Citind-o pe Corina Ozon. Cartea ”Nopțile Amanților”

Timişoreancă adoptată cu dragoste de Bucureşti, Corina Ozon are 10 ani de jurnalism de investigaţie în presa scrisă (ziarul Ora) şi televiziune (Antena 1) şi un update de 2 ani în producţie TV (Intact Media Group). Convertită de alţi 10 ani la PR&Comunicare, pe care le gestionează în prezent la CN Imprimeria Naţională SA. Absolventă a Programului MBA INDE-CNAM Paris, promoţia 2010, şi mamă de liceană, Iulia, sunt cele două lucruri cu care se mândreşte cel mai mult, alături de reușitele din plan literar.

Autoarea într-un interviu susține: Cred că una din calităţile predominante ale unui scriitor este asumarea scriiturii sale, sinceritatea“.

Corina Ozon este una dintre autoarele care mi-au intrat la suflet. Te cucerește prin stilul direct, prin poveștile veridice, tipice vremii în care suntem. Scriitoarea are curajul să spună lucrurilor pe nume, iar seria Amanții este delicios de sinceră.

Am citit la începutul anului cartea ”Până mă voi vindeca de tine”, o colecție de istorioare despre iubiri și combinații dintre tristețe și adevăruri mai mult sau mai puțin plăcute. De curând însă m-a tentat colecția autoarei ”Amanții” (Zilele amanților, Nopțile amanților, Amanții, Divorțurile amanților), ce cuprinde patru cărți.

A doua dintre cele patru cărți a autoarei este ”Nopțile Amanților”, ufff, o carte la fel de pipărată din punct de vedere a limbajului și la fel de umoristico- existențială.

noptile-amantilor-3021-2.jpeg

Cartea ca și prima se învârte în jurul sexului, al adulterului avându-i pe aceeași eroi narativi, deci pe Mircea- bărbatul zburdalnic, Teo- soția înșelată și Cati- amanta mult dorită.

O scurtă descriere a cărții:

Deci, voi fi tare succintă la evaluarea acestei cărți, dar vă asigur că aseară am râs cu lacrimi la unele secvențe din carte.

Ca și în prima carte, aici se descriu trei perspective predominante, exprimând emoțiile și trăirile protagoniștilor, e o trecere ușoară și foarte plăcută pentru cititorul de rând și pentru asta un mare mulțumesc autoarei.

Ca o reactualizare, vă reamintesc că în prima carte la final amanții se despart, sau așa vor ei să creadă, deoarece pe parcurs înțeleg că nutresc sentimente unul față de altul. Cati mult prea orgolioasă se aruncă într-un mariaj mai mult sau mai puțin suspect după părerea mea și are multe de tras în urmă la asta(cu miros de shaorma).

Teo- soția încornorată pare să se restabilească sau măcar să încerce să schimbe ceva la capitolul sex și face câteva încercări mai mult mai mai puțin bizare. Încercarea o lasă pe spate. Pe lângă evadările ei nesigure nu observă starea soțului ei mult prea absent ca de obicei.

Cati-e cea cu cele mai multe schimbări, cu o pricopsire de mariaj, soț, soacră, boss și o casă cu detoate se și bagă într-o ciudată incapacitate de a obține o relație atât fizică cât și emoțională cu Epicur (Epaminonda). Belea. Iubirea ei pentru Mircea e din ce în ce mai mare și îi e greu.

După câteva încercări, amanții se împacă, dar ca și după fiecare bine apare ceva spontan și strică tot, așa s-a întâmplat și cu tinerii noștri aventurieri. Sorta iarăși le pune bețe în roate. Parcă nu le-ar fi deajuns. Apar schimbări radicale. V-a fi oare Cati pregătită pentru ele? Ce a urmat vă las la discreția personală și desigur să vă ciuliți imaginația, pentru că Corina Ozon are grijă să nu ne astâmpărăm nici o clipă și ne v-a ține pe un jar continuu.

Îmi rămâne doar să vă urez lectură cât mai înflăcărată!

Critici literare:

  • O lectură care curge uşor, cu un limbaj direct şi frust, perfect adaptat subiectului. Corina vorbeşte cu umor şi amar, fără ocolişuri, despre situaţii de viaţă verosimile, desprinse din cotidian. Amanţii putem fi oricare dintre noi. Petronela Rotar
  • Amanții Corinei Ozon, atât Zilele, cât și Nopțile lor, sunt deja mai mult decât simple cărți, sunt un fenomen: peste tot se vorbește despre ei, și simți imediat că trebuie să-i cunoști și tu. Și, dacă o faci, sigur nu regreți după: Corina te conduce cu un stil inconfundabil în lumea lui Mircea și Cati, unde vei râde, vei aștepta cu sufletul la gură următoarea aventură, vei pica pe gânduri, vei reflecta la propria ta poveste de dragoste. Cu o scriitură bine șlefuită, Corina Ozon din Nopțile amanților apasă și mai tare pedala față de romanul ei de debut. Se citește repede, e savuroasă, memorabilă și, inevitabil, te face să vrei mai mult! Cristina Nemerovschi
  • Cu 100% mai multă adrenalină de budoar, Corina Ozon învârte măiastru cuvintele pe pagină, încât nu mai știi dacă citești cu adevărat o carte sau o ai chiar aici, lângă tine, în pauza de cafea de la job, ascultându-i personajele care nici măcar nu sunt personaje, ci ei și ele dimprejurul tău. Atât de reale sunt. Alexandru Voicescu
  • Scriitura Corinei Ozon reușește un lucru cu adevărat dificil. Să abordeze într-o manieră lejeră un subiect aparent frivol și să dea în același timp impresia de seriozitate și profunzime. De fapt, textele Corinei nu sunt frivole, dar relevă, în maniera unui Milan Kundera, de exemplu, superficialitatea ca structură a lumii și, în special, a lumii oamenilor moderni, care iubesc pe fugă, colorat, zgomotos și la limita inconsistenţei. Literatura aceasta se citește cu plăcere și cu anxietate pentru că ne regăsim total în ea, pentru că plângem și râdem în ea, pentru că ne privim ca într-o oglindă. Iar râsul, iarăși în cheia lui Kundera, survine eliberator din contemplarea zadarnicelor și veșnicelor chinuri ale dragostei, puse iar și iar în aceleași «ridicole iubiri». Doru Căstăian

3 gânduri despre „Citind-o pe Corina Ozon. Cartea ”Nopțile Amanților””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s