Enciclopedie. Deșerturile!

Astăzi, chiar de dimineață ne-am delectat cu forma de pământ deșert, iar volumul 9 din seria „Prima mea Enciclopedie cu Winnie Ursuleţul şi prietenii săi“ este chiar cartea „Deşerturile”.

„Deşerturile” pune la dispoziţia celor mici descrierea regiunilor deşertice de pe glob, cu caracteristicile fiecărei zone în parte, este realizată prin explicaţii scurte şi foarte clare, nu mai spun că pozele sunt extrem de sugestive și gata să le arate copiilor cât și părinților acestea imagini clare și bine conturate ca cei mici să prindă din prima informația.

Cu toată familia am defilat în ale cititului și am aflat definiţia deşertului la aspectele „tigrifice” semnalate de simpaticul Tigrilă, de care copii sunt încântați, am parcurs cu repeziciune prin cinci continente – Africa, Asia, Australia, America de Nord şi America de Sud – în căutarea ţinuturilor aride şi a locuitorilor lor. Dunele, motivul pentru care se formează ele, lipsa apei şi prezenţa oazelor îi familiarizează pe micii cititori cu imaginea întinderilor nesfârşite de nisip. Formele ciudate ale stâncilor din deşertul australian, diversitatea nebănuită a plantelor care cresc în aceste zone, de la numeroasele specii de cactus la curmali sau arborii acacia sunt exemplificate cu ajutorul fotografiilor intens colorate.

Am rămas uimiți de unele flori, unele chiar extrem de frumoase chiar dacă sunt arse în pustietatea deşertului, am analizat oazele, și le-am promis o informație mai amănunțită, cum altfel când ai copil mai mare în casă. Am aflat că prin pustietățile deșertului mai sunt existente piscine uneori de apă, aceasta e o mană cerească pentru oameni și animale.

Cum informațiile curg în lanț, iar curiozitatea roade, am găsit ce este fata morgana şi de ce se numeşte aşa, de unde îşi iau apă unele animale ale deşertului sau cum rezistă cămilele vreme îndelungată fără hrană şi apă. Și toate astea copii află, descoperă și cercetează împreună cu Winnie Ursuleţul şi prietenii lui. O aventură de vis în lumea cunoștințelor. Recomand cu drag cărțulia, eu însă nu scap cu una cu două, ai mei au mai cerut informații noi cu privire la deșerturi, așa că am temă pentru acasă….

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s