Citind-o pe Judy Blume. Cartea „Poveste unui Omuleț din clasa a IV-a”

Judy Blume (n. 1938) şi-a petrecut copilăria în oraşul Elizabeth, din statul New Jersey, inventând poveşti. Cele douăzeci şi patru de cărţi scrise de ea au câştigat peste nouăzeci de premii, însă cele mai importante sunt acelea acordate de tinerii cititori.
Povestea unui omuleţ din clasa a IV-a este primul volum dintr-o serie de cinci romane despre Peter, Colţunaş şi Sheila. „Sursa inspiraţiei pentru Colţunaş a fost fiul meu, Larry, aflat la vârsta când abia începuse să meargă. Dar ideea episodului cu Picurici [ţestoasa lui Peter] e luată dintr-o ştire. Nu vreau să stric surpriza lecturii, dar să spunem că Larry n-a făcut niciodată ce face Colţunaş în ultimul capitol al cărţii. Şi asta mă bucură foarte mult!” mărturisea Judy Blume.
Judy Blume locuieşte într-una din insulele situate de-a lungul Coastei de Est împreună cu soţul ei, George Cooper. Au trei copii mari şi un nepot.

Am început călătoria noastră literară din palmaresul autoarei Judy Blume cu cea mai citită serie, prima carte fiind „Povestea unui omuleţ din clasa a IV-a” apărută la Editura Arthur, ce conturează povestea unui băiețel și a familiei sale năzdrăvane. Acțiunea este una plină de haz cât și pe înțelesul celor mici, băiatul meu și-a luat sarcina să o citească cât și să o explice surorii sale care pune întrebări cu miile pe minut.

Descriere:
Romanul lui Judy Blume, una dintre cele mai citite cărţi pentru copii din toate timpurile, este o poveste înduioşătoare şi plină de umor despre încercările lui Peter de a-şi găsi locul într-o familie în care fratele mai mic ocupă tot spaţiul.

Oare cum te simţi la 9 ani, cu o ţestoasă simpatică şi un frate mic şi zăpăcit, asupra căruia se îndreaptă toată atenţia celor din jur?

Peter priveşte cu uimire cum Colţunaş, micul „monstru“ care distruge tot ce atinge, stârneşte admiraţie, pe când el e tratat cu indiferenţă de toată lumea.

După cum v-ați dat seama din descriere micii cititori cât și părinții acestora vor avea o aventură pe cinste alături de Peter și fratele său șotios. Cu siguranță copii vor rezona cu povestea, mai ales cei ce au frați/surori mai mici, ba chiar vor zâmbi șiret gândind că… „uite, mai sunt și alții cu frați ciudați”, poate zâmbiți acum însă Cristian a subliniat de câteva ori că și sora lui nu a fost prea departe de Colțunaș, fratele lui Peter, poate prostioarele erau diferite însă emoțiile și frustrările au fost la fel. Și totuși cartea ne învață o lecție, acea de a vedea lucrurile și din alt unghi, chiar dacă eroul cărții s-a simțit de nenumărate ori nedreptățit într-un final a conștientizat pe cine sau ce să pună pe primul loc.

Ne-au plăcut mult personajele, fiecare a fost uimitor în felul unic cât și diferențierea loc, cum s-ar spune fiecare a pus câte un pic spre a crea o poveste ca în viața de zi cu zi, cu probleme cotidiene, cu șefi ciudați, cu animăluțe de companie pe care le iubesc atât de mult copii, cu proiecte școlare și plimbări prin parc care până la urmă pot duce la căderi și multe altele, în cazul nostru la pierderea dinților lui Colțunaș căpătând o nouă poreclă de la fratele său, nu v-o spunem, vă îndemnăm să o aflați, cu siguranță ve-ți râde.

Cartea „Poveste unui Omuleț din clasa a IV-a” e pur și simplu remarcabilă, Judy Blume a scris o poveste care a atras instantaneu ochii și urechile copiilor mei, o carte ce a cuprins un amestec de emoții diferite, cu semnificații la fel de importante pentru cititorii de toate vârstele cât și o înșiruire de evenimente ce au acaparat prin originalitate și firescul cel de toate zilele cu care se confruntă copii. Cartea a devenit anume prin acest aspect foarte aproape de copii. Noi recomandăm lecturarea ei cu cea mai mare plăcere, cu siguranță nu ne oprim la acest prim volum!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s