Liviu C. Tudose a debutat frumos la Editura Creator, în 24 noiembrie, 2020 cu o minunată carte, „Supraviețuirea unei civilizații. Cercul de foc”. Oare ce îți spune acest titlu?… inițial poate cu multe întrebări, poate cu o dorință de curiozitate, însă autorul te luminează încă de la primele rânduri/gânduri: „Ești pregătit de aventura vieții tale!? Ai nevoie doar de un strop de curaj, iar adrenalina te va arunca drept în mijlocul acțiunii. În povestea mea, nimeni nu se simte în SIGURANȚĂ, iar viața are un singur scop: SUPRAVIEȚUIREA!”
Cartea „Supraviețuirea unei civilizații. Cercul de foc” ne aduce în față un cadru de basm, o depănare a unor aventuri ce incing sângele în vene, îți desenează notele de responsabilitate, sacrificiile unui regat, tărâmuri ascunse sub apă, nota de loialitate, zgârcenie, prefăcătorie, trădare și curaj; totul dozat într-un context expus pe apele mărilor largi într-un cerc menit să țină niște pământuri în captivitate.
~ ȘI-AU FOST ODATĂ… PATRU ȚINUTURI ȘI-UN REGAT ~

Acțiunea este înșiruită melodic într-o notă povestitoare, autorul cu o debăcie suavă a conturat viu fiecare imagine în parte, ne-a condus semeni unui felinar în bezna deasă prin împrejurimile a patru ținuturi și un regat care în decursul timpului ce a trecut a fost bătut de valurile necruțătoare a mării până la surpare. Fiecare ținut e specific în felul lui, se ajută între ele, se completează pe cât pot, până la ultimul rege ce în viclenia unora ajunge să fie o marionetă în mâinile cui nu trebuie, astfel pe lângă înghițirea apelor asupra populației se abate și avaria unei familii de nobili ce-și dorește puterea cu orice preț. Autorul în întreg conținut al cărții ne face o creionare a lumii băștinașe, a educației și a supraviețuirii, a iubirii și a bunătății, a bandajării existențiale într-o lume care e la un pas să fie cuprinsă de ape. Iar Cercul de foc, oare ce ar fi?… e un lanț de vulcani activi și prăpăstioși care împiedică trecătorii să se aventureze alături de ei înghițindu-i în bezna roșiatică a lavei; aceștia îi stopează pe navigatori să îi depășească și să caute noi pământuri pentru a lăsa o casă în urmă ce nu mai e acasă.
„Zeci de corăbii își găseau sfârșitul ademenite de mirajul munților roșii, cunoscuți în limbajul vremii drept Cercul de Foc, ce înconjurau regatul la mare depărtare, asemeni unui cerc, furându-i libertatea de expansiune, moment care deschide inevitabil lupta pentru supraviețuire.”
Lumea creată de autor pe cât e de fantastică se combină cu o atenționare asupra unor morale de viață, vom găsi lecții de bunătate, cumsecădenie, loialitate, note de bine dar și de rău, și prin toată vâltoarea mării vom fi martorii unor înflorii de iubire și prietenie. Accentele acestei cărți fiind ajutorul în numele omului nu în defavoarea lui, iar cei potrivnici vom avea de învățat și ei lecția lor cu un preț mult prea mare pentru mândria lor josnică. Și ca să incite ochiul cititorului autorul ne îndeamnă ca într-un joc de puzzle să așezăm piesă cu piesă pentru a aduna fiecare imagine/personaj într-un ansamblu a unei vieți care te învață și te călește în focul vulcanic pentru a fi, pentru a rezista, pentru a atinge pământul cu ferminatea și încăpățânarea unui suflet ce vrea să ofere tot ce-i mai bun pentru cei dragi, iar un astfel de personaj îl ve-ți întâlni în carte și o să-l îndrăgiți, o să-l admirați pentru tot ce face pentru a salva populația a patru ținuturi și un regat.
Cartea e un vârtej de acțiuni, plonjăm de la una la alta, dacă nu e o trădare e o înfruntare a naturii, dacă nu e mâna diabolică a omului e blestemul mărilor, dacă nu e nepăsarea unora e nesupunerea venită din adâncuri. Iar totul e o țesere de planuri, ratări, regăsiri, și intuiri ce vor purta drumul speranței.
” Ohh, bătrânul far! Câte i-au fost date să vadă la viața lui, câte priviri agere a aruncat spre mare în nopțile cu furtuni înspăimântătoare, reușind să aducă la țărm, în siguranță, corăbiile ce pluteau în derivă. El le-a fost punct de sprijin și de salvare, oferindu-le speranța în clipele de deznădejde. Le-a luminat calea celor rătăciți și înfometați, arătându-le locul pe care-l numeau „acasă”.”
Cartea curge ca un basm într-o continuă povestire. Autorul ne-a îmbătat cu imagini vii și cu unele hărți care ne-au fost ca niște ghiduri în călătoria noastră literară. Curiozitatea cât și nevoia de a afla mai mult mi-a fost potolită de informații multiple și discriptive, cât și personaje puternice; am costatat că această carte poate fi citită și de copii de la 10 ani în sus, eu deja am început să-i descriu pasaje din carte băiatului meu, deoarece acesta văzând hărțile nu s-a lăsat până nu i-am oferit câteva detalii despre carte cu promisiunea să îl las să o citească și el, și de ce nu?… e o carte frumos ordonată cu o acțiune ce ar capta atenția oricui! Vă îndemn la lectură, basmul și feeria vă este garantată!
Cartea o puteți găsi pe pagina autorului!
