Citindu-i pe Ilana Casoy și Raphael Montes. Cartea „Bună dimineața, Verônica!”

Ilana Casoy este o scriitoare braziliană. A absolvit Fundația Getúlio Vargas și s-a dedicat studiului psihologiei criminale, în special legat de ucigașii în serie. Ilana Casoy a publicat mai multe cărți, dintre care unele se bazează pe celebre dosare penale din Brazilia, precum „A Prova é a Testemunha” despre cazul Isabellei Nardoni. De asemenea, ea a scris „O Quinto Mandamento – Caso de Polícia”, o carte legată de asasinarea cuplului Richthofen din 2002.

Raphael Montes de Carvalho este un romancier și avocat brazilian. Cea mai cunoscută lucrare a sa este romanul „Zilele perfecte” din 2014. Montes s-a născut la Rio de Janeiro pe 22 septembrie 1990. A studiat la Colégio de São Bento, unde a urmat școala medie și liceul. A debutat în literatură în 2009, publicând într-o antologie polițistă, Assassinos S/A: „Brazilian police tales” (Editura Multifoco), de editorul Frodo Oliveira și organizatorul Jana Lauxen. În 2010, Montes a participat la un concurs al editurii braziliene Benvirá/Saraiva, în care romanul său „Suicidas” a primit premiul al doilea. Saraiva a publicat romanul sub eticheta Benvirá în 2012. Temele groaznice prezente în poveste și vârsta tânără a lui Montes i-au adus o notorietate răspândită în Brazilia.

Astăzi vreau să vă vorbesc despre recenta mea carte citită care m-a zguduit din temelii, aceasta se intitulează „Bună dimineața, Verônica!” și a apărut anul acesta la Editura Publisol; ambii autori au făcut din această poveste o misterioasă și terifiantă tornadă de subtexte și întorsături care m-au făcut să îmi accelereze pulsul, să îmi zboare privirile prin toate colțurile și să-mi croiesc diverse scenarii care mai de care. Toate aducând a sobrietate și întuneric.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, carte şi text care spune „ILANA ILANACASOY CASOY RAPHAEL RAPHAELMONTES MONTES NETFLIX SERIA RIGIN VERONICA! DIMINEAȚA, BUNĂ Publisol”

O avem ca eroină principală pe Verônica Torres, relativ cu o viață banală și fără prea mari schimbări aceasta ajunge să fie o secretară la un oficiu de poliție fără lipsă de ambiție, până la… Evenimentele unei zile însă șterg cu buretele abisul în care se scaldă tuburând-o și scoțând-o parcă dintr-o ceață a ignoranței, aceasta asistă la o sinucidere neașteptată ce se petrece chiar sub ochii ei cât și primește un apel anonim de la o femeie disperată care mărturisește că totul în viața ei e regizat de un criminal. Veronica simte că se prăbușește dar și totodată că poate să influențeze cumva viața acelor femei, pe una salvând-o iar pe cealaltă cinstind-o prin faptul de a-l prinde pe acel ce i-a cauzat suferința cât și tragicul sfârșit. Verônica ia decizia de a investiga și confrunta ambele cazuri, iar de aici evenimentele iau amploare ducându-ne alături de eroina principală pe căi abrupte, unele periculoase iar altele demoralizatoare.

Având nas de copoi moștenit de la tatăl său, Verônica urmează pașii unei anchete ce ia amploare, ajutată de un colog aceasta avansează considerabil până când se îngroașă gluma, iar moartea își cere tributul într-o manieră grotească. Ignorând aspectele unor pierderi de vieți omenești Verônica se ambiționează să afle făptașii, să le facă dreptate femeilor chiar dacă de câteva ori însăși viața ei a atârnat pe un fir de ață, și totuși această luptă de a-și arăta competențele polițiste au fost mai mult ca o demonstrație sieși, deoarece această cale a fost întinsă pe cadavre omenești. Lupta sa pentru dreptate a creat victime, și pe ea au transformat-o în cineva în care nu m-aș fi așteptat. Și totuși, alegerile au fost făcute, pierderile au acoperit la rândul lor pe altele producând o reacție în lanț ce a avut un efect devastator, unul care a depășit limitele umane.

Pas cu pas alături de Verônica vom crea puzzle-ul ce va duce spre un necrofil ce profită fără remușcări de femei instabile emoțional pentru a le stoarce de bani, pe unele chiar și de viață, ca mai apoi să le ia din morgă și să le pângărească corpul. Iar cealaltă anchetă o aduce pe curioasa eroină aproape de înfăptuirea unui ritual, acolo unde femeile ajung să fie suspendate de fiare și abuzate până la ultima suflare pe fundalul țipetelor și lacrimilor înfundate dintr-o cutie pusă pe capul unei femei ce-și acoperă soțul într-o desfășurare sexuală bolnavă. Indiciile lăsate de autori crează un tablou complet atunci când Verônica le unește producând acele porniri ce fac dintr-o simplă secretară, dintr-o simplă fiică sau o soție cu doi copii și cu un trai oarecare într-o femeie ce ia viața în mâini. Una ce amăgește soarta… și renaște în numele răzbunării. Spre cine este îndreptată ura și răzbunarea și de ce vă îndemn să aflați, ve-ți rămâne cu și mai multe întrebări, cu și mai multe necunoscute ce vor da nota maximă acestei cărți.

Cartea „Bună dimineața, Verônica!” a fost mult peste așteptările mele. Modul în care se desfășoară povestea, cu detaliile prezentate într-un mod dozat și frecvent, păstrând acea mistică ce te perpelește la foc mic face ca ritmul să fie intens și rapid, un dute vino ce te ademenește și te lasă în mijlocul avalanșei textuale, ajungi să nu vrei să renunți la carte, deoarece simți că lucrurile sunt în continuă mișcare și că oricând ar apărea ceva să te mai lase cu gura deschisă. Suspansul s-a menținut în întreaga poveste, iar întreținerea acelei vagi senzații că încă sfârșitul nu are final a fost resimțite chiar și până la ultimele cuvinte. Cartea a șocat prin conținut dar mai mult a surprins deciziile la care a recurs eroina pentru a-și duce la bun sfârșit planurile, nici o clipă nu mi-am putut închipui că de la a fi corect și până a trece de partea întunericului este nevoie de doar un declic și gata. Recomand cu drag lecturarea cărții „Bună dimineața, Verônica!”, după mine este un  thriller înspăimântător de bun ce trebuie-trebuie citit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s