Curiozități ale Limbii Române!

Astăzi avem zi de sărbătoare. În ziua de 31 august este celebrată sărbătoarea Ziua Limbii române! Învaţată în familie şi în şcoală şi apoi iubită şi cultivată, sau ignorată, poluată ori uitată, limba e vie şi puternică pentru că exprimă, uneşte sau dezbină, defineşte identitatea, se moşteneşte şi se lasă moştenire de generații întregi. Vasile Alecsandri spunea despre limba română că este “tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute.” Despre virtuţile limbii române Mihai Eminescu spunea “Limba este însăţi floarea sufletului etnic al românimii.”

Astfel am hotărât să o sărbătoresc menționând câteva curiozități cu privire la Limba și Literatura Română, graiul nostru cel de toate zilele, mândria noastră ce ne curge prin vene și cântul cel care ne fredonează spiritul nostru românesc!

1. Limba română este limbă oficială în Republica Moldova,în România, dar și limbă administrativă în Uniunea Europeană și Uniunea Latină, organizație internațională a țărilor care vorbesc limbile romanice. Și în lumea religioasă are un loc aparte. Limba noastră fiind una dintre cele cinci limbi în care se oficiază slujbe pe Muntele Athos.

2. Limba română este limbă maternă pentru 24 de milioane de oameni din Republica Moldova, România, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar și Croația, Slovenia, Slovacia sau Polonia. Dar migrația din ultimii ani a extins și mai mult geografia limbii române. Interesant este că în instituțiile de învățământ din 43 de țări ale lumii, limba română se predă ca limbă străină.

3. După numărul de vorbitori, limba română să află pe locul 5, în cadrul familiei limbilor romanice, fiind vorbită de 28 de milioane de oameni. Mai mulți sunt cei care vorbesc spaniola, portugheza, franceza și italiana.

4. Cele mai vechi atestări ale unor cuvinte românești apar în unele texte slavone cu 1.155 de ani în urmă. De exemplu, cuvântul cumătră apare într-un text datat prin anii 869-885, după Hristos.

5. Cel mai lung cuvânt care conţine o singură vocală este ”abracadabranta” (14 litere) şi înseamnă cu totul nebişnuit, ciudat, bizar, încâlcit.

6. Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane: ”înspre”.

7. Cel mai lung cuvânt în limba română se află pe locul 3 în topul celor mai mari cuvinte din Europa. Este un cuvânt greu de pronunțat, cu doar 44 de litere, PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ ce definește o boală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic.

8. Cel mai lung cuvânt în care fiecare literă se repetă exact de două ori: ”angionefrografie” (16 litere), termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanţe de contrast.

9. „C” este litera cu care încep cele mai multe cuvinte în limba română. Dictionar explicativ al limbii romane cuprinde 19.750 definitii ale cuvintelor ce incep cu litera ”C”.

10. Denumierea pe care o poartă fobia de cuvinte lungi: HIPPOPOTOMONSTROSESQUIPEDALIOFOBIA – 34 de litere.

11. Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă formată din 8 cuvinte ce conțin doar vocale. Ex: „Oaia aia e a ei, eu o iau.”

12. Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul: „Ele fac cafele. „O ramă maro.”

13. Deși numărul cuvintelor vocabularului limbii române a ajuns la 80.000 se pare că în viața de zi cu zi folosim aproximativ 1500, printre acestea remarcându-se verbele „a da”, „a lua”, „a face”, „a pune”, „a avea” și substantivele „cap”, „mână”, „ochi”.

14. Într-o viață de 70 de ani un om rostește în jur de un miliard de cuvinte, deci putem spune că în medie repetăm de peste 666.000 de ori fiecare dintre cele 1500 de cuvinte uzuale din limba română.

15. Există câteva cuvinte care atât la singular cât şi la plural se scriu şi se pronunţă identic.
Exemple: pui, ochi, rinichi, nume, unchi, tei, muşchi, genunchi, puşti, piţigoi, căsoaie, spate, foarfece etc., precumşi numele de agent terminate cu sufixul „-toare” (ex. învăţătoare, lucrătoare, vrăjitoare etc.)

16. Care cuvânt este scris INCORECT în toate dicţionarele limbii române? …Este cuvântul… „INCORECT”!

17. În DEX’09 sunt menţionate 11 cuvinte care nu conţin nici una din vocalele uzuale (a, ă, â, e, i, î, o, u). Aceste cuvinte sunt interjecţiile: brr, hm, prr, pst, schwyz, ss, sst, st, şt, tţ, zvr.

18. Consoana cea mai frecventă în cuvintele limbii române este „R”, urmată de „T”. în timp ce cea mai rară consoană în cuvintele limbii române este „X”, urmată de „J” (exceptând literele „K”, „Q”, „W” şi „Y” care nu sunt specifice limbii române).

19. Ne putem mândri cu trei cuvinte, care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO. Vorbim despre Dor, Doină și Colind. Apropo, cuvintele Dor și Doină nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.

20. Avem și cuvinte care conțin toate literele cu semne diacritice din alfabetul român, cum ar fi îmbrățișând. Iar dacă nu ați știut, în dicționarele Limbii Române putem găsi doar câte un singur cuvânt care începe și se termină cu literele H, Î, J și X. Este vorba despre hemistih, înzăvorî, jivraj, xerox.

these are the best books to read while you're self-isolating. from suspenseful page-turners to moving sagas, these books will transport you to another time and place.
Sursa foto: pinterest.com

6 gânduri despre „Curiozități ale Limbii Române!”

  1. Foarte interesant articolul. De unele chestii habar nu aveam. 👏
    Mi-a plăcut tare mult curiozitatea legată de cuvântul „Angionefrografie”.
    În ceea ce privește propozițiile care se citesc la fel de la stânga la dreapta, dar și de la dreapta la stânga, din ce știu eu și italieni stau binișor. De la ei îmi amintesc una destul de simplă: „Amore e’ Roma”.
    De la noi știu doar cuvinte de tipul: capac, caiac, lupul, radar, cojoc, madam (ăsta pare a fi franțuzism😃), etc…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu