Citind-o pe Marina Costa. Cartea „A doua cursă”!

Marina Costa (pe numele real Lelia-Elena Vasilescu) este născută în Bucureşti, în anul 1968. În anii de gimnaziu s-a remarcat în cadrul cenaclului „Pasiuni” al Liceului de Filologie-Istorie „Iulia Haşdeu”, condus de scriitorul Marcel Petrişor, făcându-și debutul literar în revista acestuia, în anul 1978, cu „Poem interminabil”. Absolventă a Facultăţii de Management a Academiei de Studii Economice, şi-a luat doctoratul în economie mondială în anul 1996. A publicat mai multe lucrări de specialitate, printre care „Managementul proiectelor cu finanţare internaţională”, în 1999. Meandrele vieţii profesionale au dus-o pe tărâmul cifrelor, însă scrisul i-a rămas o pasiune constantă. A debutat editorial în anul 2016, la Editura Betta, cu romanul istoric, de aventuri, intitulat „Pribegii mărilor”. Urmată de„Soarta Mercenarului și alte Destine”,  „Farmecul mării”,  „Ocrotiți de sirene”„Prietenii dreptății V-I”, „Prietenii dreptății V-II”, „Echipajul” și ultima citită de mine „A doua cursă”, unde îl avem ca erou principal pe Serghei, acel înger păzitor care o salvează pe Emilia sau mai bine zis Marina, așa cum o știe el de la moarte. În cartea de față acțiunea se petrece după douăzeci de ani, unde dorurile se adună, unde cărările bat acasă, unde malurile și valurile cheamă pe meleagurile și glia natală, atunci când inima dictează focurile dragostei!

December 2019 – Marina Costa

Cartea autoarei Marina Costa din nou m-a purtat pe culmile plăcerilor literare, m-a bucurat de personaje unice regăsite din prima carte însă mult mai mature, mai pregătite, mai înțelepte, oameni trecuți prin valma vremii și ale experiențelor care nu au fost scutiți de suferințe și pierderi. Din nou m-am plimbat pe ulițele Brăilei, unde după un lungă absență dureroasă și de sacrificiu s-a întors Serghei Melnic, un om schimbat, de fapt ca toți ceilați, un suflet încă bântuit de trecut, de iubirea lui efemeră, dar și frici ce strâng inima în pumn. Însă acasă e acasă atunci când ai la cine să calci pragul, atât surorile sale, cât și nepoți, fini și prieteni, este primit cu brațele larg deschise și cu tradiții lipovene.

Cartea din primele pagini ne ține pe jar, începând cu un moment de mare tensiune, mai exact când Serghei află ca iubita sa a fost răpită, revelația vine o dată ce citește biletul și își dă seama că are încă conturi neîncheiate din trecut cu Anghel, vechiul lui dușman, cel care îl convertise la un omor, și încă pe cine, pe Marina lui… însă el nu cedase, nu se lăsase intimidat și îl dăduse pe mâna poliției, iar acela făcuse închisoare. Răzbunarea însă urla în acele câteva cuvinte scrise, iar Sergiu mânat de impuls dorea să întoarcă totul pe dos să-și găsească iubita.

Pe lângă firul acțiunii de început autoarea țese o minunată poveste a celor doi și nu numai. Până să aflăm cum eroul principal dă de dușmanul său se povestește viața tulburătoare a lui Serghei, patima sa pentru o iubire neîmpărtășită, înclinația spre băutură și promisiunea făcută finilor de a se lăsa de alcool și de a-și clădi o viață potrivită. Cum la insistențele surorilor de întoarce rătăcitul frate acasă, cum e primit și cum dintr-o seară cu cer plin de stele se luminează calea iubirii ce îl aduce în a doua cursă spre fericire, îl face să descopere în Aliona acea femeie de care are nevoie. Relația lor este matură, ambii cu sechele și frici, totul este urmărit pas cu pas într-un ton al muzicalității lipovene, cu iz rusesc și grecesc, cu încărcătură duhovnicească și tradiție ținută cu strictețe, totul avansează plăcut din momentul în care se înfiripă emoția lor, pe alocuri cu teamă, dar și speranță la un viitor împreună.

“Avea nevoie de el. De vigoarea, căldura şi parfumul lui, de încurajările lui, de tandrețea lui. Energia lui nestăvilită parcă-i dădea și ei o nouă viață.” 

Momente plăcute am întâlnit aici, pasiuni mistuitoare, provocări care lasă goluri, oameni care pun amprente pe viață și evenimente care m-au încărcat de mândrie pentru sinceritatea și curajul tuturor personajelor de a trece mai departe, de a înainta în pofida a tuturor neajunsurilor, a vorbelor spuse la mânie, a reținerilor și a „statului”. Am admirat reîntregirea familiei, de a se ști aproape la greu și la bine, de a petrece datinile împreună și a face totul la comun, de a întinde o mână de ajutor, și de a se ști aproape. Astfel că această poveste de iubire, de familie și solidaritate mi-a demonstrat că poate fi o „a doua cursă spre fericire”, spre iubire, spre dăruire și spre un nou în plină floare emoțională. Cartea este o mențiune că în ciuda suferințelor se găsește încă puterea de a o lua de la capăt, în numele fericirii și împăcării sufletești. Cartea mi-a fost îndemn și propovăduire în încrederea de a avea un trăi frumos și fără regrete a personajelor. Am simțit în scrierea autoarei multă emoție, iubire de viață, muzică și poezie, tradiție și istorie.
Recomand cu multă căldură cărțile Marinei Costa, m-am simțit minunat în compania cărților ei!

După ce sorbiră din vinul sfințit, Serghei sparse paharul, ca nu cumva sfânta legătură a cununiei să se dezbine. Erau căsătoriți, în fața lui Dumnezeu și a oamenilor. Anii de singurătate rămăseseră în urmă. Așa cum profețise Aliona, încă înainte de a-și da seama că vorbea despre ei doi, prinseseră a doua cursă, până la urmă, dacă prima se împotmolise pe drum.

Aliona primi florile nașei, împreună cu urările de casă de piatră. Serghei, auzind melodia, își invită mireasa la dans. Podeaua era suficient de încăpătoare pentru mai multe perechi. Încă nu-i venea să creadă că erau căsătoriți cu adevărat. Că, la nici un an de când luase hotărârea de a renunța la Rostov și de a se întoarce acasă, prinsese deja a doua cursă spre dragoste, alături de o femeie devotată, de care era legat acum pe viață. Culmea, cu încurajarea și binecuvântarea iubitei din tinerețe, după care plânsese atâta amar de ani!

3 gânduri despre „Citind-o pe Marina Costa. Cartea „A doua cursă”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s