Citindu-l pe Erich Kästner. Cartea „Emil și detectivii”!

Erich Kästner s-a născut pe 23 februarie 1899 la Dresda. A scris poezii, romane, povestiri, dar a devenit celebru în toată lumea mai ales datorită cărţilor sale pentru copii. Scriitorul s-a născut într-o familie săracă. Tatăl său era şelar (făcea şei pentru cai), iar mama casnică. Pentru a suplimenta venitul familiei, mama lucra din când în când ca frizeriţă. Erich Kästner a avut o relaţie foarte apropiată cu mama sa. După plecarea de la Dresda, îi scria mamei sale în fiecare zi. Figura mamei iubitoare şi autoritare apare în majoritatea scrierilor sale. După studii de istorie, literatură, filozofie şi teatru pe care le urmează la Leipzig, scriitorul pleacă la Berlin, unde lucrează ca jurnalist. În octombrie 1929 apare cartea Emil şi detectivii, care va deveni cea mai cunoscută carte pentru copii a scriitorului. A fost tradusă în peste 59 de limbi şi s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. Cartea a inspirat mai multe ecranizări de succes. Erich Kästner a scris numeroase cărţi pentru copii, între care 35 Mai (1932), Cele două Lotte (1949) ş.a. În 1960, Erich Kästner a primit Premiul Hans Christian Andersen, cea mai înaltă distincţie pentru literatura pentru copii. Scriitorul s-a stins din viaţă pe 29 iulie 1974, la München.

Emil călătorește pentru prima dată cu trenul de unul singur. A pornit dintr-un orășel de provincie și vrea să ajungă la Berlin. Este entuziasmat, dar are și ceva emoții: trebuie să aibă grijă de plicul cu bani pe care mama i l-a pus în buzunar. Aventurile care se nasc de aici deschid o cale nouă în literatura pentru copii, Emil și detectivii fiind un roman polițist în toată regula.

Viața nu este ușoară pentru Emil, de la o vârstă fragedă acesta percepe definiția economiilor, a banilor lipsă și a sacrificiilor făcute de mama sa. Este crescut de o mamă singură care este coafor, traiul le este modest dar încărcat de iubire și înțelegere. În una din zile mama îi încredințează o sumă de bani lui Emil luând decizia să-l trimită la familia sa din Berlin. Emil are o misiune importantă de îndeplinit, însă jocul circumstanțelor îi joacă feste. Fiind pentru prima dată singur cu trenul este vigilent și foarte curios de fire, însă somnul îl ia iar când se trezește constată că banii pe care îi avea la el au dispărut; singurul care i-a trezit suspiciuni este un domn cu pălărie tare și foarte binevoitor, ce intra în vorbă el.

Ajuns în Berlin, Emil e cu un pas în spatele hoțului însă nu e hotărât cum să acționeze; la un moment de cumpănă îi apar în față un grup de copii care pun la cale un plan de recuperare a banilor într-un mod cu totul și cu totul ingenios. De aici începe aventura tura-vura după spusele copiilor mei, căci micii detectivi sunt cu adevărat curajoși și convinși că dreptatea va trona. Și cel mai important e că au păstrat legătura lor și au dar naștere unei prietenii simpatice care totuși a pus în fața legii un infractor căutat. Cum? În ce mod? Și cu ajutorul cui?… vă las pe voi să aflați, cert e că urmorul este prezent, eroismul, agilitatea și camaraderia este piesa care completează această operă a autorului Erich Kästner.

Am adorat cartea mult, copii au primit o adevărată plăcere citind-o. Povestea ne învață ce înseamnă o atitudine eroică, bunătatea și solidaritatea. Autorul scoate aceste calități importante în față și le oferă o puternică articulare în această carte.

Critici literare:

  • „O minunăție… Cartea a avut și încă are darul de a mă face să simt că sunt unul dintre băietanii din mica gașcă a lui Emil… Emil și detectivii este o capodoperă… Citește-o și o să fii fericit.” Maurice Sendak
  • „Plăcerea cea mai mare pe care ți-o oferă cartea constă în felul în care însuflețește fantezia copiilor de a fi omnipotenți. Și ne convinge că o gașcă de copii chiar ar putea să se organizeze într-o echipă de detectivi și să prindă un hoț.” The Guardian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s