Citind-o pe Petruța Petre. Cartea „Întâmplări cu puști. V-I „

Din nota autoarei:Mă numesc Petruța Petre, sunt profesor de limba și literatura română la o școală din mediul rural, din județul Constanța. Iubesc copiii și cărțile, iubesc oamenii și iubesc ceea ce fac. Scrisul a apărut în viața mea ca prin magie. Cred că am scris mereu, am visat mereu și am sute de pagini scrise, caiete legate, poezii, proză scurtă. Doar că am scris dezorganizat. Prea multe idei, prea puțin timp. De curând m-am apucat să organizez textele și așa au început să apară și cărțile mele. Scrisul va rămâne mereu parte din mine, aș scrie tot timpul. Îmi place să scriu de mână, îmi place să fac rime, compuneri, descrieri…orice formă de literatură.

Am debutat cu romanul El și ea adică noi, apoi imediat a apărut seria pentru copii Întâmplări cu puști care conține trei volume în care am încercat, într-un mod amuzant, să-I învăț pe părinți cum să procedeze cu copii; să-i fac să înțeleagă că e loc pentru toate în viață și că fericirea nu înseamnă neapărat nota 10 și cele două cărți de poezie: În numele iubirii și Pașii iubirii. Pregătesc acum un nou roman și o cărticică pentru copii mai mari 14-15 ani.

Astăzi este despre o cărțulie despre niște băiețași simpatici puși pe șotii, mai exact „Întâmplări cu puști. Volumul I”, o carte care ne-a impresionat de-a dreptul și pe care o vom recomanda mai departe cu cea mai mare plăcere.

Cartea îi oferă copilului oportunitatea de a-şi dezvolta imaginaţia, creativitatea și simțurile de a crea punți spre cunoaștere, această capacitate extraordinară de a crea la nivelul minţii universuri întregi, semnificaţii, de a pătrunde dincolo de cuvinte. Într-o lume adesea ancorată în rutină, imaginaţia este acea cale care ne permite să inovăm, să oferim alternative, să fim flexibili. Pătrunzând în universul cărţii, simţind freamătul poveştii, al personajelor, astfel micii/marii cititori îşi hrănesc imaginaţia şi face un pas înainte în a vedea mai profund şi mai clar dincolo de ceea ce ochiul permite.

IMG_4036

Personajele acestei cărți sunt doi puști isteți, elevi în clasa a V-a care se bucură din plin de ghidușiile copilăriei. Timpul prin joacă și bazaconii. Însă partea amuzantă e nevoia lor de competiție, întrecerile acele băiețoase ce stârnesc zâmbete pe buze. Deci, îi avem ca eroi pe Ionuț și Mircea, doi colegi pregătiți pentru o aventură memorabilă la care vom participa și noi împreună cu ei.

Zi de zi în cadrul clasei lor cei doi puști încearcă să-și construiască o lume individuală, cu amici, cu reușite, cu peripeții fel de fel care fac ca povestirea să fie incitantă. Ei nu sunt stresați când ceva nu le iese, ba din contra râvnesc să se ajungă unul pe altul. Ai zice o luptă crâncenă, însă mie mi sa- părut una amicală, unde atât unul cât și celălalt au avut doar de câștigat. Ce doi se povestesc din perspectiva individuală, cu frustrările proprii, cu înclinațiile spre o directivă sau alta, însă toate se înclină spre formarea încrederii fiecăruia în parte și formarea caracterului, spre fericirea individuală și în nevoia de a persevera, de a tinde spre acea notă de 10, sau spre laudele familiei. Așadar, acțiunea se desfășoară în mare parte în universul școlii, un mediu ce ia amintit băiatului meu de șmecheriile făcute cât de curând, a vorbit cu nostalgie și dor de colegi și profesori. În afară de întâmplările amuzante la care participă cei doi copii, veți găsi și câteva recomandări de carte, și multe cuvinte explicate chiar de ei într-o manieră utilă, acest aspect la recunoscut chiar și copilul meu, astfel încât ca cititorii înfocați să nu rămână cu semne de întrebare la o porțiune de text, dar și să le poată memora cu ușurință.

Călătoria în lumea cărţii este fascinantă, iar dincolo de poarta imaginaţiei, totul este posibil, ca și în minunata poveste creată de autoarea Petruța Petre în cărțulia „Întâmplări cu puști”. Avem de făcut o alegere atunci când este vorba de copii noștri— îi ajutăm pe cei mici să intre cu mintea liberă şi sufletul curat pe drumul treptelor, în tărâmul imaginaţiei…. sau rămânem indiferenţi dorindu-ne în acelaşi timp ca fiul sau fiica noastră să dezvolte o imaginaţie bogată fără ca noi să facem nimic în acest sens? Eu mi-am făcut alegerea, vreau ca copilul meu să citească, să prețuiască timpul cu ajutorul lecturii, să plonjeze imaginativ prin lumi de poveste și să creeze în propria minte un univers ţesut cu vorbe alese, să se conecteze cu ele și să le acumuleze, să fie abil/ă la emoțiile personajelor, și să valorifice glasul cărții!

IMG_4039

Sursa foto: pinterest.com

3 gânduri despre „Citind-o pe Petruța Petre. Cartea „Întâmplări cu puști. V-I „”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s