Citindu-l pe Popa Ionelas. Cartea „Febra aurului”

Ionelas Popa a publicat de-a lungul timpului mai multe cărți, proză, volume de aforisme, dar și romane. Spre regretul meu încă nu am citit nici o lucrare a autorului, însă noua sa carte apărută anul acesta la editura Velvet Story mi-a trezit interesul instant. Cum nu eram familiarizată cu stilul de scriere a acestuia tot ce mi s-a derulat în față a fost de o selecție și originalitate aparte, o proiecție matură și corectă a scrierii greu întâlnită în timpul de față ce a făcut ca lecturarea cărții să fie cursivă și plăcută deopotrivă.

„Un caz analizat prin metode de investigare riguroase. O acțiune antrenantă, verosimilă, presărată cu sarcasm și ironie. Protagoniști cu caractere incisive, puși să demaște o societate în degradare. „Febra aurului” nu este un simplu roman detectivistic, Popa Ionelas ascunzând printre mistere colțuri de realitate.”

Îl avem ca erou principal pe Răzvan Vlara, un detectiv ce are un „nas fin” în a elucida misterele. Cu unul proaspăt se ciocenește atunci când este invitat de către „Dinozaur” să afle dacă cu adevărat a fost o moarte naturală decesul unui căutător de bogății dacice sau una de mână străină. Puși pe căutări de sora defunctului anchetatorii își încrețesc frunțile pentru a face lumină. Inițiat în detaliile investigației Vlara preia la pachet și pe frumoasa Roxana Tache, o tânără dornică să învețe arta detectivă, sau cine să-i mai cunoască motivele. Detectivul pornește încrezător alături de Roxana, o însoțitoare destul de isteață și care pe alocuri lasă semne de întrebare, însă scopul este aflarea adevărului ce încă rămâne în ceață. Ajunși în Munții Orăștiei, locuri cu adevărat idilice dar și potrivite pentru a tăinui un omor aceștia trasează linii a unor pași făcuți de victimă, ce descoperă sau îi descumpănesc sau îi fac să fie încrezuți că se îndreaptă pe cărări sigure. Însă destul de întortocheate, ca și suișurile din munți.

‒ Și-atât doar!?
‒ Din păcate… și-atât doar! o imită bărbatul nederanjant.
‒ Ce-e-e!? lungi ea pretinderea de explicații.
‒ Din fericire, reveni Răzvan Vlara la timbrul vocal optimist, știm totuși ceva important…
‒ Super! Ce anume?
‒ Că… dacă plecăm la drum îndoiți, e puțin probabil s-ajungem până la capăt. Hahaha!”

Dintr-o ironie a vieții chiar dacă Răzvan Vlara e un bărbat experimentat în ale amorului cade în mrejele tinerei Roxana, aceasta profitând de atuul care-i este ca o armă îl descoase până la mici detalii. Ce nu știe aceasta e că tânărul detectiv intuiește ceva, palpează pericolul cât și tensiunea ce nu-l face să lase complet garda jos. Și totuși, misterul în jurul comorii dacice lasă un gol pe care Vlara dorește să-l umple cu orice preț. Îi reușește sau nu vă îndemn să aflați, ce pot spune e că toate se vor așeza la locul lor, morții cu morții, cei vii în „febra aurului”, alții în nota meschinății și lăcomiei, iar alții încă pulsând în incertitudini. Vlara însă se menține pe poziție punând ultima piesă finală ce dă gongul verdictului decesului din munții Orăștiei, în vechea Sarmizegetusă, unde aurul a întunecat mintea și a făcut ca avaria și gustul puterii să umbrească judecata.

Acțiunea a fost una antrenantă, într-un dute-vino am urmărit cu pași mici dar siguri cum în fața ochilor mi s-a derulat cercetarea tânărului detectiv; firul narativ a fost destul de încurcat ca la final să mi se descâlcească chiar sub ochii curioși ce au așteptat acel ceva decisiv. Și vă asigur, ce ne-a rezervat sfârșitul cărți e mult peste așteptările mele, aș mai vrea să citesc din peripețiile detectivului Vlara.

„Febra aurului” de Popa Ionelas este o carte ce posedă toate elementele unui roman detectivistic ce te atrage într-o acțiune în care suspansul se joacă subtil cu realitatea, una care ia fost punct de pornire pentru autor în creionarea acestei povești. Autorul pune în balanță printr-un limbaj ironic cât și compus de umor rafinat acțiunea cu tentațiile, elementele surpriză cu personalitatea bine șlefuită a unor personaje pe care le-am îndrăgit. Recomand cartea cu drag, aceasta se citește ușor, și are o intrigă interesantă ce prinde încă de la primele pagini.

Recomand cartea cu cea mai mare plăcere, aceasta poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Velvet Story, iar pe mine mă găsiți pe pagina- @apostolcristinuta unde puteți afla noutăți literare din biblioteca mea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s