Citind-o pe Raluca Poenaru. Cartea „Pericol”

Raluca Poenaru s-a născut în 1978 la Curtea de Argeș. Aici, doar cărțile și prietenii ei au salvat-o de plictiseala cumplită care domnea peste tot. Pasiunea pentru lectură a urmat-o la universitate, dar mai târziu și-a descoperit interesul pentru finanțe, apoi pentru marketing și în cele din urmă s-a hotărât să se specializeze în IT. Singurele constante din viața ei au rămas însă lectura și scrisul. Ea și Pericol au câștigat Trofeul Arthur în 2017.

Raluca Poenaru: „Lumea din care am fost obligați să plecăm cu toții e veselă, colorată, fericită. Putem să ne întoarcem în ea”. Ascultă recomandările scriitoarei dintr-o înregistrare audio pe site-ul Europa FM, în cadrul campaniei Citește românește! (sursa: aici)

Noi am început călătoria literară alături de Raluca Poenaru cu minunata carte a lui „Pericol”, un copil năzdrăvan care ne-a amuzat teribil. Și cum bine știți că adorăm Editura Arthur pentru colecțiile impresionante de cărți cu siguranță vom mai suplini biblioteca și cu celelalte volume ale autoarei.

I se spune Pericol și e foarte mândru de porecla lui. Părinții și profesorii nu-l înțeleg nici un pic, iar Pericol știe că n-are rost să le explice. Cum, el, Pericol, un răzvrătit fără pereche, să fie înscris fără voia lui la un concurs de creație? La o întrecere de zoologie? (Astea-s pentru tocilari.) Și, culmea, să facă echipă cu niște fete?! (Asta i-ar distruge complet reputația.)

Îl avem ca erou principal pe Eugen, un băiețel bun la toate, cum ar fi: năzbâtii, complicații copilărești, idei năstrușnice și sucite venite cu miile și multe altele ce îi fac viața intensă iar copilăria colorată, la propriu și la figurat. Sper că o să treacă eroul nostru cu vederea faptul că i-am zis pe nume, deoarece el își spune Pericol, și doar așa se știe el, altfel își pierde autoritatea prin cartier.

„Eu nu sunt oricine. Eu sunt Pericol! Am o reputaţie de apărat, nu pot fi văzut cu fete la film, cu piticanii enervante şi mai ştiu eu ce alte prostii de-astea…”

Toată aventura pornește atunci când Pericol dorește pe cont propriu să câștige o excursie la mare, în care să nu fie însoţit de părinţi. Iar de aici toate evenimentele iau amploare uneori și fără ca eroul principal măcar să depună efort. Alături de prietenii săi acesta colecționează cele mai fantastice amintiri, distracții și experiențe. Însă cred că vă dați seama că excursia nu se oferă pur și simplu, trebuie implicare și progrese la învățătură, iar cum Pericol nu se pune pe carte acesta încearcă să îngrașe porcul în ajun, însă cum nu ai da ajutat de amici și vecini ingeniosul nostru erou progresează. De la o ștafetă la un concurs creativ, de la un cerc de zoologie la mai nuștiu ce ateliere băiatul nostru demonstrează o originalitate aparte, ba chiar una amuzantă de-a dreptul. Am stat mereu cu zâmbetul pe buze atât la replicile copiilor, cât și de la buclucurile în care intrau cu toții.

Dacă a câștigat vacanța la mare sau nu vă îndemn să aflați, ce pot adăuga eu e că Pericol a învățat ce înseamnă să își atingă scopurile, să prietenească și cu fetele, să fie un camarad de nădejde, să-și înfrunte temerile, să respecte alte puncte de vedere și să se uite altfel la familia sa, mai profund decât o făcea. Eroul a crescut sub ochii noștri demonstrând curaj și încăpățânare, un copil care foarte mult se aseamănă cu cel ce vă v-a povesti câteva cuvinte de după lectură… sper să vă placă…

Cartea „Pericol” de Raluca Poenaru e povestea unor copii ce își trăiesc copilăria efervescent, cu tachinări jucăușe, cu bombăneli atunci când nu le plac cerințele adulților, cu invenții tipice vârstei și cu pătărănii care la un moment dat ajung să ia amploare. Toată lectura acestei cărți a fost o continuă voie bună și o fugă spre a-l prinde din urmă pe Pericol în goana lui de a merge la mare… Sarea și piperul au fost prietenii lui care au dat conținut cărții ducându-mă nostalgic la anii pe când eram și eu copil ce uneltea ciudățenii specifice vârstei. Recomand cartea cu drag… și nu doar pentru copii, ci și pentru părinții acestora. Zâmbetul e garantat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s