Cinstirea muncii. Povestea unei familii!

Demult, trăia într-un sat un împletitor de nuiele, trudea cu tragere de inimă la meşteşugul său şi trăia mulţumit alături de nevasta si de fiica sa.

Într-o zi, un înalt dregător care trecea călare, cu suita sa, prin acele locuri, văzu preafrumoasa fată umplându-şi ulciorul cu apă. Şi atât îi plăcu dregătorului chipul şi purtarea fetei, încât se gândi s-o ia de soţie. Trimise el, degrabă, peţitoarele.

-Înaltul dregător vă face cinstea să o ceară pe fata voastră de soție, spuseră ele împletitorului de nuiele.

-Cinstea e mare, într-adevăr, iar despre dregător norodul vorbeşte numai de bine. Dar, înainte de a-mi da fata, vreau să ştiu dacă cel ce vrea să-mi fie ginere cunoaşte vreo meserie? Adică, dacă la o nevoie ar putea să-şi câştige traiul aşa ca mine?

-Ce gânduri ai, omule! se miră peţitoarele. El e ditai dregătorul! Ce-i trebuie lui meserie? E om bogat.

– Eu nu zic că nu-i aşa, numai că eu vreau ca ginerele meu să ştie o meserie trudnică, cinstită.

Cum înaltul dregător dorea mult s-o ia pe fată de soţie, se îmbrăcă în straie de om nevoiaş şi colindă pe la fel de fel de meşteşugari. Până la urmă, tot împletitul de nuiele învăţă şi, în scurt timp, izbuti să devină el însuşi meşter.

Aflând cum stau lucrurile, tatăl fetei îşi dădu încuviinţarea şi nunta se făcu.

Nu trecu mult şi, prin intrigi, tânărul dregător pierdu bunăvoinţa domnitorului său. El a fost scos din înalta sa funcţie, iar averea i-a fost luată. Încercă să dobândească o altă funcţie, dar nimeni nu îl asculta, de teamă să nu-şi atragă mânia domnitorului.

Atunci îşi aduse omul aminte că ştie o meserie şi se apucă să muncească alături de socrul său. Tânărul lăudă, în sinea sa, bunul simţ şi dreapta judecată a socrului. Muncind cinstit, el se bucură de cinstea tuturor celor din jurul său, şi a trăit fericit până la adânci bătrâneţi.

Morala: Bogățiile sunt trecătoare, însă o bună mânuire a unei îndeletniciri rămâne pentru totdeauna, așa ca și în povestea noastră, să nu fi știut nimic a face era să piară de foame alături de soția sa, urmând sfatul socrului său a ajuns cinstit de săteni și cu bani în pungă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s