Citind-o pe Delia Mitroi. Cartea „Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev”

Am dat startul noului an cu un roman extraordinar de bine scris, pe lângă povestea marcantă acesta te zdruncină din temelii arătând puterea lui azi și valorificând ziua de mâine. „Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev” de Delia Mitroi este cartea contrastelor, în care azi e o binecuvântare iar ieri un chin și poate mâine o speranță… de a rămâne în viață. Sincer, aici printre pagini nimic nu este simplu, fiecare cuvânt parcă sângerează, parcă orice eveniment te răcește în spate amintind că oricând totul se poate întoarce împotriva noastră. Că nu ești scutit de prăpăd fie că ești tânăr sau bătrân, fie că ai averi sau nu. Că ești străin sau un refugiat luat de valul disperării… în negura nopții.

„Iubirea noastră-i binecuvântare și blestem, desfătare și tortură, paradis și infern, în timpuri negre, de restriște și de nevoi.”

Într-o vreme tulbure a războiului ruso-ucrainean, izbucnit în 24 februarie 2022 două suflete se întâlnesc în circumstanțe dificile ce îi apropie mai mult decât își dau frâu liber să simtă. Atracția dintre ei îi face nesiguri, curioși dar și vulnerabili mai ales că ea, Oksana Kravets este ucraineancă dar și căsătorită … iar el, Serghei Mirov, este un militar rus venit să distrugă după comanda unui cotropitor. Acum însă ai zice că nu este loc de iubire într-un loc al haosului, unde bombardamentele distrug tot ce înseamnă frumos iar emoțiile vii sunt alungate ca muștele când praful incendiilor se ridică în aer iar moartea pândește la orice colț. Însă inimii nu-i poți ordona. Nici chiar atunci când totul se transformă în dabandadă, în râncedul scrum al unui război ce aduce după sine doar drumuri de cadavre. Iar în aceste timpuri furtunoase triunghiul amoros format de Oksana, soțul acesteia Taras și Serghei încearcă să supraviețuiască, să se accepte așa cum sunt și să treacă peste gelozii și aversiuni pentru a avea dreptul la încă o zi. În viață.

Supraviețuirea lor este o adevărată încercare iar succesul acestei realizări e că cei trei se țin împreună, fiecare înfrânându-și pornirile, domoblindu-și bătătile inimii pentru a da șansa unei noi zile. Chiar dacă cuvintele se spun cu jumătate de gură, chiar dacă ura se instalează ca o liană în jurul sufletului strângând dușmănii, priviri înciudate dar și nenumărate frici, mai ceva ca un ecou din infern. Și toate astea într-o Ucraină care nu va mai fi la fel, o țară care își deplânge morții, copii nevinovați, bătrânii costelivi, femeile pângărite și bărbații ce și-au pierdut speranța că se vor reuni într-un tot întreg atât ca familie cât și ca nație.

„Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev” s-a dovedit a fi o carte atât de profundă, atât de dureroasă încât am făcut nenumărate pauze pentru a-mi liniști și îmblânzi tabloul ce mi-l crea imaginația. Povestea Oksanei și a lui Taras mi-a arătat cum din bine totul se poate întoarce împotriva ta, iar Serghei a fost acea verigă ce a reîntregit cumva acest tablou în tonuri violente îmblânzind pensula cu emoția sa unică de iubire și devotament către Oksana. Acea unică femeie ce i-a cucerit inima fără drept de apel, într-o Ucraină în plin război și ocupație. Destinele celor trei protagoniști se perindă într-un joc al sorții, fie într-o nevoie de protecție, fie într-o fugă de emoțiile ce i-ar putea îngenunchea, și totuși… ce e scris acolo sus se va înfăptui. Mai devreme sau mai târziu. Însă drumul lor e presărat de pericol la orice colț, războiul nu cruță pe nimeni, cum nici încrederea nu o poți dărui în stânga și în dreapta. Pentru că oricine poate avea masca răului pe chip producând cele mai grele orori, fără început și fără sfârșit. „Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev” e mai mult decât o carte, e o vibrare ce zguduie sufletul din adâncuri, empatizezi cu oricine se află în jocul murdar al unei minți criminale și parcă ai vrea să strângi cartea la piept în nevoia de a alina suferința celor ce se pierdă într-o mare de nenorociri. O carte ce va lăsa urme umede pe pleoape și va cere pauze pentru a privi în ansamblu viața, aici și acum în nevoia de a face o retrospectivă și a înțelege cât de norocoși suntem să fim bine, pur și simplu bine.

Recomand cu drag această carte, chiar dacă ne descrie ororile unui război ce se află la doar câțiva kilometri iar descrierile sunt atât de vii povestea de iubire dintre Oksana și Serghei ne alină suferința arătând și o altă monedă a unor timpuri vitregi. Am iubit finalul celor doi chiar dacă a avut un parcurs mult prea înfiorător… îmi rămâne sarcina să vă îndemn la lectură, veți avea parte de un thriller romantic cu o încărcătură aparte, una care vă va ține cu sufletul la gură!

7 gânduri despre „Citind-o pe Delia Mitroi. Cartea „Captivi între dragoste și război. Jurnal din Kiev””

  1. Iubirea sub această formă, de când lumea și până când aceasta se va sfârși. Emoționantă povestea pentru că e mult prea vie, prea actuală, prea împletită cu imaginile terorii văzute zilnic de noi la tv și în presa scrisă. Voi căuta cartea.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s