Citind-o pe Sofia Nădejdea. Cartea „Patimi”

Sofia Nădejde (nume de fată: Băncilă, n. 14 septembrie 1856, Botoșani – d. 11 iunie 1946, București) a fost o publicistă, prozatoare și autoare dramatică română. Orientarea sa politică a fost una marxistă, fiind membră a Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România. A fost totodată și o susținătoare a feminismului. A fost soția lui Ioan Nădejde și sora pictorului Octav Băncilă.

În 1884 conduce „Evenimentul literar”, apărut la Iași. În același an a început activitatea la București unde a ținut numeroase conferințe la Clubul muncitorilor din București, dar și în restul țării. În 1897 devine președinta Congresului al IV-lea al PSDMR. A scris schițe, nuvele, romane, teatru. Printre lucrările sale se numără: „O iubire la țară, dramă” (1881); „Din chinurile vieții, nuvele” (1895); „Robia banului, roman” (1906); „Părinți și copii, roman” (1907); și romanul „Patimi”, publicat în 1903, textul Sofiei Nădejde este considerat primul roman feminist din literatura română.

Editura Publisol prin frumoasa Colecție FeminIN ne prezintă o copertă unică dar aceeași poveste incitantă a scriitoarei Sofia Nădejde, romanul „Patimi” e o poveste de excepție ce îmbină sentimentele puternice și pe alocuri violente care copleșesc personajele din text în toate formele, le zdruncină existența și le trezesc simțurile dar și patosul într-o vreme nostalgică a vieții de la țară.

„Cu binele, mai curând îndupleci pe om la muncă. Cu răul, ți-l faci dușman. Și eu, cu dușmani nu vreau să am de-a face. (…)”

Romanul „Patimi” a surprins un cadru divers, dar și destul de sensibil, aparent cu o viață molcomă de la țară, cu un trai decent Matilda, soția boierului Mustea o înfoaie iubirile dar și dorința de avuție, libertate și trai orășenesc, cum toate acestea îi sunt străine într-o oarecare măsură devine o femeie acidă, supunând membrii familiei la diferite certuri și înjurături nefondate. Până apare el, un bărbat impozant dar la fel de găunos ca ea, intriga se încolăcește în jurul familiei conașului Todiriță iar fiecare este atins de acest act adulterin legat din priviri dintre Matilda și Iliescu. Consecințele nu întârzie să apară cum nici faptele nu încetează să se consume, iar ce va urma e un adevărat deliciu pentru cititori pe care vă îndemn să-l aflați. De la pactul tacit al celor doi amanți acțiunea e într-un crescendo răvășitor, unii vin iar alții pleacă, unii gustă rodul dulce a îmbătării amoreze iar alții a dezamăgirii ce îngenunchează.

„De multe ori dramatic, uneori crud, savuros pe alocuri, Patimi e un roman despre iubire, bani, moșii, morală și religie, xenofobie, femei și statutul lor, despre familie și valori tradiționale, dar și despre noile valori, despre exploatare, capitalism și amurgul unei lumi care avea să se dezintegreze în scurt timp în tranșeele Marelui Război.”

Autoarea conturează un tablou al vieții de la țară, acolo unde monotonia face din unele suflete adevărate calamități, iar din altele vii glasuri ale pământului; personajele sunt atât de expresive încât nu realizezi că te adâncești tot mai mult în poveste și plonjezi într-o lume frumoasă, vie, gălăgioasă dar care este umbrită pe alocuri de intrigi, vorbe aruncate în neștire, gâlceavă din nimic cât și patimi greu de ținut în frâu. Mi-au plăcut enorm descrierile cât și acele senzații ce îți redă conturul întregii povești. Fiecare întorsătură parcă provoacă o mai mare dorință de a așeza piesele pe tabla existenței pentru a cere îndurare, sau pace … poate liniște.

Mi-a plăcut mult această carte îndrăzneață pentru acele timpuri. Povestea este originală și reprezintă foarte bine viața românilor din trecut. Personajele multiple cu personalitate și idei diferite au dat sarea și piperul cărții. Finalul este neașteptat și aproape toate personajele au obținut ceea ce merită. Relațiile dintre personaje se schimbă în timpul poveștii nelăsând ca textul să fie monoton. Ce pot să mai spun decât că am avut parte de o carte bună de la o autoare bună.

Recomand cartea cu drag, probabil știți expresia ceea- „fiecare carte vine la momentul potrivit”… asta am simțit și eu citind!

Iar noi locului ne ținem…
Cum am fost așa rămânem.
Numai omu-i trecător,
Pe pământ rătăcitor.

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Publisol!

4 gânduri despre „Citind-o pe Sofia Nădejdea. Cartea „Patimi””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s