Citindu-l pe Bogdan Teodorescu. Cartea „Călătorii prin izolare- Mâncăruri din continente”

Bogdan Teodorescu s-a născut în 1963 într-o familie de intelectuali români – tatăl său, eminent profesor de limbă și literatură română probabil cel care i-a deschis gustul pentru literatură și pentru actul scrierii. Deși îndreptat mai mult către aplicații științifice, scrie poezie și este laureat, în 1982, al premiului de debut oferit de Editura Albatros. Dar volumele sale nu apar până după 1989.

A fost membru al cenaclului Universitas precum și redactor-șef al revistei Tinerama.
Din 2004 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Cărți publicate: Inofensivii Beatlesi (1984); Copiii teribili nu învață istoria (1991); Cea mai bună dintre lumile posibile – Marketingul politic în România (1990 – 2005); Dacic Parc (2005); 12/XII: Revoluția portocalie în România (2006); Cinci milenii de manipulare (2007) și multe altele.

Anul 2020 îi aduce o nouă publicație la editura Tritonic, o carte menită să pună punctele pe „i”, „Călătorii prin izolare- Mâncăruri din continente” subliniază atât situația actuală condimentată cu exotismul bucatelor cât și călătoriile menite să lase amprente, fie plăcute sau mai puțin. „Călătorii prin izolare. Mâncăruri din continente” este a treia carte din serie (dedicată mai ales mâncărurilor din lumea largă), dar pornită din alte motivații și scrisă în alte condiții. Cele pe care le cunoaștem cu toții sub numele de Pandemia covid.

„Dacă tot stau în casă, dacă tot mă pierd în vocile din spațiul public care în diverse tonalități îmi anunță Apocalipsa sau, măcar, probabilitatea ei, de ce să nu fac ce face orice copil închis în casă. Să-mi amintesc lucruri frumoase și să visez la timpuri mai bune.”

Autorul ca un colecționar adună cu fiece călătorie amintiri, experiențe și filosofii culturale din fiecare colț al lumii trecut pe lista de vizitat. Într-o notă a situației pandemice viața nu se oprește aici, iar autorul ne îndeamnă să-i urmăm pașii prin Mexic, Vietnam, Scoția, Slovacia sau China, și nu doar, locuri care i-au trezit pupilele gustative sau i-au marcat viziunea asupra a tot ce la înconjurat. Locuri în care orice, oriunde, oricând poate să fie sau spectator, piesă într-un joc străin sau poate fi acel ce absoarbe fără rețineri sucul din viață într-un spectru gastronomic de invidiat.

Dintr-o zi la alta, dintr-o situație în alta totul trece prin stomac. Astfel autorul combină delicatesele culinare cu povești fără retușuri. Ironiile picante nu au absentat nici acel umor care a dat un tonus activ lecturii, ce mi-a plăcut cel mai mult au fost poveștile adunate piesă cu pise și puse pe tavă într-o modalitate originală, raportate la prezentul care nu e nici pe departe unul înbucurător.

Cartea „Călătorii prin izolare- Mâncăruri din continente” a fost o lectură ce mi-a trezit pofta de a călători, de a experimenta culinar și de a privi altfel ceea ce ni se impune limitativ de societate și mediu la zi. Am parcurs cu seninătate pasajele descriptive din fiecare locație și am încercat să nu cad tentației de a privi pe internet felurile de bucate prezentate. Și nu au fost puține, vă asigur. Am pătruns prin solidificarea textuală și am luat doar partea pozitivă, și în special plăcerea de a absorbi tradiții în orice zonă menționată dând cumva la o parte aspectele legate de covid, boală și unele paranteze politice. Per ansamblu cartea a fost un drum presărat cu povești ce au ținut isonul către noi descoperiri exotice.

Recomand cartea cu drag, aceasta poate fi găsită pe site-ul editurii Tritonic, alături de celelalte cărți semnate de Bogdan Teodorescu.

2 gânduri despre „Citindu-l pe Bogdan Teodorescu. Cartea „Călătorii prin izolare- Mâncăruri din continente””

Lasă un comentariu