Citind-o pe Petruța Petre. Cartea „Întâmplări cu puști. V-III”

  Din nota autoarei Petruța Petre: „Mă simt bine când spun că sunt profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială nr. 1 Târgușor, județul Constanța. Este exact locul unde vreau să fiu: alături de copii și de cărți. Cred că asta mă definește ca persoană. Așa a luat naștere și cartea pentru copii, din dorința de-a aduce copilului de azi personaje actuale, personaje cu care să rezoneze și în compania cărora ei să se simtă bine.
Ați aflat, eu sunt Petruța Petre, autoarea seriei pentru copii Întâmplări cu puști. Seria cuprinde 3 volume, în total sunt 30 de povești amuzante și pline de învățături. Se știe că avem nevoie de lectură. Copiii noștri „trebuie” să citească. Insistăm atât de mult pe aspectul acesta. Doar că ei au alte nevoi acum, trăiesc în altă lume. Nu mai este lumea arhaică a jocurilor în praf, când copii abia știau să citească. Ei au acum alte repere, se raportează la alte valori. Au nevoie de cărți potrivite vremurilor pe care trăiesc.
Ce aduce nou această carte? Personaje amuzante, întâmplări frumoase din mediul școlar, vocabular explicativ, propuneri de lectură. Copilul își petrece timpul liber într-un mod plăcut, își îmbogățește vocabularul și primește și recomandări de lecturi. Finalul cărții este interactiv, oferă cititorului posibilitatea de reflecție. Cartea Întâmplări cu puști se adresează copiilor cu vârsta de la 8 ani până la 13 chiar 14 ani, dar poate fi la fel de utilă și părinților. Sunt, poate, amintirile copilului contemporan, care are astăzi alte preocupări și la școală și în timpul liber, sunt întmplări în care fiecare copil se regăsește.”

Cum volumul întâi ne-a ținut într-un amuzament continuu aflând minunata poveste a lui Ionuț și Mircea, nu am putut să nu pășim cu rapiditate în marea aventură a volumul doi, cea care ne-a primit cu brațele deschise, iar apoi cu o nouă forță în aventura celei de-a treia carte „Întâmplări cu puști” .

IMG_4143

Iată-ne ajunși la cel de-al treilea volum al „Întâmplărilor cu puști„, nici nu știm când s-a încheiat povestea. Am urmărit în cele două volume evoluția personajelor noastre, cei doi elevi din clasa a V-a, Ionuț și Mircea, care în primul rând trăiesc din plin copilăria așa cum este ea, cu bune și cu rele, cu năzbâtii și râsete, cu scene tipice vârstei și cu familii minunate, apoi ne-am bucurat și de aventurile lor școlare, cum încearcă ei să se acomodeze la gimnaziu, cum se bat într-o competiție amicală între ei, cum își pun în practică cunoștințele și încearcă să reziste tentației de a face boacăne în clasă. Ușor de zis, greu de făcut. Însă cum nu ar face-o ei de-a latul, copii nu uită niciodată să se bucure de fiecare situație. Încurajați de familie și susținuți de colegi și învățători eroii noștri ajung să fie în frunte, învață într-o manieră stăruitoare, și nu în ultimul rând crează o legătură „sfântă” cu părinții lor, să nu o supere pe mama, să-și asculte tatăl, să-și îngrijească frățiorii, să facă fapte bune și multe altele. Cei doi puști, Mircea îi Ionuț, îi învață pe copii să trăiască frumos, să se bucure, să scape de frustrări, să-și învingă teama și timiditatea și să cuprindă orice zi ca fiind unică și deosebită. Așa cum doar copii pot trăi! 

Cum ne-au obișnuit celelalte volume, aici la fel am găsit cuvintele noi sau vechi, neologisme, arhaisme sau regionalisme, explicate în contextul în care apar. V-am spus că consider aceasta o idee genială din partea autoarei. Am citit din nou despre recomandări de carte, cum ar fi opera „Câinele din Baskerville” de Arthur Conan Doyle, deoarece autoarea ne-a făcut curioși cu siguranță o vom citit cât e curând. Și multe alte chestii geniale și amuzante… cum ar fi gâște care au băut vișinată și multe multe altele, nu vă divulg chiar toate! Însă peste tot am râs cu lacrimi…. În acest volum băieții își asumă sarcini în gospodărie și încep mai cu maturitate să-și recunoască greșelile. Băiatul meu s-a regăsit de multe ori în ipostaza celor doi amici, cu toate că mai mult se înclina spre Mircea, piticul meu a recunoscut că Ionuț e mai vesel și mai plin de imaginație ca oricare alt copil. Și a susținut ideea că cea mai importantă perioadă a vieții e copilăria – aceasta rămâne perioada cea mai dezinvoltă, cea mai frumoasă din viața oricărui dintre noi, astfel a fost deacord cu băieții, copilăria trebuie valorificată la maxim. În ea se coace cele mai colorate amintiri, aici se pun la bază cele mai bune și sensibile emoții, trăiri și aspirații. Și desigur, și vise.

Această carte ne-a adus zâmbetul pe chip, iar nouă ca adulți ne-a trezit plăcerea amintirilor din vremea școlirii. Cartea și-a atins scopul pentru noi, ne-a învățat, ne-a amuzat, ne-a îndrumat, ne-a ghidat într-o lumea a mea, a ta, și a copiilor de pretutindeni. E plăcut să citești o carte și eu ca adult fiind să mă cufund într-o nostalgie copilărească, și să încep să depăn și povestea mea alături de câțiva ochi curioși și urechi gata să asculte aventura lui mami sau a lui tati! Pentru toată dorința de a ne cufunda din nou în amintirea celor trăite odată, și repovestirea lor copiilor noștri un mare mulțumim dragă autoare, oriunde nu te-ai afla să știi că noi te prețuim!

Îndemnul autoarei: „Fiți buni, învățați la școală, nu vă stresați pentru note, fiți ascultători și responsabili. Părinții voștri, chiar și atunci când vă interzic ceva, vă vor numai binele. Să fiți convinși de asta.

Cu drag, Petruța Petre

IMG_4145

Mottoul aventurilor celor doi puști este: Totul se termină cu bine!

IMG_4158

3 gânduri despre „Citind-o pe Petruța Petre. Cartea „Întâmplări cu puști. V-III””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s