Citindu-l pe Cristian Palade. Cartea „Să fim copii, măcar o dată-n zi!”

Cristian Palade (născut în 27 septembrie 1978 în Făgăraș), a locuit 5 ani în Roma, 3 ani în Brașov, iar din ianuarie 2009 s-a mutat la București. Lucrează din 2009 într-o corporație multinațională. Autorului îi place să scrie proză și poezie, să citească, să facă integrame, să petreacă timp de calitate cu familia, să se uite la tenis de câmp (fan Roger Federer), și să facă jocuri de cuvinte. Ca motto personal: „Fi tu însuți și ascultă-ți inimă ori de câte ori va fi nevoie.” Cristian Palade recomandă spre citire: Din literatura universală- „Agonie și extaz” de Irving Stone, din literatura românească- „Moromeții” de Marin Preda.

Astăzi vreau să vă vorbesc despre cartea „Să fim copii, măcar o dată-n zi”, la editura Dream Publishing House, o culegere de povestioare cu tâlc menite să zguduie adultul din noi și să surprindă ochii micilor cititori. O carte pentru toți, cu mic cu mare pe care o recomand cu încredere!

Această carte tratează un subiect clasic, universal. Este vorba despre relația dintre părinți și copii. În acest context, se intră – implicit – în sfera iubirii, a inocenței versus maturitate, a conflictelor, dar și a căilor de rezolvare a acestora.

Copilărie, tu, al inocenței leagăn, 

Fără de joacă și în lipsa libertății

Ai fi precum solul fertil și reavăn, 

Ce cade pradă secetei și-aridității. 

Cartea debordează de blândețe și înțelepciune, autorul semeni unui mare povestitor ne primește în lumea sa scoțând la iveală din tolba cu povești învățările lumii. Prin cuvinte de mult cunoscute, cum ar fi… o dată ca niciodată, de n-ar fi nu s-ar povesti, într-un tărâm îndepărtat, peste șapte mări și șapte țări… și multe alte expresii pe care le-am auzit cu toții cred la gura sobei povestite de bunici și mămici, Cristian Palade ne transpune dintr-un cadru în altul creionând poveste cu poveste cu finaluri în ale căror conținut vom găsi firul adevărului, al înțelegerii, al fericirii, al inocenței, al iubirii și plenitudinii personale. Cu fiece înaintare în lumea povestitoare vom parcurge și culege dragoste și bunătate, însemnătatea binelui ce va fi învingător în fața răului, aici vom cuprinde tâlcul că niciodată nu e prea târziu pentru a face bine, pentru a întinde o mână de ajutor, pentru a schimba un om doar fiindu-i alături. În special copiii vor absorbi și vor înțelege ce înseamnă să ai speranță și încredere că visele ți se vor îndeplini, să dăruiești, să fii un prieten adevărat, să apreciezi diferențele și să prețuiești unicitatea fiecăruia. Din toate poveștile răzbate, dincolo de cuvinte, iubirea și ideea că nu există copil rău și sufletul oricărui copil este curat și inocent. 

Cartea e o bijuterie literară pentru biblioteca unui copil cititor, dar și pentru acei părinți care ar vrea să mai fie și azi, și mâine copii, să se regăsească acolo printre pagini, să spere și să viseze cu ochii deschiși. Firul poveștilor e să îți trăiești copilăria frumos, să îți aștepți maturitatea cu îngăduință, să prețuiești inocența și să nu mergi pe urme străine. Cartea e ca un semn de exclamare asupra a tot ce facem noi adulții și ce presărăm în noua generație, căci, dacă semănăm onestitate, vom culege încredere și responsabilitate. Dacă semănăm bunătate, vom culege toleranță, prietenie, loialitate. Dacă semănăm smerenie, vom culege înțelepciune, măreție, cumsecădenie. Dacă semănăm perseverență, vom culege reușite, succese neasemuite. Dacă semănăm considerație, vom culege armonie, echilibru și iubire. Dacă semănăm iertare, vom culege împăcare, liniște, sfințenie. Dacă semănăm credință, vom culege miracole prin întâietatea copiilor noștri, prin maturitatea lor ordonată favorabil printr-o copilărie într-o armonie cu părinții lor. 

Cartea ne-a purtat frumos, copii de țară și poteci prin munți, prinți supărați și magica poveste de Crăciun, și toate celelalte povești care ne-au mângâiat prin cuvinte. O carte la care vom reveni cu drag… după cum spune fetița mea, … o poveste pe seară… ca să nu uităm! Noi vă îndemnăm la lectură…

„Joaca e piesă de temelie în viața oricărui copil și aceste suflete nobile nu trebuiesc, niciodată, private de acest giuvaier. Joaca nu se termină în copilărie, ci poate dura toată viața. Iar cine reușește să o facă, acela va avea un suflet tânăr, chiar și la bătrânețe. Cei ce reușesc acest lucru sunt aceia ce descoperă traiul în armonie cu al lor copil interior.”

Cartea o puteți achiziționa de pe site-ul editurii Dream Publishing House.

9 gânduri despre „Citindu-l pe Cristian Palade. Cartea „Să fim copii, măcar o dată-n zi!””

  1. Cartea aceasta este menită, printre altele, să aducă emoție în sufletele părinților și bucurie în cele ale copiilor. Tu ai reușit să-mi aduci emoție și bucurie, deopotrivă, prin intermediul acestei recenzii atât de calde.
    Îți mulțumesc din tot sufletul!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s