Citindu-l pe Dan Bițuică. Cartea „Cântecul lacului”!

Scriitorul Dan Bițuică a debutat pe 8 septembrie 2020 la editura Eikon cu romanul Grilajul din fereastră, un roman încărcat de mister și acțiune alertă. După câteva luni de la debut autorul a surprins cititorii prin publicarea unei noi cărți la editura LITERPRESS PUBLISHING, intitulată,  Cântecul lacului, un roman năucitor și care te încarcă cu toate stările, ești purtat pe valul unei povești complexe, una care se scrie o dată ce pornești să înaintezi în lectură, una care s-a jucat cu mintea mea și a construit felurite scenarii.

Romanul „Cântecul lacului” urmărește povestea unui scriitor, unul care cu trecerea timpului a adunat în palmaresul său nu cărți multe ci suferințe, decepții și foarte multe păreri de rău. O carte care desface piesele unei construcții adunate în ani pentru a reașeza bucată cu bucată schema unor vieți cu un trecut tumultos. Anii ce s-au scurs au fost umbroși și scheletici, iar gongul trecutului răsună din nou și din nou ca o incantație adusă sufletelor ce nu și-au găsit liniștea…

„După astfel de povești cu greu poți privi viața în ochi, căci visurile ți se transformă în scrum și povestea ta devine doar o altă himeră cu care te învelești să te aperi de frigul lumii.”

 Romanul „Cântecul lacului” este unul care îmbină cu ușurință firul unui traseu mistic cu cel al unui polițist, este o carte care te împinge în față să o parcurgi dar care susură ecoul unor pași în spate îndemnându-te să privește peste umăr. Cartea menține o acțiune fixă chiar și până la ultimul cuvânt; firul narativ deapănă traseul undeva prin statul Dakota de Sud, orășelul Sioux Falls, situat la poalele munților cu priveliști mirifice și cu o istorie construită pe zăcămintele unor ameridieni. În inima acelor plaiuri ascunse de ochiul curioșilor, Josh un scriitor rătăciti încearcă la cabana rămasă încă de la bunic să se reculeagă și să-și înceapă un nou roman, unul care speră să-l scoată din mocirla dependenței de alcool dar și a sărăciei rămase încă din urma unui divorț chinuitor, unul care l-a secătuit de finanțe și puterea de a merge mai departe.

Venit în munți, în nostalgia propriei copilării acesta descoperă lucruri răvășitoare, și toate legate de misteriosul lac care e ca o chemare de dincolo, acolo unde doar întunecimea lui chinuie suflete. Treptat Josh își află originile, descoperă lucruri terifiante cu privire la familia sa, bunici, părinți și planurile unui om diabolic care a ajuns să fie obsedat de o iubire violatoare, una care a fost catalizatorul unui lanț de evenimente încă nepuse la punct; iar vremea a venit, acum și aici ca toți să plătească pentru chinurile răstimpului.

Cel care a rămas la fel e lacul, acel care din spusele bunicului își are propriul spectru atemporal, prin cântecul său ce cheamă spiritele rătăcite și suflete chinuite; chiar și pe el, lacul îl fascinează și datorită lui prin fața ochilor i se perindă alb-negru amintirile pierderilor suferite de familia sa, decese după decese, misticul ce este palpabil și certurile ce parcă și acum îl supără în ecoul asurzitor, toate îl fac să retrăiască din nou și din nou memoria celor dragi, iar ca șederea să nu fie chinuitoare face drumeții, la început din curiozitate ca mai apoi să fie din interes construit din a descoperi cine îl veghează din umbră, cine îi este pe urme. Frica dar și neobișnuitul ce-l stârnește îl îndeamnă să fie precaut dar și să se aventureze fără un plan bine pus la punct în gura ursului, la propriu și la figurat.

Hoinărind descoperă niște file dintr-un jurnal, iar de aici zilele sale nu au mai fost la fel, constată că în jurul familiei sale s-a legat o umbră ce a pus stăpânire pe viața fiecăruia, bunica, unchiul, și pe rând toți ce i-au căzut în cale, fiecare a plătit cu viața ca acel cineva să fie un necunoscut ce a schimbat soarta lui Josh Diker, el fiind de fapt nepotul acelei umbre ce ani la rând i-a violat bunica. Criminalul prin filele de jurnal își descrie minuțios faptele sale pline de răutate, fiecare gest e îndreptat cu precizie către a nimici orice și pe oricine.

Chiar și în sălbăticia acelor locuri scriitorul nu-și poate găsi liniștea, povestea care i se creionează chiar din propria-i tragedie cu timiditate începe să se contureze pornind chiar de la acel lac tainic și ajungând la vedeniile lui legate de acel chip ce i se arată de printre copaci, un indian ciudat ce seamnănă cu o figură din copilăria sa, și acea femeie ce o crede ca pe o fantasmă venită din vise.

Cu câteva foi dintr-un jurnal și cu scrisoarea găsită de la bunic acesta hotărăște să afle cine e făptașul; o sarcină care se dovedește destul de amenințătoare. Șeriful districtului își face simțită prezența ba într-o manieră binevoitoare ba cu tendința de a domina. Însă nici când e la un pas de moarte, și nu o dată Josh e mai încăpățânat ca oricând să-și afle originile și să astâmpere spiritele acelor locuri care parcă îl împing să afle, să fie el cel din urmă care îl denunță pe bună dreptate pe criminal.

Ce a urmat vă îndemn să aflați, cert e că tensiunea textului nu m-a lăsat să abandonez lectuta, ba din contra, am prins zorii doar spre a afla cine e acel criminal ce și-a mascat cu precizie faptele, care a rămas și pe durata anilor un necunoscut fără nume doar cu dâre de sânge pe urmele brăzdate de fapte rele și meschine. Cine și de ce a făcut asta vă îndemn să aflați, pot doar să vă spun că pulsul mi s-a oprit atunci când umbra neagră a devenit un om în carne și oase, unul care mi-a stârnit dezgustul și oripilarea.

Dan Bițuică s-a jucat cu mintea mea. A plasat capcane, obstacole și flah-uri de informații chiar la vedere, a ascuns indicii sub ochii curioșilor iscusiți doar pentru a prinde criminalul; a creat un suspans perfect pentru ca cititorii să fie prinși în mrejele lecturii, și i-a ieșit. De la un thriller aștept tot ce e mai incitant, iubesc să analizez până în cel mai mic detaliu fiecare conspirație sau amintire oferită de suspecți și personaje ce apar ca din senin, iar autorul a fost iscusit în a-mi oferi un cadru misterios, hotărât și nimicitor în ale senzațiilor. Totul la acest roman atrage, aici simți, trăiești, pulsezi prin hotărârea de a afla cât mai curând mersul lucrurilor!

Îmi rămâne să vă îndemn la lectură,„Cântecul lacului” e o luptă cu trecutul, prezentul și viitorul!

2 gânduri despre „Citindu-l pe Dan Bițuică. Cartea „Cântecul lacului”!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s