Citind-o pe Lucia Verona. Cartea „Scena crimei”

Lucia Verona, care a absolvit Conservatorul de Muzică din București în 1972, este dramaturg și romancier și traduce și literatură universală. Din 2004, ea conduce secția dramaturgie a Asociației Scriitorilor din București. Lucia Verona a tradus în română mai multe piese de teatru de autori francezi, maghiari și englezi, inclusiv trei piese de Shakespeare. Ea scrie și thrillere, dedicând ca personaj o celebră soprană, detectiv amator cu mult fler. În prezent, piesa sa L’heririere (Moştenirea), o monodramă a cărei acţiune se petrece la Paris, se bucură de mare succes pe scenele din România.

Autoarea se mândrește cu un buchet literar impresionant printre care și seria Stella Marian-Harrington, volume cu un parcurs plin de mister și acțiune antrenantă. Astăzi vreau să vă vorbesc despre cartea „Scena crimei” care este a cincea din serie, o poveste ce m-a prins încă de la primele pagini și care a încins spiritul meu de observație. Toată pânza țesută de autoare a plăcut dorindu-mi să citesc și celelalte volume convinsă fiind că eroina a cărei nume poartă seria mă va face dependentă de genul thriller.

„O mirifică tornadă, plină de strălucire, spumoasă precum cea mai scumpă șampanie este savurosul personaj creat de Lucia Verona, Diva detectiv, protagonista seriei sale de romane policier, nimeni alta decât Stella (cum altfel?) Marian-Harrington, Stellissima, celebra soprană a cărei voce impostată și al cărei chiar mai celebru râs melodios: Ahahahaha! au devenit marca acestei memorabile glamorous detective, mereu în lumină, debordând de viață, talent, frumusețe și inteligență.”
Andreea Hedeș

Cartea înaintează prin desfășurarea unei crime, sau mai bine spus o tentativă de omor care ia amploare atrăgând după sine o otrăvire ce dă tonul unei scene a crimei, urmată de un accident menit să ascundă un secret și multe necunoscute care incing curiozitatea. Dar să încep cu începutul, pe scena unui teatru chiar înainte de spectacol o actriță și mai exact Diva a cărei prezentare e principală este găsită inconștiență și la un pas de moarte. Frica, neliniștea dar și panica planează în aer, însă nimeni nu-și dă frâu stărilor deoarece trebuie să ducă prezentația la bun sfârșit; iar cunoscuta soprană Stella apare fix la fix atunci în centul acestor furtuni ajutând ca piesa să fie interpretată într-un mare fel. Chiar dacă totul a decurs normal starea de „normalitate” lipsește cu desăvârșire, moartea mașinistului face din cei prezenți suspecți și martorii unor acțiuni ciudate, din actori modești ținta către răscolirea trecutul de care unii fug iar alții pur și simplu se îndepărtează tăcut. Însă ce este o anchetă, anume e acea răscolile de fapte, acea perturbare a liniștii dinaintea furtunii.

Stella alături de Agata Cristea, cea care de fapt a scris această piesă de teatru, „Diva în vacanță” sunt bune observatoare ce cot la cot pun piesele într-un puzzle complicat care până într-un sfârșit se așează tulburător, întortocheat dar și totodată incitant pentru firea lor excentrică. Analizează scena crimei prin ochiul lor fin luând fiecare personaj în parte aducând în față nu doar partea personală dar asezonând totul cu bârfe, picanterii dar și un trecut de care unii nu sunt mândri.

Întorsăturile ce au urmat de la scena crimei din teatru au fost pe măsura așteptărilor mele, am parcurs fiecare detaliu punându-mă în ipostaza acelui detectiv care alături de misterioasele femei a dezvăluit tuturor numele criminalului și încă ceva… o scrisoare ca o dezvăluire venită să pună lumină acolo unde doar cei ce înțeleg pot absoarbe mesajul agonic. Iar finalul, ador finalurile în care totul e într-o înțelegere neînțeleasă, într-o finalitate fără sfârșit și într-o descoperire ce parcă ar mai fi cu ceva semne de întrebare. Pentru asta iubesc cărțile thiller & mystery, și poate pentru acele detalii ce mă fac să merg cot la cot alături de personaje și să despic firul în patru pentru acea mulțumire proprie.

Cartea „Scena crimei” s-a dovedit a fi un volum plin de întorsături savuroase, de la personaje cu impact la momente pe care nu le aștepți; fiecare deznodământ mi-a arătat că această poveste a fost scrisă de un ochi fin și o minte antrenată să ne încâlcească nouă socotelile, să ne facă pe noi cititorii dependenți de lectură. Am fost fascinată de croirea crimelor și a inspectării de după, am zâmbit la replicile celor două femei ce s-au completat una pe alta, și am mers pas cu pas către ceva la care nu m-aș fi așteptat. Și chiar dacă aș fi vrut să intervin am rămas un spectator ce a ținut în mână cartea dar a cărei inimi a pulsat a curiozitate dezlănțuită, una care nu m-a lăsat să abandonez lectura, pentru că nu ai cum… ideea și suspansul a prevalat. Recomand cu drag volumul celor pasionați de acest gen literar dar și celor care doresc să citească o carte altfel, una ce nu doar că te scoate din rutina existențială dar și te provoacă pentru că e o carte vie ca text și ca intonație.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s