Citind-o pe Alexandra Condrat. Cartea „Vicios”

Alexandra Condrat s-a născut în 1992 și a copilărit la Jurilovca. A terminat liceul „Lazăr Edeleanu”, din Năvodari la un profil umanist. A absolvit Științe ale Comunicării, specializarea Jurnalism la Universitatea Ovidius din Constanța. A publicat la Editura Petale Scrise romanul „Vicios”, carte care se încadrează genurilor literare chick lit și romance.

După cum vă dați seama astăzi voi vorbi despre o nouă apariție la editura Petale Scrise, editură care de fiecare dată îmi încântă simțurile mele de cititor de cursă lungă. Ei bine astăzi e despre cartea „Vicios” semnată de Alexandra Condrat, o carte ca o călătorie ce are un început, o trăire intensă, o învălmășeală de evenimente ce marchează și un final ce nu are sfârșit. O lectură ce te trece prin emoții contrarii ca apoi să realizezi că reușitele vieții sunt clădite pe lacrimi, frici, necuvinte, stări de melancolie și singurătăți. Dar și de oameni veniți la momentul potrivit, fie să te ajute, să te stimuleze sau să-ți spună adevărul în față fără retușuri chiar dacă doare.

„Cum poate un bar din lemn plasat la malul mării să unească oameni cu personalități atât de diferite? Adună-i pe toți în jurul lui, organizează petreceri tematice, adaugă o iubire neîmpărtășită, multă dramă… și vei obține cocktailul „Vicios”.”

O avem ca eroină principală pe Beatrice, zisă și Beibi spre amuzamentul meu și alte alinturi ce i se potrivesc mănușă, de ce?, deoarece aceasta e efervescentă, o tânără ce adună în jurul ei oameni la fel de pestriți ca și ea, la fel de colorați și perfecți prin imprefecțiunile ce le au. În ansamblu această carte e povestea Beatricei, cum dintr-o fixație ce durează încă din liceu aceasta este legată încă de Vladi, îndrăgostită fiind de el, sau poate de personalitatea lui, cine știe; cert e că acesta îl urmează an după an într-o traiectorie a vieții ce o fac să fie o ea dependentă și mai puțin o femeie hotărâtă să-și asume acea iubire neîmpărtășită.

Însă totuși Vladi îi realizează visul Beatricei, anume acela de a avea la mare un bar de lemn amplasat chiar pe plajă, acolo unde valurie cuprind țărmul iar iubirile se descoperă la răsăritul soarelui. Cum oportunitățile vin din partea lui Vladi iar Beatrice este un generator de idei „Vicios” înflorește în sezonul estival când toată lumea caută distracție și voie bună. Însă ce să facă tânăra noastră când iubirea-i este strânsă în pumni și chinuită de gândul unei distanțe păstrate din partea lui? Să meargă peste și când acesta o anunță fugar de o căsătorie, sau să profite de ocazie când vede că cuplul nou format este împăienjenit de certuri frecvente ajunse chiar la divorț, ce să facă? Și tot Beatrice își răspunde, tot ea se redescoperă chiar dacă dezamăgirile se țin în lanț, chiar dacă sufletul i se deschide pentru un alt „El”, chiar dacă singurătatea îi marchează serile și parcă nu se mai zărește lumina de la capătul tunelului. În mintea ei sunt și întrebările dar și răspunsurile.

„Nu pot să mă uit, pentru că simt că dacă o voi face, s-ar putea să îmi doresc să mă întorc. Și nu mai am la ce. Mă pot întoarce doar la mine. Pentru că doar pe mine mă mai am. Și pe mine m-am avut întotdeauna.”

Barul „Vicios” devine atât pentru Beatrice o a doua casă cât și pentru alte persoane care se deosebesc dar și se completează reciproc. Dintr-un simplu gând și o visare adolescentină locația plină de „vicioși” reunește suflete, aici se deapănă amintiri, se plâng pierderi, se unesc priviri și se ard omplete, la propriu. Personajele ce vin și pleacă din barul „Vicios” își pun amprenta pe text dar și pe felul de a fi a eroinei principale ca spre final să-și unească trăirile și să le imprime pe propriul album ce nu va fi niciodată dat uitării.

Cum își organizează viața tănăra noastră vă îndemn să aflați, pot doar să vă spun că deciziile pe care le ia sunt încurcate, acțiunile sunt mânate de bune intenții însă dor până la nebunie, și totuși, cu ce se alege Beatrice într-un final e esența unui parfum de rară calitate.

Cartea „Vicios” s-a dovedit a fi o poveste fără retușuri, una în care fiecare personaj își pune amprenta și își specifică dramele, viciile și felul unic de a fi. Aici nu doar s-au scris trăirile și emoțiile în fața noastră, aici s-au deschis sufletele și s-au lăsat fie înțelese fie criticate, fie alinate sau lăsate să-și calmeze furtunile. Mi-a plăcut enorm creionarea personajului Beatrice, deoarece aceasta poate lua chipul oricărei dintre noi, deoarece nici una nu am fost scutite de priviri pătimașe, sentimente neîmpărtășite sau iubiri ținute în colivie. Orice femeie a trecut prin așteptarea acelui el, prin conștientizarea emoțiilor care ne zăpăcesc în a lua o decizie corectă, și prin zbuciumul firesc produs de chintesența vieții. „Vicios” a fost o reîntregire a obișnuințelor și a trăirilor intense fără a se face dozaj, aici totul a fost fluent și fără definiții de bază!

Recomand cu drag cartea Vicios de Alexandra Condrat, aceasta poate fi comandată de pe site-ul Editurii Petale Scrise.

2 gânduri despre „Citind-o pe Alexandra Condrat. Cartea „Vicios””

Lasă un comentariu