarea băiatului meu Cristian…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s